Μετά τις προβλεπόμενες διαδικασίες και την έγκριση της ΣΜΠΕ ακολουθεί η φάση του αστικού σχεδιασμού του έργου, στη διάρκεια της οποίας και μέσα στα όρια που θέτει η (εγκριθείσα πλέον) ΣΜΠΕ, πρέπει να μελετηθεί ολοκληρωμένα η προβλεπόμενη επέμβαση σε επίπεδο αστικού σχεδιασμού, σύμφωνα με τα αναλυτικώς προβλεπόμενα στο άρθρο 3 του ν. 4062/2012.
Το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ), που μέρος του αποκάλυψε την περασμένη Κυριακή ο «Ε.Τ.» της Κυριακής, έχει ως σκοπό τη συνδυασμένη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη των περιοχών του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, του πρώην Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας και του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας Αγίου Κοσμά, οι οποίες από κοινού απαρτίζουν τον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού – Αγίου Κοσμά.
Κατοικίες
Σύμφωνα με το ΣΟΑ, προβλέπονται διάφοροι τύποι κατοικίας σε σχέση με το διατιθέμενο φάσμα συντελεστών δόμησης και ποσοστών κάλυψης κατά περιοχή. Εισάγονται μοντέλα διαφορετικά από τη συνήθη ελληνική πολυκατοικία του συνεχούς συστήματος και της ασχημάτιστης και αναξιοποίητης πίσω αυλής («ακαλύπτου»). Κατά την επόμενη φάση του αστικού σχεδιασμού θα αναλυθούν κατά περίπτωση, θα αξιολογηθούν τα θετικά και αρνητικά τους και θα προταθούν ειδικότερα για κάθε προς πολεοδόμηση περιοχή.
Συγκεκριμένα, προτείνονται:
● Μονοκατοικίες ή μεζονέτες εν σειρά και εν επαφή, με δυνατότητα να αναπτυχθούν ακόμη και σε συνεχές σύστημα, σε άμεση σχέση με ιδιωτικό υπαίθριο χώρο («terraced housing»).
● Συγκροτήματα κατοικιών μικρού ή μεσαίου ύψους, σε μπλοκ ή οργανωμένα οικοδομικά τετράγωνα με ενδιάμεσο κοινόχρηστο χώρο, με ενδιάμεσους καθ’ ύψος κοινόχρηστους χώρους ή χώρους πρασίνου, διαδοχικούς εξώστες με φύτευση κ.ά. («dense και high density residential»).
● Μονάδες συλλογικής κατοικίας ανάλογες αυτών της προηγούμενης ενότητας, αλλά σε συγκροτήματα με τη μορφή ανάπτυξης μεσαίου ή μεγάλου ύψους, όπως πύργοι ή πολύεδρα με εκτεταμένη χρήση ιδιωτικών εξωστών και κοινοχρήστων χώρων καθ’ ύψος, με μέτωπο και θέα προς το πάρκο και σε ορισμένες θέσεις που προβλέπονται από τη ΣΟΑ και προς τη θάλασσα («Parkfront apartments, Park’s edge residential, Marina apartments»).
● Μονοκατοικίες υψηλών απαιτήσεων και χαμηλού ύψους, οι οποίες μπορούν να ενταχθούν στο ιδιαίτερο τοπίο τόσο της περιοχής του golf όσο και της παραλιακής ζώνης («Golf course villas, Beachfront villas»).
Ψηλά κτίρια
Το νομικό πλαίσιο που ισχύει για τoν Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού – Αγίου Κοσμά επιτρέπει τα μεμονωμένα ψηλά κτίρια (ύψους από 140 έως 200 μ. κατά περίπτωση και θέση) υπό όρους και με τη λογική του τοποσήμου (landmark). Το ΣΟΑ προβλέπει τα εξής ψηλά κτίρια:
● Κτίριο-τοπόσημο στο μητροπολιτικό πάρκο: πολυδύναμο κέντρο πολλαπλών λειτουργιών και εκδηλώσεων (metropolitan park arena).
● Κτίριο κατοικίας, τοπόσημο στην περιοχή της μαρίνας: ψηλό κτίριο κατοικιών στη μαρίνα (marina residential tower).
● Κτίριο γραφείων στην περιοχή προς πολεοδόμηση ΑΠ-4 (office tower).
● Κτίριο ξενοδοχείου στην περιοχή προς πολεοδόμηση ΑΠ-4 (hotel tower).
● Κτίριο αναψυχής με καζίνο στη ζώνη ανάπτυξης: ολοκληρωμένο τουριστικό συγκρότημα (integrated resort tower).
● Κτίριο κατοικιών στην περιοχή προς πολεοδόμηση ΑΠ-2: ψηλό κτίριο μικτών χρήσεων (promenade residential tower).
Ειδικού τύπου
Προβλέπονται ακόμη μια σειρά από κτίρια ειδικών λειτουργιών και αρχιτεκτονικής ιδιαιτερότητας, όπως ξενοδοχείο της μαρίνας («Marina exclusive hotel»), ενυδρείο κ.ά., που δεν εντάσσονται όμως στην κατηγορία των ψηλών κτιρίων.
ΧΑΡΗΣ ΝΤΙΓΡΙΝΤΑΚΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου