Στην Κουμουνδούρου, ωστόσο, εδώ και εβδομάδες απουσιάζουν η λογική και οι φυσιολογικές αντιδράσεις. Το μπάχαλο στην επιλογή υποψηφίου για τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας συνοδεύθηκε από άγρια συντροφικά «μαχαιρώματα», που παραπέμπουν σε βαθιά κρίση ταυτότητας.
Η τελική επιλογή του Κώστα Ζαχαριάδη, που είναι ένας νέος πολιτικός, δεν προσφέρεται για πανηγύρια, και όχι μόνο επειδή ο Κώστας Μπακογιάννης προβάλλει ως το μεγάλο φαβορί για να επανεκλεγεί στη θέση του δημάρχου Αθηναίων. Η ψηφοφορία στην Πολιτική Γραμματεία ανέδειξε το διχαστικό κλίμα που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Ζαχαριάδης κέρδισε οριακά τον Νίκο Φίλη με ψήφους 17-15.
Το κλίμα επιβαρύνεται περαιτέρω από τη στάση κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα, ο Αλέξης Χαρίτσης ψήφισε λευκό στην τελική ψηφοφορία, το ίδιο έπραξε ο Νίκος Παππάς, αλλά και ο Διονύσης Τεμπονέρας, που είχε κατεβάσει πλατφόρμα για τις εκλογές. Η Εφη Αχτσιόγλου υποστήριξε την υποψηφιότητα του Ζαχαριάδη, ο Τζουμάκας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ψήφισαν Φίλη, μία ωραία ατμόσφαιρα γενικώς.
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
Απορίες προκαλεί και το γεγονός πως η Ολγα Μπαλαούρα και ο Πέτρος Φιλίππου, που επίσης διεκδικούσαν την υποψηφιότητα, δεν προτιμήθηκαν ούτε από έναν σύντροφο στην Πολιτική Γραμματεία. Είχε προηγηθεί η απόρριψη της επιλογής του μπασκετμπολίστα Νίκου Παππά με 24 ψήφους έναντι 15, αν και η συγκεκριμένη υποψηφιότητα είχε υποστηριχθεί από τον Τσίπρα πριν παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος.
Η ατμόσφαιρα διανθίσθηκε από το οξύτατο επεισόδιο μεταξύ του Νίκου Φίλη και του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ieidiseis.gr, που είναι καλά ενημερωμένο γύρω από τα θέματα της Κουμουνδούρου, ο Φίλης κατηγόρησε τον Φάμελλο ότι, αντί να κάνει τη βάρδιά του, όπως χαρακτηριστικά είπε, παρενέβη με συνέντευξή του και έκανε λόγο προσβλητικά για υποψηφιότητες της κομματικής γραφειοκρατίας.
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του κόμματος απάντησε στην επίθεση χαρακτηρίζοντας προσβολή την επίθεση που δέχτηκε από τον Νίκο Φίλη και ζήτησε από τα μέλη της Π.Γ. να τον υπερασπισθούν, κάτι που, όπως φαίνεται, δεν έγινε επαρκώς.
Ολα αυτά δείχνουν ότι το 17% του περασμένου Ιουνίου είναι περασμένα μεγαλεία για τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι καβγάδες, οι φράξιες και οι τακτικισμοί των υποψήφιων αρχηγών απωθούν τους πολίτες ή, στην καλύτερη περίπτωση, τους αφήνουν αδιάφορους. Η επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ σε «ισχυρό μονοψήφιο» ποσοστό δεν είναι απίθανο σενάριο, όταν μάλιστα στις αυτοδιοικητικές εκλογές ποτέ δεν είχε διακριθεί για τους επιτυχημένους συνδυασμούς του.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ανδρώθηκε μέσα από την αγανάκτηση για την οικονομική κατάσταση της μνημονιακής περιόδου και το λαϊκισμό των Προγραμμάτων Θεσσαλονίκης. Τώρα η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα, η οικονομία αναπτύσσεται και δημιουργεί θέσεις εργασίας, το κύμα οργής δεν υπάρχει εδώ και καιρό στην κοινωνία. Το γενικό αίτημα είναι να πάει η χώρα μπροστά, όλοι το έχουν αντιληφθεί εκτός από τους συντρόφους στον ΣΥΡΙΖΑ, που πολιτεύονται με το βλέμμα προς το παρελθόν. Αλλωστε, και τότε μονοψήφιοι ήταν.