Με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί και μια επίπλαστη -όπως αποδεικνύεται- εικόνα, για το τι θέλει η κοινωνία.
Ηταν οι μέρες που ακολούθησαν το ευγονικό όνειρο του Στ. Κασσελάκη και του συντρόφου, για δύο κατά παραγγελία αγόρια. Ηταν οι μέρες που δεν μιλούσαν οι ειδικοί, αλλά μιλούσαν πανελίστες και πανελίστριες πρωινάδικων, φιλοξενώντας άσχετες τηλεπερσόνες. Και ακραίες φωνές, οι οποίες έβρισκαν σαστισμένα, αλλά ανέλπιστα μεγάλα κοινά για να προωθήσουν τις ατζέντες τους. Από εκπροσώπους του επιθετικού βραχίονα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, οι οποίοι νόμισαν πως ωρίμασαν οι συνθήκες, όχι για να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά τους, αλλά για να επιβάλουν τον υποκειμενισμό τους, περίπου σαν υποχρεωτική κανονικότητα για όλους. Ηταν οι μέρες που έβγαιναν στα media ακραίοι κληρικοί οι οποίοι μοίραζαν αφορισμούς στον αέρα, υπηρετώντας το σκοταδισμό και τη θρησκόληπτη κινδυνολογία. Κι ήταν οι μέρες που δεξιά μορφώματα, τα οποία τρέφονται από το σκότος και την ιδεοληψία, νόμισαν ότι «ήρθε η ώρα τους». Αλλοι συνεχίζοντας να ψεκάζουν κι άλλοι ζητώντας… δημοψήφισμα. Μέχρι και η πολιτική νεκρανάσταση των «Τζημερικών» επιχειρήθηκε.
Η εικόνα του συντριπτικού «όχι», όσο η συζήτηση έφευγε από την ολισθηρή επιφάνεια του ποικιλώνυμου λαϊκισμού και πήγε λίγο πιο βαθιά, άλλαζε. Χρειάστηκε βέβαια να μπει ένα πλαίσιο το οποίο -κακώς- δεν το έβαλε από την αρχή η κυβέρνηση. Χρειάστηκε να πάρουν τον λόγο οι ειδικοί. Χρειάστηκε λίγος χρόνος, για να ξεθυμάνει η θυμική αντίδραση που οδηγεί σε εύκολους διχασμούς. Χρειάστηκε η ψύχραιμη και υπεύθυνη στάση της Ιεράς Συνόδου. Και χρειάστηκε βέβαια να σταματήσει η άγαρμπη και ανεύθυνη πολιτική εργαλειοποίηση του θέματος από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που είδαν τη «χρυσή ευκαιρία» να… διασπαστεί η Ν.Δ. ή και να απολέσει τη… δεδηλωμένη. Δεδομένου ότι όντως αρκετοί βουλευτές της Ν.Δ. είχαν και έχουν επιφυλάξεις ακόμα.
Η εικόνα όμως άλλαξε. Η δημοσκόπηση της Marc για το protothema.gr έδειξε μια άλλη εικόνα: Το 54,8% των ερωτηθέντων είπε «ναι» στο γάμο των ομοφύλων και το 52,9% στην υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια. Αντιθέτως, το 65,6% είπε «όχι» στην τεκνοθεσία μέσω παρένθετης μητρότητας. Απόλυτες πλειοψηφίες δηλαδή και στα τρία κρίσιμα, αλλά και ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ θέματα, που είχαν γίνει ένας αχταρμάς. Η κοινωνία θέλει τη νομική ισότητα και την αναγνώριση-προστασία των παιδιών, τα οποία ζουν σήμερα σε καθεστώς ευαλωτότητας και δεν θέλει τη μετατροπή των γυναικών σε μηχανές αναπαραγωγής.
Ομως, ίσως το πιο κρίσιμο, κατά τη γνώμη μου, εύρημα της δημοσκόπησης είναι πως το 66,9% (δύο στους τρεις δηλαδή) αξιολογεί το θέμα ως λιγότερο ή καθόλου σημαντικό, σε σχέση με τα υπόλοιπα προβλήματα της κοινωνίας (ακρίβεια, ασφάλεια, υγεία κ.λπ.).
Τα όνειρα των πάσης φύσεως ακραίων -εξαιρώ όσους διακομματικά έχουν συνειδησιακό πρόβλημα- να προκληθούν μείζονες πολιτικές εξελίξεις, κατέρρευσαν σαν πύργος από τραπουλόχαρτα. Η κοινή λογική και ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας πήραν πάλι το πάνω χέρι, αφήνοντας χώρο για πιο γόνιμο και ουσιαστικό διάλογο με συγκρούσεις, σε πολύ πιο σημαντικά θέματα.
ΑΙΧΜΗ
ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΝΤΑΒΟΣ
Σήμερα το βράδυ ο Κ. Μητσοτάκης φτάνει στο Νταβός όπου θα πάρει μέρος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Η φετινή σύνοδος του Νταβός έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και όπως εκτιμά το Μ. Μαξίμου έχει πολλές επενδυτικές ευκαιρίες για την Ελλάδα.
Kαλώς ήλθατε στο τρελοκομείο
Το Φόρουμ γίνεται στην αρχή μιας χρονιάς η οποία από την μια πλευρά είναι συγκρουσιακή, με αβεβαιότητες, εγκυμονεί νέα γεωπολιτικά δεδομένα και χαρακτηρίζεται από ρευστότητα. Από την άλλη πλευρά είναι μια χρονιά με προγραμματισμένες πολλές και σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις, με σημαντικότερες τις ευρωεκλογές του Ιουνίου και τις εκλογές στις ΗΠΑ το φθινόπωρο. Στόχος του φετινού Φόρουμ στο Νταβός είναι η ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης, η οποία έχει πληγεί από δύο πολέμους και απειλείται από ενδεχόμενη ανάφλεξη στη Μ. Ανατολή.
Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα σε αυτές προτίθεται να αναδείξει το σταθεροποιητικό ρόλο της αξιόπιστης και πολιτικά σταθερής Ελλάδας, η οποία πλέον έχει κερδίσει και την επενδυτική βαθμίδα. Στο πρόγραμμα του Κ. Μητσοτάκη περιλαμβάνονται συναντήσεις με ανώτατα στελέχη μεγάλων εταιριών, οι οποίες εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τις επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούνται στην Ελλάδα, κυρίως στους τομείς της τεχνολογίας και της ενέργειας.
Ο Κ. Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για την τρέχουσα τετραετία και να αναδείξει τα πλεονεκτήματά της ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στον ενεργειακό μετασχηματισμό που επιχειρεί η Ε.Ε. Αύριο θα πάρει μέρος σε πάνελ για την Πράσινη Συμφωνία της Ε.Ε. (θα συμμετάσχει και ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε. Μάρος Σέφκοβιτς), ενώ θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Θα έχει επίσης την ευκαιρία, να προβάλει τις θέσεις της Ελλάδας για θέματα εξωτερικής πολιτικής και Αμυνας μιλώντας στο γνωστό ειδικό περιοδικό «Foreign Policy» και θα δώσει συνεντεύξεις σε μεγάλα διεθνή μέσα, όπως το CNN και το Bloomberg.
Το «ταμείο» από τα «φροντιστήρια»…
Από το διήμερο «φροντιστήριο» των Α. Σκέρτσου, Α. Γεωργιάδη, Κ. Χατζηδάκη, Γ. Μπρατάκου και Π. Μαρινάκη στους «γαλάζιους» βουλευτές που έγινε στην Πειραιώς, όπως προκύπτει από τις πληροφορίες επιτεύχθηκαν τα εξής: 1.Αυξήθηκαν οι διστακτικοί ή οι ως τώρα «αμίλητοι», οι οποίοι θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο για το γάμο των ομοφύλων. 2. Ελάχιστοι απ’ όσους είχαν ταχθεί κατά της αλλαγής άλλαξαν γνώμη (όπως π.χ. ο Μ. Λαζαρίδης), αλλά είναι αρκετά περισσότεροι οι βουλευτές, οι οποίοι θα επιλέξουν τελικά την αποχή από την καταψήφιση του νομοσχεδίου. Οι σχετικές μετατοπίσεις δεν αλλάζουν άρδην το εσωκομματικό τοπίο, αλλά την έννοια ότι δεν εμφανίζεται ένα μεγάλο και συμπαγές αμιγώς δεξιό μπλοκ…
…Και το «αγκάθι»
…Πέραν της όξυνσης των σχέσεων του Μ. Μαξίμου με τον Α. Σαμαρά, το «αγκάθι» που υπάρχει στην κυβέρνηση δεν είναι, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι ο υπ. Επικρατείας Μ. Βορίδης. Οπως φαίνεται ο Μ. Βορίδης δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο, όπως έχει δεσμευτεί, αλλά και δεν θα το καταψηφίσει. Η στάση της αποχής του υπ. Επικρατείας θεωρείται συμβατή και από τον Κ. Μητσοτάκη, οπότε -πλην θεαματικού απροόπτου- ο Μ. Βορίδης θα συνεχίσει να εκπροσωπεί τον πρωθυπουργό στη Βουλή. Η κυβέρνηση όμως έχει ένα «αγκάθι», το οποίο είναι περίπου ανυπέρβλητο. Πρόκειται για την υφυπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα. Η οποία έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις της, συμμετέχει στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά υπηρετεί σε ένα από τα υπουργεία τα οποία θα συνυπογράψουν το νομοσχέδιο. Οπως λένε οι πληροφορίες, αν η κ. Κεφάλα δεν αλλάξει στάση, μάλλον θα είναι δύσκολο να παραμείνει στη θέση της.
ΑΠΟΡΙΕΣ -1
Δηλαδή ο Κ. Ζαχαριάδης, δηλώνοντας ότι αν ήταν βουλευτής θα ανέβαινε στο βουνό, ουσιαστικά χαρακτήρισε δειλό τον Π. Πολάκη;
ΑΠΟΡΙΕΣ -2
Πώς τα κατάφερε ο Ν. Ανδρουλάκης να βάλει τόσα πολλά αυτογκόλ σε τόσο μικρό διάστημα, παίζοντας μάλιστα στο γήπεδό του;