Ακόμη και προχθές, ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, έλεγε στο Kontra ότι δεν κόστισε στον ελληνικό λαό ένα Μνημόνιο η «ηρωική διαπραγμάτευση», μάλλον εθελουσίως έβαλαν τα χαράτσια και τους φόρους.
Σε ό,τι αφορά την ουσία, ο κ. Βαρουφάκης θεώρησε λάθος ότι όσα έγιναν το καλοκαίρι του 2015 έπρεπε να είχαν αποφασιστεί νωρίτερα, τον Φεβρουάριο του 2015, όταν «κακώς», σύμφωνα με τον ίδιο, υπέγραψε τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους, που έδινε τέσσερις μήνες προθεσμία για διαπραγμάτευση.
«Η περίοδος αυτή χρησιμοποιήθηκε για να προετοιμαστεί το τρίτο Mνημόνιο, που ήταν μία τρίτη πιστωτική κάρτα για να πληρώσουμε τη δεύτερη», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στην ΕΡΤ και στον Γιώργο Κουβαρά. Το δεύτερο λάθος του ήταν ότι δεν μίλησε πιο καθαρά στον ελληνικό λαό για το τι σημαίνει ρήξη με τους δανειστές και το τρίτο ότι δεν έβγαλε στον αέρα τα ηχητικά της συνεδρίασης του Eurogroup.
Δηλαδή ο πρώτος υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Τσίπρα θεώρησε λάθος το ότι δεν συγκρούστηκε αμέσως με τους Ευρωπαίους χρησιμοποιώντας κάθε μέσο, όπως οι υποκλαπείσες συνομιλίες, και δεν εξήγησε στους πολίτες επαρκώς τι σημαίνει έξοδος από το ευρώ.
Οσο για το τελικό του συμπέρασμα, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι δεν ήθελε να βγούμε από το ευρώ, αλλά τώρα θα ήμασταν καλύτερα με τη δραχμή. Πρακτικά εμφανίσθηκε αμετανόητος, πιστός στη γραμμή της ρήξης, με τίμημα ακόμα και την έξοδο από το ευρώ.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Ποτέ δεν είναι αργά όμως. Το ΜέΡΑ25 εμφανίζεται ως πιθανός κυβερνητικός εταίρος του Τσίπρα και του Ανδρουλάκη σε ένα σχήμα «προοδευτικής διακυβέρνησης» και οι απόψεις του Βαρουφάκη για το ευρώ, το δημόσιο χρέος και τις σχέσεις του με τους δανειστές δεν αλλάζουν.
Ο ίδιος δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει συνεννόηση των κομμάτων πριν από τις κάλπες σε βασικά ζητήματα όπως είναι η φορολογία και η οικονομία και ότι είναι πρόθυμος να τα συζητήσει με τον Τσίπρα αλλά όχι εκ των υστέρων.
Οι πολίτες αντιλαμβάνονται τι θα φέρει μία κυβέρνηση Τσίπρα-Βαρουφάκη με τη συμμετοχή και του ΠΑΣΟΚ, άλλωστε χωρίς τον Ανδρουλάκη δεν βγαίνουν τα κουκιά. Οσο θα πλησιάζουμε προς τις εκλογές, το διακύβευμα της κάλπης θα γίνεται πιο ευκρινές, καθώς εκτός από κυβέρνηση, οι πολίτες θα τοποθετηθούν και για την πορεία της χώρας.
Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 είναι υπέρ της ρήξης με τη Λαγκάρντ και τους «θεσμούς», δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να θέσει και το ζήτημα του νομίσματος, εάν εκτιμήσει ότι μεσοπρόθεσμα είναι καλό για τη χώρα. Η αστάθεια δεν θα είναι μόνο ενδοκυβερνητική, αλλά θα πάρει εθνικά χαρακτηριστικά, για αυτό και το δίλημμα που θέτει ο Μητσοτάκης «αυτοδυναμία ή περιπέτειες» κερδίζει έδαφος, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις.
Αρκετή περιπέτεια έζησαν οι φορολογούμενοι το καλοκαίρι του 2015, μάλλον δεν θέλουν να επανορθώσουν τα λάθη του Βαρουφάκη και των πιθανών εταίρων του ΣΥΡΙΖΑ.