Η αυτοκρατορική Γερμανία είχε «προβάρει» στην εντέλεια το Ολοκαύτωμα, με τη μαζική εξόντωση πληθυσμών στη Ναμίμπια και την Τανζανία, γεγονότα που προηγήθηκαν της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τους (συμμάχους των Γερμανών) Νεότουρκους.
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
«Θέλω να ζητήσω συγγνώμη γι’ αυτό που έκαναν οι Γερμανοί στους προγόνους σας», τόνισε ο Σταϊνμάιερ στο Μουσείο Μάτζι Μάτζι της Νότιας Τανζανίας, όπου οι Γερμανοί σφαγίασαν 200-300 χιλιάδες Αφρικανούς στην αντιαποικιακή εξέγερση του 1905-1907. Ο Γερμανός πρόεδρος δεν έκανε λόγο για καταβολή αποζημιώσεων όπως στην περίπτωση της Ναμίμπιας, όπου το Βερολίνο υποσχέθηκε 1 δισ ευρώ για τη μαζική εξόντωση των φυλών Χερέρο και Νάμα, στην πρώτη Γενοκτονία του 20ού αιώνα. Ο Σταϊνμάιερ υποσχέθηκε να διαφωτίσει τη γερμανική κοινή γνώμη γι’ αυτά τα εγκλήματα και να φροντίσει να επιστρέψουν στην Τανζανία οστά μαρτύρων και κλεμμένοι πολιτιστικοί θησαυροί, από γερμανικά μουσεία και συλλογές.
Τώρα που οι Γερμανοί έχουν ανάγκη τις πρώτες ύλες της Αφρικής ποιούν την ανάγκη φιλοτιμία και σκύβουν ντροπιασμένοι το κεφάλι, χωρίς ιδιαίτερο κόστος.
Παρόμοια τακτική ακολούθησε στην Κένυα ο Κάρολος, αρνούμενος για πολλοστή φορά να ζητήσει μια ξεκάθαρη συγγνώμη για τα εγκλήματα της βρετανικής αποικιοκρατίας. Εξέφρασε μεν «βαθιά θλίψη για τις αποτρόπαιες και αδικαιολόγητες πράξεις βίας κατά των Κενυατών που αγωνίζονταν για την ανεξαρτησία τους (σ.σ. τις δεκαετίες του ’50 και του ’60, παράλληλα με τον Κυπριακό Αγώνα)», αλλά ούτε «sorry» ούτε «apology» βγήκαν από τα χείλη του. Αυτό θα σήμαινε πως η Βρετανία θα δεχόταν να καταβάλει αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων λιρών -όπως ζητούν κενυατικές οργανώσεις- αντί για τα ψίχουλα 20 εκατ. λιρών που συμφώνησε να δώσει το 2013.