ΤΥΠΙΚΑ, η θητεία της κυβέρνησης λήγει στις αρχές του ερχόμενου Ιουλίου. Στην ουσία, βέβαια, όλοι γνωρίζουμε πως δεν γίνεται να στηθούν κάλπες μέσα στο καλοκαίρι. Το ίδιο δύσκολο είναι να στηθούν κάλπες και μέσα στο καταχείμωνο. Σε ένα ευμετάβλητο παγκόσμιο σκηνικό, με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο να ανεβοκατεβαίνουν λες και βρίσκονται σε τρενάκι του λούνα παρκ, κάπως δύσκολο φαντάζει να διεξαχθούν διπλές εκλογές το μοναδικό δίμηνο που το κρύο «χτυπάει» την Ελλάδα.
ΥΠΑΡΧΕΙ και η πρωθυπουργική δέσμευση ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μέσα σε αυτόν τον δύσκολο χειμώνα.
ΑΡΑ, ποιο χρονικό διάστημα συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες για να στηθούν οι κάλπες; Το τρίμηνο Μαρτίου – Μαΐου.
ΓΙΑ τους πολίτες, όμως, υπάρχουν πιο σημαντικά ζητήματα. Δεν είναι το μείζον αν οι κάλπες στηθούν πριν ή μετά το Πάσχα. Το ζήτημα είναι πώς θα έχει αντιμετωπιστεί έως τότε η ακρίβεια, από τα καύσιμα έως τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι το τι θα γίνει στην επόμενη τετραετία.
ΟΛΕΣ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πάνω-κάτω την ίδια εικόνα. Η Ν.Δ. να κινείται στο 33%-35% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 25%-27%. Στην πραγματικότητα, κανείς δεν ψάχνει τον νικητή των εκλογών. Αυτό είναι δεδομένο. Ούτε θα έχει και τόσο μεγάλη σημασία η διαφορά της Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο για λόγους γοήτρου. Για τις πολιτικές εντυπώσεις.
Σκάκι για τρεις
ΣΗΜΑΣΙΑ έχει πόσο κοντά θα βρεθεί η Ν.Δ. -από τις πρώτες κάλπες- στον πήχη της αυτοδυναμίας. Και πόσο μικρότερο δρόμο θα έχει να καλύψει μέχρι το 37%-38%, που θα της δώσει πάνω από 151 έδρες.
ΤΟ ερώτημα αυτό έχει ως απάντηση ένα άλλο ερώτημα. Πόσοι πολίτες από εκείνους που έδωσαν το 40% στη Ν.Δ. τον Ιούλιο του 2019 θα ξαναψηφίσουν την κεντροδεξιά παράταξη;
ΑΥΤΟ είναι και το μεγάλο στοίχημα τόσο για τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και για τα στελέχη της κυβέρνησης.
ΟΣΟΙ ψήφισαν Ν.Δ. το 2019 θα βάλουν στο ζύγι τα θετικά που έγιναν, τα βήματα που έκανε η χώρα προς τα εμπρός και θα συγκρίνουν αυτή την τετραετία με τη διακυβέρνηση Τσίπρα. Η διαφορά είναι χαοτική. Οι μειώσεις φόρων και εισφορών είναι μεγάλες. Για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία έχουν αυξηθεί μισθοί και συντάξεις. Οι επενδύσεις σπάνε κάθε ρεκόρ. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτος πάει… τρένο.
ΝΑΙ, έχουν γίνει λάθη. Εχουν υπάρξει αστοχίες. Κάποιες από αυτές ήταν σημαντικές. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναγνωρίσει όλα αυτά τα λάθη και κάθε φορά παρεμβαίνει με διορθωτικές κινήσεις. Και όλοι μπορούν να κατανοήσουν πόσα πράγματα θα είχαν γίνει ακόμα αν δεν υπήρχαν η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Η κυβέρνηση οφείλει να κάνει μια ρεαλιστική προεκλογική εκστρατεία. Να μην πει μόνο ωραία πράγματα. Να πει και τις δυσκολίες που υπάρχουν. Να δώσει το όραμα για την επόμενη ημέρα. Και τότε, μην εκπλαγεί κανείς αν στις δεύτερες κάλπες το ποσοστό της Ν.Δ. πλησιάσει την εκλογική δύναμη του 2019.