Πρώτα οι Μαροκινοί έκλεψαν καρδιές με την εμφάνισή τους στο Μουντιάλ, που τους χάρισε την τέταρτη θέση στον κόσμο. Υστερα μπήκαν στο θολό κάδρο του Qatargate, με τις αποκαλύψεις ότι οι μυστικές τους υπηρεσίες ήλεγχαν και δωροδοκούσαν την ομάδα Παντσέρι για να προωθεί τα οικονομικά τους συμφέροντα στο Ευρωκοινοβούλιο. Τώρα το τρίπτυχο κλείνει μυθιστορηματικά με την είδηση ότι το Μαρόκο σπάει την ουδετερότητα της Αφρικής στον πόλεμο της Ουκρανίας στέλνοντας όπλα στο Κίεβο. Πρόκειται για εξέλιξη δυνητικά σοβαρών διαστάσεων, με αντίκτυπο στην άλλη άκρη της Μεσογείου.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
H ιστοσελίδα International Business Times έγραψε ότι η κυβέρνηση του Ραμπάτ υπέκυψε στις αμερικανικές και ευρωπαϊκές πιέσεις, αποφασίζοντας να στείλει στην Ουκρανία 90 αναβαθμισμένα άρματα Τ-72Β. Μεγάλος ωφελημένος της υπόθεσης η Τσεχία, η οποία, κατά την ιστοσελίδα Νοvinky, ανέλαβε τον εκσυγχρονισμό των παλαιάς σοβιετικής τεχνολογίας αρμάτων για λογαριασμό μιας «αφρικανικής χώρας». Χωρίς να κατονομάσει το Μαρόκο, ο διευθυντής της τσεχικής Excalibur Army δήλωσε πως η εταιρία του έλαβε παραγγελία για τον εκσυγχρονισμό έως 120 αρμάτων Τ-72Β.
Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι έως το τέλος του χρόνου θα έχουν παραδοθεί στην Ουκρανία 23 τέτοια «μαροκινά» τανκ, ενώ το κόστος 97 εκατ. δολαρίων της αναβάθμισής τους θα καλυφθεί από ΗΠΑ και Ολλανδία. Με αυτές τις τριγωνικές συμφωνίες το Μαρόκο θα επωφεληθεί με option για άλλες στρατιωτικές παραγγελίες. Ομως θα πρέπει να εξηγήσει στη Μόσχα και στους Αφρικανούς γιατί συμπλέει ξαφνικά με το ΝΑΤΟ.
Ο εκπρόσωπος του Ραμπάτ στον ΟΗΕ ψήφισε λευκό στη Γενική Συνέλευση του Μαρτίου που καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ το Μαρόκο παραμένει τρίτος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας στην Αφρική. Η αναβάθμιση, ωστόσο, των στρατιωτικών του σχέσεων με το ΝΑΤΟ μετά το 2004 δεν κρύβεται.