Οπως διαμηνύουν από την καναδική εταιρεία σε περίπτωση που έως την Πέμπτη δεν τους δοθεί η άδεια για τις Σκουριές τότε είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην ανάκληση των εργασιών καταρχήν στο έργο των Σκουριών. Στο συγκεκριμένο μεταλλείο, εργάζονται 520 άτομα, ενώ υπενθυμίζεται πως η εταιρεία είχε αφήσει χρονικό περιθώριο στην κυβέρνηση έως τις 22 Σεπτεμβρίου.
Τη στάση των Καναδών υπαγορεύουν, όπως αναφέρει το liberal.gr, οι αρνητικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών, όπου παρά τις προσπάθειες να βρεθεί μεταξύ χρυσή τομή ανάμεσα στην εταιρεία και την κυβέρνηση και τις όποιες επαφές επιχειρήθηκαν, τελικά αυτό δεν κατέστη δυνατό.
Kaizen Gaming: 2024 – Μια χρονιά ορόσημο που επιβεβαιώνει την έννοια της συνεχούς εξέλιξης
Σαν αποτέλεσμα εντείνονται οι πιέσεις από τους μετόχους της εταιρείας προς τη διοίκηση της Eldorado για δραστικές λύσεις, αφού η επικρατούσα άποψη είναι ότι οι μέχρι τώρα κινήσεις της κυβέρνησης να χορηγήσει τρεις άδειες για την Ολυμπιάδα, δεν είναι παρά προσχηματικές, αποσκοπούν να θολώσουν τα νερά και να δημιουργήσουν εικόνα εκτόνωσης, παρ’ ότι γνωρίζει ότι η άδεια για τις Σκουριές είναι κομβικής σημασίας για ολόκληρο το project.
Κύκλοι της εταιρείας επικαλούνται τη συμφωνία μεταβίβασης των Μεταλλείων Κασσάνδρας το 2004 στην Ελληνικός Χρυσός και επισημαίνουν ότι τόσο η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όσο και το bussiness plan, αφορούν το ένα και το αυτό project.
Εξηγούν ότι η παραπομπή από την κυβέρνηση στη Διαιτησία, της υπόθεσης κατασκευής του εργοστασίου Μεταλλουργίας δεν σχετίζεται στο παραμικρό με την εκκρεμότητα γύρω από τη χορήγηση της επίμαχης άδειας. Άλλωστε, όπως λένε οι ίδιες πηγές, δίχως τα συμπυκνώματα χρυσού τόσο της Ολυμπιάδας, όσο και των Σκουριών, των οποίων η άδεια ακόμη αγνοείται, το εργοστάσιο Μεταλλουργίας είναι αδύνατο να λειτουργήσει. Επισημαίνουν επίσης ότι το project της Eldorado προβλέπει μια χρονική αλληλουχία των έργων, η μια φάση ακολουθεί την άλλη, και ότι «το έργο δεν είναι Legoland», όπου μπορεί κανείς να προβαίνει σε αλλαγές κατά το δοκούν.
Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με το σχεδιασμό, με το τέλος της πρώτης φάσης των εργασιών στην Ολυμπιάδα- σε τρία χρόνια από σήμερα- θα έπρεπε να είναι έτοιμα τόσο το εργοστάσιο Μεταλλουργίας, καθώς επίσης το εργοστάσιο εμπλουτισμού στο Μάντεμ Λάκκο (Στρατώνι), όπως επίσης και το εργοστάσιο εμπλουτισμού στις Σκουριές.