ΝΑΙ, σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, αυτό πρέπει να γίνει. Αλλά είναι αυτό αρκετό; Είναι σωστό; Δίκαιο;
ΥΠΑΡΧΕΙ δομικό πρόβλημα με τα χρέη των ελεύθερων επαγγελματιών προς τον ΕΦΚΑ. Και είναι δομικό, γιατί όταν μιλάμε για έναν κλάδο 800.000 πολιτών από τους οποίους σχεδόν οι μισοί αντιμετωπίζουν πρόβλημα, τότε δεν μπορεί κανείς να μιλάει με ευκολία για… κακοπληρωτές.
ΤΟ πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται μέσα από τις αποφάσεις των γραφειοκρατών του ΕΦΚΑ. Εδώ απαιτείται πολιτική απόφαση. Και η κυβέρνηση έπρεπε να είχε βρει λύση σε αυτό το πρόβλημα εδώ και καιρό. Γιατί οι παρατάσεις έχουν ημερομηνία λήξης και δεν δίνουν λύσεις.
ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ πρόκειται για κάποιο μνημονιακό κατάλοιπο. Αν γυρίσουμε στα χρόνια των Μνημονίων, αυτό το θέμα είχε έρθει πολλές φορές στην επιφάνεια. Τώρα, η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα.
2014 και 2024, ομοιότητες και διαφορές
ΑΝ πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος πίεσης στους επαγγελματίες για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τον ΕΦΚΑ, σίγουρα αυτός δεν είναι ο σωστός.
ΠΡΕΠΕΙ το κράτος, η κυβέρνηση να βρουν οριστική λύση. Η διαδικασία έκδοσης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, που ισχύει, είναι ένας τρόπος.
ΑΛΛΑ δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα των επαγγελματιών. Το μεγαλύτερο είναι η φοροδιαφυγή. Ενα μεγάλο κομμάτι δεν κόβει αποδείξεις. Και επειδή δεν μπορούν να γίνονται έλεγχοι, ίσως έχει έρθει η ώρα να δοκιμαστούν άλλες πιο ρηξικέλευθες προτάσεις. Οπως ο μηδενικός ΦΠΑ σε συγκεκριμένους κλάδους επαγγελματιών, ώστε να μην μπορούν να «πιέσουν» τους πολίτες στις συναλλαγές τους με το κλισέ «χωρίς απόδειξη είναι 24% πιο φτηνά».
ΕΤΣΙ κι αλλιώς, αυτά τα επαγγέλματα προσφέρουν ελάχιστα στα έσοδα από ΦΠΑ. Τουλάχιστον, να δηλώνουν τα πραγματικά εισοδήματα. Ετσι, και δεν θα μπορούν να φοροδιαφεύγουν και, βέβαια, το κράτος θα έχει έσοδα.
ΜΕΤΑ τις εκλογές, η κυβέρνηση θα πρέπει να ρίξει βάρος, για να λύσει και το πρόβλημα της φοροδιαφυγής και της ρύθμισης των χρεών προς τον ΕΦΚΑ, και να μη μένει κανένας πολίτης χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.