Από το βήμα της ΔΕΘ κήρυξε τη μεταρρυθμιστική αντεπίθεση της κυβέρνησης, γνωρίζοντας πως οι αλλαγές μπορεί να δυσαρεστούν ορισμένους βολεμένους, όπως και συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, αλλά είναι απαίτηση των πολλών, των κοινωνικών δυνάμεων που θέλουν η Ελλάδα να πάει μπροστά, παραμερίζοντας παθογένειες δεκαετιών.
Με την ομιλία του, ο πρωθυπουργός έδωσε πραγματικό νόημα στις μεταρρυθμίσεις. Δεν πρόκειται για αφηρημένες έννοιες που ταιριάζουν σαν μαϊντανός σε τηλεοπτικές εκπομπές, αλλά για πρακτικές τομές που θα δώσουν ώθηση στην οικονομία, θα βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών και θα ανταποδίδουν στην κοινωνία τους φόρους που εισπράττει το κράτος.
Η αστυνόμευση στους δρόμους, η ενίσχυση της Τροχαίας με δυναμικό που θα προέλθει και από την αποδέσμευση 2.500 αστυνομικών που σήμερα έχουν διατεθεί για τη φύλαξη δημοσίων προσώπων είναι μια πραγματική επανάσταση, που, εάν εφαρμοσθεί, θα σώσει ζωές, θα περιορίσει την καθημερινή παραβατικότητα, που οδηγεί στα μεγάλα εγκλήματα, και θα τονώσει το αίσθημα της ασφάλειας, που αποτελεί τον θεμέλιο λίθο σε κάθε ευνομούμενη Πολιτεία.
Η επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης και η έκτιση ποινών για πράξεις και αδικήματα που κοστίζουν ζωές και περιουσίες με φυλάκιση και όχι με «αναστολές» που μεταφράζονται σε ατιμωρησίες είναι μία πραγματική μεταρρύθμιση. Οσοι εγκληματούν με το τιμόνι στο χέρι προκαλώντας θανατηφόρα ατυχήματα θα οδηγούνται στη φυλακή.
Η λογοδοσία των δημάρχων στους δημότες τους με βάση συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης θα ξεχωρίσει αυτούς που κάνουν καλή δουλειά από εκείνους που κάνουν καλές δημόσιες σχέσεις, η διασύνδεση των μηχανών POS 450.000 επιχειρήσεων με το TAXIS θα κλείσει μία τρύπα φοροδιαφυγής, η επαναφορά των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα θα δώσει ανάσες στη μεσαία τάξη, που πλήττεται καθημερινώς από την ακρίβεια.
Από την ομιλία του Κ. Μητσοτάκη ξεχωρίσαμε δύο προσωπικές του αναφορές, ενδεικτικές της ψυχοσύνθεσής του αλλά και του επίμονου χαρακτήρα του. Η πρώτη είχε σχέση με τις διαδοχικές κρίσεις που έχει αντιμετωπίσει τους 50 μήνες που βρίσκεται στη θέση του πρωθυπουργού.
«Ποτέ δεν κρύφτηκα, ποτέ δεν διεκδίκησα το αλάθητο, μπορεί να χάσουμε μάχες, αλλά θα κερδίσουμε τον πόλεμο», είπε, τονίζοντας τη σημασία να συνεχίσει η κυβέρνηση με σεμνότητα και συνέπεια το έργο της.
Η δεύτερη αναφορά έχει σχέση με τα οικονομικά συμφέροντα, όπου κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση δεν χαρίζεται σε κανέναν, είτε είναι μεγάλος επιχειρηματικός όμιλος είτε ενεργειακός κολοσσός ή ιδιοκτήτης ομάδας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι μπαρουτοκαπνισμένος πολιτικός, γνωρίζει από οικονομία και αντιλαμβάνεται ότι, όταν δεν τηρούνται οι κανόνες της ισονομίας, τότε το πρόβλημα, αργά ή γρήγορα, γίνεται πολιτικό και κατ’ επέκταση κοινωνικό. Στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός συνολικά εξέπληξε με το ευρύ φάσμα των μεταρρυθμίσεων που παρουσίασε, χωρίς να τον απασχολεί ποιοι θα δυσαρεστηθούν ή θα αντιδράσουν με υπόγειους τρόπους.
Πρόκειται για μία συνειδητή πολιτική επιλογή, δεν θα χαρίσει σε κανέναν τη μεταρρυθμιστική ατζέντα, ιδίως στους «μεταρρυθμιστές της φακής», όπως αποκάλεσε τους μόνιμους επικριτές της κυβέρνησης. Η κοινωνική βάση που ψήφισε Μητσοτάκη και το 2019 και το 2023 περιμένει τις αλλαγές στο κράτος και αδιαφορεί για τις γκρίνιες συντεχνιών και συμφερόντων.