Εδώ έρχεται ο Πιραντέλο, με το ακαταμάχητο, «έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε». Και φεύγουν όλοι οι άλλοι. Οι ασεβείς, που δεν πήραν χαμπάρι.
Το «αδειανό πουκάμισο» made in USA είπε κι ελάλησε, ως εάν δεν είχε γίνει το Συνέδριο. Και δεν μπορεί παρά να είναι έτσι. Αλλωστε, ποιος θα του αντιμιλήσει; Ο ξεπουπουλιασμένος Α. Τσίπρας; Ή η «καμένη» Ο. Γεροβασίλη; Ή η «τριανδρία των καραδοκούντων καιροσκόπων»; Ή μήπως το Συνέδριο, που είναι ως μη γενόμενο;
Σε τρεις μήνες θα υπάρξει λαϊκή ετυμηγορία. Οι πολίτες με την ψήφο τους θα καθορίσουν ποια από τις «μασημένες» ερμηνείες των πρωταγωνιστών του πιο «άχρηστου» και «ανούσιου» Συνεδρίου κόμματος έχει την παραμικρή γείωση. Μέχρι τότε ο καθένας θα λέει ό,τι τον συμφέρει να λέει. Αγνοώντας, όπως χρόνια τώρα, για τον έλεγχο της σοβαρότητας και των συνεπειών των όσων λένε.
Ο Στ. Κασσελάκης έχει αποδείξει ήδη ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου. Συστήθηκε λέγοντας ότι είμαι αυτός που θα «κερδίσει τον Μητσοτάκη». Γρήγορα κατάλαβε ότι η αμετροέπεια και η αλαζονεία τον οδηγούσαν στα βράχια. Κι είπε να μιμηθεί τα «τέρμινα» της «καφετζούς». «Μεγάλη πόρτα θα διαβείς». Πότε; «Σε τρία τέρμινα». Σαν έτοιμος από καιρό, το γύρισε: Και με 20 μονάδες να χάσω στις ευρωεκλογές, δεν φεύγω. Πιο ειλικρινής σε αυτή την εκδοχή. Αλλά εξίσου «αλλού». Τη λευκή επιταγή που ζήτησε δεν την πήρε. Το τρίμηνο κλειστό συμβόλαιο που ζήτησε παρέμεινε τρίμηνη σύμβαση εργασίας, με ημερομηνία λήξης. Και στις ευρωεκλογές θα κριθεί.
Κανένας εχέφρων δεν πιστεύει πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ πάρει μονοψήφιο ποσοστό στις 9 Ιουνίου, ο Στ. Κασσελάκης δεν θα έχει θέμα. Κανένας γνώστης του τρόπου λειτουργίας της Αριστεράς δεν είναι τόσο αφελής ώστε να πιστεύει ότι ο πολυτραυματίας Α. Τσίπρας και τα «γεράκια» της «τρόικας» (Παππάς, Πολάκης, Φάμελλος) θα αφήσουν τον αυτόκλητο ηγέτη να δοκιμαστεί και εθνικές εκλογές μετά από… τρία χρόνια. Κανένας αξιοπρεπής άνθρωπος δεν θα συνεχίσει να ανέχεται τα παιδικά καμώματα, ενός τυχάρπαστου, που νόμισε πως θα ζήσει το «ελληνικό όνειρό» του, διασύροντας την Αριστερά και την ιστορία της.
Ο Α. Τσίπρας συνειδητοποίησε το φιάσκο που υπέστη και υποχώρησε στο «όλα θα κριθούν από τα αποτελέσματα» των ευρωεκλογών. Ο Στ. Κασσελάκης, σαν άπειρος και επηρμένος που είναι, δεν πήρε χαμπάρι και συνεχίζει να προβάλλει την επιθυμία του στην πραγματικότητα. Ακόμα κι αν το «νέο μπλοκ» της Ο. Γεροβασίλη κάτσει στα αβγά του και δεν δημιουργήσει κρίσεις, πιστεύει κανείς πως η «ρωμαϊκή αρένα» του Τάε Κβον Ντο έχει περάσει απαρατήρητη και αναξιολόγητη από τους εν δυνάμει ψηφοφόρους του εναπομείναντος ΣΥΡΙΖΑ; Πιστεύει κανείς, εκτός από τους γραφικούς της κερκίδας, ότι αυτοί που ούρλιαζαν και προπηλάκιζαν τους αντιπάλους «συντρόφους» τους θα μονοιάσουν και θα δώσουν τον «κοινό αγώνα», σαν να μην έγινε τίποτα; «Υπονομευτές» και οι «πάμε Στέφανε, να τελειώνουμε με τους συριζαίους» με το άγγιγμα ενός μαγικού ραβδιού θα γίνουν ένα;
Στην ταινία του Δ. Ινδαρέ «Ο τσαλαπετεινός του Γουαϊόμινγκ» ο 20χρόνος Μιχάλης χρειάστηκε, μέσα σε ένα δυστοπικό περιβάλλον, τρεις μήνες για να κάνει άλματα προς την ενηλικίωσή του. Ο 35χρόνος Στέφανος σε παρόμοιες συνθήκες χρειάστηκε κάτι παραπάνω -οκτώ μήνες- για την πολιτική ενηλικίωσή του. Χωρίς να είναι βέβαιο ότι ενηλικιώθηκε.
ΑΙΧΜΗ
ΑΠΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Το κοντράστ των αγροτικών κινητοποιήσεων π.χ. στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα είναι έντονο. Στη βελγική πρωτεύουσα, όπου εδρεύει η Ε.Ε., τα αγροτικά τρακτέρ έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό κι έφτασαν έξω από το κτίριο της Κομισιόν. Την ώρα που εντός του κτιρίου οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης συζητούσαν τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην ΚΑΠ.
Εδώ οι αγρότες εγκαταλείπουν τα μπλόκα, χωρίς να εγκαταλείπουν τα αιτήματά τους και με ορισμένες συμβολικές κινήσεις δείχνουν το αξιοπρεπές τέλος των κινητοποιήσεων. Προφανώς οι Ελληνες αγρότες δεν είναι λιγότερο διεκδικητικοί από τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους. Αντιθέτως. Υπάρχει όμως μια σειρά διαφορών απέναντι στο ίδιο πρόβλημα (της μεγάλης αύξησης του κόστους παραγωγής στον πρωτογενή τομέα). Οι Ελληνες αγρότες ώριμα σκεπτόμενοι αντιλαμβάνονται ότι δεν πήραν «ψίχουλα». Συνομιλούν με μια κυβέρνηση η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αλλαγή της ΚΑΠ. Ηδη η Ε.Ε. δεσμεύτηκε ότι οι αλλαγές της ΚΑΠ του 2020 -των επιδοτήσεων συμπεριλαμβανομένων- θα γίνουν πριν από τις ευρωεκλογές.
Με εξαίρεση τον αρχικό ατυχή χειρισμό του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, η κυβέρνηση αναγνώρισε τα προβλήματα των αγροτών, προσπάθησε να δώσει λύσεις στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιθωρίων που υπάρχουν κι έχει μπει σε έναν διάλογο με τους αγρότες με ορίζοντα 5ετίας. Ενώ στις 11 Μαρτίου ο Κ. Μητσοτάκης θα πάει στη Θεσσαλία, προκειμένου να συζητήσει τα ιδιαίτερα προβλήματα των Θεσσαλών αγροτών που προκάλεσε ο «Daniel».
Από τη μια η ωριμότητα της πλειοψηφίας των αγροτών και από την άλλη η υπεύθυνη και ανοιχτή διάθεση της κυβέρνησης κλείνουν ένα κοινωνικό μέτωπο, το οποίο θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κοινωνικό πρόβλημα.
Δεν σήκωσε το τηλέφωνο ο Αλ. Τσίπρας
Μετά το Συνέδριο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Στ. Κασσελάκης τηλεφώνησε στον Α. Τσίπρα. Η κλήση του όμως έμεινε αναπάντητη, καθώς ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μάλλον προσπαθεί να συνειδητοποιήσει τη μεγάλη ήττα που υπέστη και προφανώς δεν θέλει πολλά-πολλά με τον άνθρωπο που τον αποκαθήλωσε. Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι ο Α. Τσίπρας δεν τα έχει μόνο με τους εμφανείς αντιπάλους, αλλά τα έχει κυρίως με τους «προδότες» (Ν. Παππά, Γ. Τσίπρα, Π. Πολάκη, Σ. Φάμελλο κ.λπ.). Στενοί συνεργάτες του βρίσκονται στο «κόκκινο» φοβούμενοι μια ακόμα πιο σπασμωδική αντίδρασή του, η οποία μπορεί να δημιουργήσει μη αναστρέψιμα τετελεσμένα…
Πάλι κομματική πειθαρχία για τα μη κρατικά ΑΕΙ;
Ο Ν. Ανδρουλάκης έσπευσε να θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας για την καταψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, ωστόσο οι πληροφορίες επιμένουν ότι το ΠΑΣΟΚ «βράζει» με την αδικαιολόγητη στροφή του προέδρου του κόμματος. Οπως φαίνεται, δεν είναι μόνο η Ν. Γιαννακοπούλου που διαφωνεί δημοσίως με την υπαναχώρηση του ΠΑΣΟΚ από την προγραμματική-συνεδριακή απόφαση για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Κατά μια εκδοχή, οι διαφωνούντες είναι τουλάχιστον 4-5. Κατά μια άλλη εκδοχή, όμως, ο αριθμός των διαφωνούντων φτάνει σχεδόν τον αριθμό όσων δεν ψήφισαν το γάμο των ομοφύλων (11). Αν ισχύσει η δεύτερη εκδοχή, είναι φανερό ότι το ΠΑΣΟΚ αποκτά «μόνιμο» πρόβλημα στην προσπάθεια του Ν. Ανδρουλάκη να υποκαταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στη μετωπική αντιπολίτευση με στόχο να καρπωθεί κομματικά οφέλη από τον ρευστοποιούμενο ΣΥΡΙΖΑ…
ΑΠΟΡΙΕΣ -1
Υπάρχει κάποιος υπουργός, ο οποίος ωραιοποιεί την όχι καλή κατάσταση σε ένα πολύ ευαίσθητο και μεγάλο θέμα και έχει γίνει αντιληπτός από το Μ. Μαξίμου;
ΑΠΟΡΙΕΣ -2
Καλά, κοτζάμ 3ο think tank του ΣΥΡΙΖΑ μόνο με έναν απόφοιτο ελληνικού πανεπιστημίου;