Για να γίνει μάλιστα πιστευτή, έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες που τράβηξε ο μόνιμος σεληνιακός της κατάσκοπος. Δηλαδή το ρομποτικό διαστημικό σκάφος Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), που εδώ και αρκετό καιρό κάνει κύκλους γύρω από τη Σελήνη και χαρτογραφεί την επιφάνειά της, με στόχο να διευκολύνει τις προσεχείς ρομποτικές και επανδρωμένες αποστολές του προγράμματος «Αρτεμις».
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Ολος ο κόσμος είδε το γόητρο της Ρωσίας να συντρίβεται στις 19 Αυγούστου πάνω στην επιφάνεια του φεγγαριού, μαζί με το Luna-25.Το ρωσικό σκάφος όχι μόνο δεν κατάφερε να προσεδαφιστεί ομαλά, αλλά -σύμφωνα με τους Αμερικανούς- έπεσε και 400 χιλιόμετρα μακριά από το στόχο του, το νότιο πόλο της Σελήνης. Η ινδική επιτυχία του Chandrayaan-3, λίγες μέρες αργότερα έκανε το ρωσικό κάζο να ξεχαστεί. Ωσπου να ξύσει την πληγή η NASA, παρουσιάζοντας τις φωτογραφίες του LRO με έναν… νέο κρατήρα κοντά στο σημείο του ρωσικού «ατυχήματος», ο οποίος δεν υπήρχε στα προηγούμενα στιγμιότυπα. Είναι, μάλιστα, αρκετά ακανόνιστος, ώστε να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι προκλήθηκε από πρόσφατο, βίαιο επεισόδιο και όχι από κάποιον αρχαίο μετεωρίτη.
Ως την ώρα που γράφαμε αυτό το κείμενο δεν υπήρχε σχόλιο της ρωσικής πλευράς (τι να πει, άλλωστε;) Η φωτογραφία της «νέας ανωμαλίας» στη σεληνιακή επιφάνεια είναι καθαρή. Δυστυχώς, οι σελιδοποιητικοί κανόνες δεν μας επιτρέπουν να δείξουμε εδώ το πριν και το μετά, αλλά μπορείτε να το αναζητήστε εύκολα στο site της NASA ή γκουγκλάροντας Lunar Reconnaissance Orbiter. Θα πείτε «τι αξία έχει μια τρύπα» και «τι νόημα έχει τώρα πια»; Προφανώς και έχει, γιατί κάτι τέτοιες εικόνες χαράσσονται στο υποσυνείδητο, «υπενθυμίζοντας» ποιος έστησε σημαίες (ΗΠΑ), ποιος πέτυχε ομαλές προσγειώσεις (Κίνα, Ινδία) και ποιος άνοιξε τρύπες σαν συνεργείο της ΕΥΔΑΠ 47 χρόνια αργότερα.