Ολο και περισσότεροι επιβαίνουν στα Μέσα Μεταφοράς χωρίς να φορούν μάσκες και χωρίς κανείς να τους ελέγχει. Αν ο αρμόδιος φορέας και η Πολιτεία θεωρούν ότι δεν υπάρχει λόγος να είναι υποχρεωτική, ας άρει το μέτρο να μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Διαφορετικά, ας φροντίσουν για την εφαρμογή του.
Η σύνθεση του Τασούλα
Το γεγονός ότι η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση και μειώνεται ο αριθμός των θανάτων και των νοσηλειών δεν σημαίνει ότι μετατράπηκε σε εποχιακή γρίπη. Ακόμα πεθαίνουν άνθρωποι, ακόμα διασωληνώνονται. Εκτός και αν πάθαμε ανοσία στο θάνατο και δεν μας νοιάζει ότι την περασμένη εβδομάδα πέθαιναν 12 άνθρωποι την ημέρα. Το θεωρούμε λίγο; Ή το θεωρούμε «φυσιολογικό» επειδή πρόκειται για ηλικιωμένους με ή χωρίς υποκείμενα νοσήματα; Ομως δεν είναι μόνο η ατομική ευθύνη που μετρά στην επόμενη φάση της πανδημίας, είτε αυτή συνίσταται στη χρήση μάσκας είτε στον εμβολιασμό με την αναμνηστική δόση.
Οπως είπε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, μαζί με τα εμβόλια, τις θεραπείες και τις στρατηγικές προστασίας των πιο ευάλωτων, χρειάζεται να ενεργοποιηθούν και νέα εργαλεία διαχείρισης της κατάστασης. Η ποιότητα του αέρα είναι η πιο σημαντική παράμετρος για έναν ιό που μεταδίδεται αερογενώς. Ειδικά λοιπόν σε χώρους συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού ατόμων, όπως είναι τα σχολεία, τα Μέσα Μεταφοράς, τα κέντρα διασκέδασης πρέπει να λαμβάνονται μέτρα καθαρισμού του αέρα είτε με φυσικό τρόπο είτε με μηχανικό. Διότι για την ώρα είναι δυνατός ο καλός αερισμός των χώρων, όμως όταν η θερμοκρασία πέσει, δεν θα είναι εφικτό.
Το κράτος, μέσω των κεντρικών υπηρεσιών του, των υπουργείων και των ΟΤΑ, πρέπει να κινηθεί γρήγορα για την τοποθέτηση καλύτερων φίλτρων στα συστήματα εξαερισμού/κλιματισμού ή να προμηθευτεί όπου είναι δυνατόν φορητές συσκευές φίλτρων HEPA. Ηδη κάποιοι δήμοι έχουν φροντίσει για τον αντίστοιχο εξοπλισμό στη δημοτική συγκοινωνία, όπως και κάποια πανεπιστημιακά ιδρύματα. Αναλόγως πρέπει να κινηθεί ο ιδιωτικός τομέας αναλαμβάνοντας το κόστος.