Η άνθηση του ελληνικού πληθυσμού στην «τελευταία δεκαετία της ευδαιμονίας» ίσως να μην οφειλόταν μόνο στους ξένους μετανάστες και τη διάχυση του πλούτου -που στις μέρες μας περιορίστηκε σε ένα κοινωνικό ταβάνι του 10%-20%, αφήνοντας τη μεσαία τάξη «πετσί και κόκαλο». Yπάρχει περίπτωση να έπαιξαν ρόλο οι αθλητικές επιτυχίες εκείνης της αξέχαστης δεκαετίας, ανεβάζοντας στα ύψη τη λίμπιντο των Ελλήνων και των Ελληνίδων. Να θυμηθούμε την κατάκτηση του Euro και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, το δεύτερο Ευρωμπάσκετ το 2005 μετά το ιστορικό του 1987, τη δεύτερη συμμετοχή σε τελικά Euro το 2008 και την παρθενική νίκη (επί της Νιγηρίας) στο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής, το 2010.
Χαμένοι στο πρωτόκολλο
Ερευνα του Πανεπιστημίου του Δουβλίνου, που δημοσιεύτηκε στον «Courrier International» έδειξε ότι σε χώρες που διοργανώνουν μεγάλα αθλητικά γεγονότα ή διακρίνονται σε αυτά παρατηρήθηκε αύξηση των γεννήσεων… εννέα μήνες μετά. «Οι συναισθηματικές εντάσεις προκαλούν ορμονικές αλλαγές, που διεγείρουν τη σεξουαλική επιθυμία», υπογράμμισαν οι Ιρλανδοί επιστήμονες. Αρα η αθλητική έκσταση αποδεικνύεται το καλύτερο αφροδισιακό, ενώ ύστερα από ήττες παρατηρήθηκε το ακριβώς αντίθετο: έλλειψη όρεξης για ερωτικά παιχνίδια και τεκνοποιία.
Για να καταλήξουν εκεί οι ερευνητές μελέτησαν τις δημογραφικές καμπύλες ύστερα από τον αμερικανικό τελικό του Super Bowl, το Champions League του 2009, το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010, το Euro του 2016 και το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι του 2019. Σε χώρες που διακρίθηκαν σε αυτές τις διοργανώσεις παρατηρήθηκε δημογραφική τόνωση το επόμενο εννεάμηνο, με αντίστοιχη κάμψη σε εκείνες που υπέστησαν απρόσμενες ήττες και ταπεινωτικούς αποκλεισμούς. Αρα να περιμένουμε boom γεννήσεων στη Γερμανία και στη χώρα που θα κατακτήσει το Euro τον Μάρτιο του 2025;