Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, μολονότι το επίμαχο πλάνο δεν δύναται να… αντιγραφεί στο σύνολό του -η μεν, Εθνική Πανγαία συνεχίζει να έχει μετοχική σχέση με την Εθνική Τράπεζα και η δε Trastor είναι «μικρή» εν συγκρίσει με τα μεγέθη της Τράπεζας Πειραιώς- θα μπορούσε, ωστόσο, να δοθεί περισσότερη έμφαση στις τιτλοποιήσεις/πωλήσεις δανείων, οι οποίες υπόσχονται άμεσα αποτελέσματα. «Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος που το συγκεκριμένο εργαλείο αναδεικνύεται ως βασικό στα αναθεωρημένα σχέδια που κατέθεσαν σύσσωμες οι τράπεζες τον Σεπτέμβριο στον SSM», σχολιάζουν χαρακτηριστικά στον Ελεύθερο Τύπο και συνεχίζουν: «Το ζήτημα είναι να ενισχυθεί επιπλέον, έτσι ώστε, σε συνδυασμό, με τα πλάνα της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να επιτευχθεί μονοψήφιο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσα στην επόμενη τριετία».
Πακέτο 7 δισ. ευρώ
Τη μεταφορά μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ύψους επτά δισ. ευρώ, σε εταιρία ειδικού σκοπού (SPV), τα οποία θα τιτλοποιήσει εντός του 2019, προβλέπει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο της Eurobank.
Σύμφωνα με πηγές από την τράπεζα, θα πρόκειται για δάνεια, τόσο στεγαστικά και καταναλωτικά όσο και επιχειρηματικά, για τα οποία θα εκδοθούν τίτλοι κύριας οφειλής (senior notes), ενδιάμεσων τίτλων (mezzanine notes) και τίτλων μειωμένης εξασφάλισης (junior notes). Οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν υπολογίζονται σε περίπου 1,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 900 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από την απορρόφηση της Grivalia.
Το γεγονός ότι η Eurobank ανεβάζει τον… πήχυ των τιτλοποιήσεων (στα εννέα δισ. ευρώ, εάν υπολογιστεί και το project Pillar, που «τρέχει» ανεξάρτητα), αυτό σημαίνει ότι αλλάζει αντίστοιχα και η στοχοθεσία τόσο για τους πλειστηριασμούς όσο και για τις ρυθμίσεις. «Ολοι οι δανειολήπτες, ακόμη και αυτοί των τιτλοποιήσεων, θα έχουν τη δυνατότητα ρύθμισης», σχολιάζουν πηγές από την τράπεζα, με το στόχο για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) να τίθεται στα 4,6 δισ. ευρώ το 2019 (μείωση κατά 10,7 δισ. ευρώ).
Ενστάσεις
«Η συγχώνευση μπορεί να τυγχάνει της έγκρισης της Fairfax και προσωπικώς του κ. Πρεμ Γουάτσα, οι μικρομέτοχοι και ομολογιούχοι της Grivalia, πάντως, βρέθηκαν εν μία νυκτί να κατέχουν τραπεζικούς τίτλους», σχολιάζουν στον «Ε.Τ.» στελέχη της κτηματαγοράς, εκφράζοντας την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις που ενδεχομένως να έχει το deal στην εικόνα των ελληνικών ΑΕΕΑΠ. Αξίζει να επισημανθεί πως μόνο το α’ εξάμηνο του 2018 οι επενδύσεις τους στην ελληνική αγορά ξεπέρασαν τα 120 εκατ. ευρώ.
«Δεν υπάρχει το ρυθμιστικό πλαίσιο που να τους προστατεύει από παρόμοιες καταστάσεις», διαπιστώνουν οι ίδιοι, εκτιμώντας πως μεγάλο ποσοστό αυτών δεν έχει ακόμη πει την τελευταία του λέξη.
Στο μεταξύ -σύμφωνα πάντα με τους ίδιους- εξίσου αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η Eurobank μετατρέπεται, ουσιαστικά, στη μεγαλύτερη εταιρία ακινήτων στην Ελλάδα, με χαρτοφυλάκιο, αξίας άνω των 2,2 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από το σχέδιο, η ιδιοκτησία των ακινήτων, τόσο αυτών που διέθετε η ΑΕΕΑΠ όσο και εκείνων που έχουν περιέλθει στην τράπεζα (REOs), θα παραμείνει στον Ομιλο της Eurobank, αλλά η διαχείριση του ενιαίου χαρτοφυλακίου θα γίνει από ειδική εταιρία, με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο της Grivalia, Γιώργο Χρυσικό.
Υπενθυμίζεται ότι η «σιδηρά κυρία» του SSM, Ντανιέλ Νουί, κατά την τελευταία της επίσκεψη στην Αθήνα προειδοποιούσε τις τράπεζες να επισπεύσουν την ενεργή διαχείριση του stock των ακινήτων τους, καθώς «δεν είναι εταιρίες real estate».
Χωρίς διάρκεια η «χαρά» στο Χρηματιστήριο
Το rebalancing της ερχόμενης Παρασκευής στους δείκτες του MSCI, με την αφαίρεση των Eurobank, Εθνικής και Πειραιώς, κατάφερε να επισκιάσει το σχέδιο της τράπεζας για τα «κόκκινα» δάνεια. Ειδικότερα, από το +15,20%, στο οποίο βρέθηκε χθες το πρωί η Grivalia, έκλεισε στο +6,28%, ενώ η Eurobank από το πρωινό +24,89% ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στο +4,31%.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]