Μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή, υποστήριξε ότι όπως κάθισαν στο ίδιο τραπέζι όλοι οι προμηθευτές και οι πιστωτές στην περίπτωση Μαρινόπουλου και βρέθηκε λύση στην αναδιάρθρωση των χρεών της εταιρίας, κάτι αντίστοιχο θα γίνεται στο «μηχανισμό» που προωθεί το υπουργείο.
Βασική διαφορά κατά τα λεγόμενά του είναι ότι στις προς αναδιάρθρωση οφειλές θα συμπεριλαμβάνονται και αυτές προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.
Δικλίδα ασφαλείας
Ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε πως πρόκειται για ένα «μηχανισμό» που δεν θα είναι «ανοικτός», αφού δεν θα αναφέρεται στο μέλλον αλλά στο παρελθόν, δηλαδή σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ήδη υπερχρεωθεί μέχρι τη στιγμή δημοσίευσης του σχετικού νόμου στο ΦΕΚ. Κι αυτό, διότι όπως τόνισε ο ίδιος σε διαφορετική περίπτωση εγείρονται θέματα ηθικού κινδύνου, δηλαδή ενδεχομένως να μπει στον πειρασμό κάποιος να «κοκκινίσει» το δάνειό του μόνο και μόνο για να επωφεληθεί από το «μηχανισμό».
Σε κάθε περίπτωση, όπως είχε γνωστοποιήσει σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση της ομάδας Χρηματοπιστωτικού Τομέα του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην εβδομάδα, ο μηχανισμός είναι έτσι δομημένος, ώστε να αποκλείει επιχειρήσεις που δεν αποπληρώνουν χρέη κατ’ επιλογή τους, δηλαδή τους λεγόμενους κακοπληρωτές, και να επικεντρώνεται στη διάσωση κατά τα άλλα υγιών επιχειρήσεων. Για να διασφαλιστεί αυτό, θα αξιοποιείται και κάθε άλλο διαθέσιμο στοιχείο για την περιουσιακή κατάσταση των ιδιοκτητών της επιχείρησης (δηλώσεις στην εφορία, καταθέσεις σε τράπεζες κ.λπ.).
Κύρια σημεία
Το σχετικό νομοσχέδιο είναι διατυπωμένο (σ.σ. εκκρεμούν οι παρατηρήσεις των θεσμών) και θα έχει ψηφιστεί μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου, όπως εκτίμησε ο υπουργός Ανάπτυξης, ο οποίος αναφέρθηκε στα τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά του:
* Ο «μηχανισμός» θα αφορά στις «κόκκινες» οφειλές μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών προς τράπεζες, Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και λοιπούς ιδιώτες πιστωτές. «Πρόθεσή μας είναι να μην υπάρχει όριο, αλλά να περιληφθεί το σύνολο των επιχειρήσεων», σημείωσε ο κ. Σταθάκης.
* Αντί να δίνονται «κίνητρα» ένταξης από το Δημόσιο και τα ταμεία, όλα τα χρέη θα αντιμετωπίζονται από κοινού, προς Δημόσιο, ταμεία και τράπεζες και ο μηχανισμός θα διευθετεί το σύνολο των δανείων και οφειλών της υπερχρεωμένης επιχείρησης με ενιαίο τρόπο.
Ιωάννα Φεντούρη
[email protected]
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου