Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και δημοσιογράφος Γιώργος Κυρίτσης βρήκε τη λύση για την ενεργειακή κρίση ζητώντας την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ με χρήματα που, όπως είπε, θα προέλθουν είτε από φόρους είτε από νέο δανεισμό. Απλά πράγματα για ένα πολιτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που επίσης το καλοκαίρι του 2015 κλήθηκε από τον «πάγκο» και ορκίστηκε βουλευτής για να ψηφίσει το τρίτο Μνημόνιο, όταν λίγες ημέρες νωρίτερα κράδαινε το πρωτοσέλιδο της κομματικής εφημερίδας με τον τίτλο «Μνημόνιο; Forget it». Αξέχαστες εποχές.
Η σκιώδης υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Εφη Αχτσιόγλου, συγχέει έννοιες όπως οι φόροι και τα φορολογικά έσοδα, οι επιδοτήσεις και οι δημόσιες δαπάνες. Ευτυχώς, δηλαδή, που ο νυν υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, είναι ευγενής και παραδίδει απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας με εντατικούς ρυθμούς, όπως φαίνεται από τις συχνές δημόσιες αντιπαραθέσεις τους.
Ο Αλέξης Τσίπρας την Παρασκευή επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Παίδων καταγγέλλοντας την έλλειψη αναισθησιολόγων και καλά έκανε, ακόμα κι αν το πρόβλημα υπήρχε επί των ημερών του με τα χιλιάδες εκκρεμή ραντεβού. Ωστόσο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν βρήκε να πει ούτε μία λέξη για τα fake news που διακίνησε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Ερντογάν. Αφωνοι και οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που επί μήνες δυσφημούσαν την Ελλάδα καταγγέλλοντας δήθεν απάνθρωπη μεταχείριση των μεταναστών, μετά την αποκάλυψη ότι οι 38 μετανάστες στη νησίδα του Εβρου τελικά βρίσκονταν σε τουρκικό έδαφος. Οσο για τον αρμόδιο τομεάρχη Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, συνεχίζει να ψάχνει στο Κτηματολόγιο τις εγγραφές για να ασκήσει εξωτερική πολιτική, ευτυχώς που δεν έχουν αναρτηθεί ακόμα οι δασικοί χάρτες για να βρει την τελική απάντηση.
Ολα αυτά δείχνουν την παντελή έλλειψη από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ενός εναλλακτικού σχεδίου διακυβέρνησης. Στις επόμενες κάλπες δεν θα κριθεί μόνο το τι έπραξε η κυβέρνηση, αλλά και το εάν υπάρχει εναλλακτική πρόταση για την επόμενη μέρα, και εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δομικό πρόβλημα. Εκτός αν πιστεύει ότι οι Ελληνες πολίτες θέλουν ξανά κρατική τη ΔΕΗ για να επιστρέψει στα ελλείμματα και την παραδιοίκηση από κομματικούς σκερβελέδες και συνδικαλιστές.
2025: Ο πλανήτης των πλουσίων
Στο μεταναστευτικό, τα θαλάσσια σύνορα να μη φυλάσσονται και η Ελλάδα να μετατραπεί σε πύλη εισόδου των παγκόσμιων ροών, όπως συνέβη την περίοδο 2015-2017, και στην οικονομία τα έσοδα να προέρχονται από την υπερφορολόγηση σε συνθήκες στασιμότητας και όχι από τη μεγέθυνση της οικονομίας.
Ολα αυτά δίνουν και μία εξήγηση για τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά το πολιτικό ισοζύγιο των κομμάτων. Δεν πρέπει να έχει ξαναγίνει στα μεταπολιτευτικά χρονικά το προβάδισμα της κυβέρνησης έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης λίγους μήνες πριν από τη λήξη της τετραετίας να είναι σχεδόν το ίδιο με εκείνο που μετρήθηκε στις κάλπες. Οσο μάλιστα θα αποκαλύπτεται η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να αρθρώσει έναν πειστικό λόγο για τη διακυβέρνηση της χώρας, να μην εκπλαγούμε εάν στις δημοσκοπήσεις των επόμενων μηνών το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας διευρυνθεί.
Ο Μητσοτάκης εφαρμόζει ένα σχέδιο για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, τη μετατροπή της χώρας σε έναν ευρύτερο επενδυτικό προορισμό και τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας με υψηλότερες αποδοχές. Παρά τα λάθη στη διακυβέρνηση ή τις καθυστερήσεις, το σχέδιο αυτό είναι ευδιάκριτο σε ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας, το οποίο βλέπει από την απέναντι πλευρά προτάσεις που μοιάζουν με «πλίνθους ατάκτως ερριμμένους».
Η χώρα, παρά τις δυσκολίες και τις κρίσεις παγκόσμιων διαστάσεων που αντιμετώπισε, όπως η πανδημία και το ενεργειακό, βρίσκεται τώρα σε καλύτερο σημείο από εκείνο όπου βρισκόταν το 2019. Μάλλον αυτή είναι και η απάντηση στην απορία του Νίκου Φίλη για το μη ξεσηκωμό των κοινωνικών ομάδων. Εάν, μάλιστα, η διεθνής συγκυρία βελτιωθεί και η Ευρώπη αναλάβει πρωτοβουλίες με ενιαίο τρόπο για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, τότε στο ερώτημα «ποιος θέλετε να κυβερνήσει τη χώρα την επόμενη μέρα;», η απάντηση στις κάλπες του 2023 θα είναι σχετικά απλή και εύκολη.