ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ότι στην προσεχή σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στις 20-21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, θα ληφθεί μια οριστική, ενιαία απόφαση για το κοινό πρόβλημα, μετά την πρόθεση της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να υποβάλει νέες προτάσεις με στόχο τη μείωση της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας, με πρώτη την (προσωρινή) επιβολή πλαφόν στην ανώτατη τιμή φυσικού αερίου. Μια ρύθμιση που όπως είναι γνωστό υποστηρίζουν 15 ηγέτες χωρών της Ε.Ε., υιοθετώντας τη σχετική πρόταση του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά στην οποία αντιδρούν χώρες όπως η Γερμανία, η Δανία και η Ολλανδία.
Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ είναι η βασική επίπτωση της ενεργειακής κρίσης, ως αποτέλεσμα της μείωσης των διαθέσιμων ενεργειακών πόρων και της εξ αυτού του λόγου εκτόξευσης των τιμών. Ομως όσο κι αν προσπαθούν οι χώρες, όσα μέτρα στήριξης κι αν λαμβάνουν, είναι αδύνατο να την αντιμετωπίσουν εάν δεν χτυπηθεί το πρόβλημα στη ρίζα του.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ κάνει προσπάθειες για την ανάσχεση της ακρίβειας στη χώρα μας και στο πλαίσιο αυτό με πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης αποφασίστηκε ένα ενδιαφέρον μέτρο. Ετσι, κάθε αλυσίδα σούπερ μάρκετ θα παρουσιάζει μία λίστα με 50 προϊόντα που θα αποτελούν το λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς» και για την οποία θα δεσμεύεται ότι δεν θα προχωρά σε ανατιμήσεις για το υπόλοιπο του μήνα ή, εάν αυτό δεν είναι εφικτό, να προχωρά στις μικρότερες δυνατόν αυξήσεις.
ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ στη σημερινή κρίσιμη περίοδο να αναληφθούν πρωτοβουλίες προκειμένου να παταχθεί η αισχροκέρδεια και να υπάρχει επίσης σεβασμός στον καταναλωτή και προστασία στο καλάθι της νοικοκυράς με διατήρηση κατά το δυνατόν των τιμών τουλάχιστον στα είδη πρώτης ανάγκης. Για αυτό και οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να εντείνουν τους ελέγχους στην αγορά και να μην επιτρέψουν επίσης φαινόμενα παραπλάνησης των καταναλωτών, όπως για παράδειγμα ίδιες τιμές, αλλά μικρότερη συσκευασία, πράγμα αθέμιτο που ήδη παρατηρείται σε ορισμένα προϊόντα, όπως για παράδειγμα στο ελαιόλαδο.
ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ να προετοιμαστούμε για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα και για αυτό απαιτούνται κοινές και αποτελεσματικές λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να μη χρειαστεί να φθάσουμε σε προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος που θα έφερναν την Ευρώπη πολλές δεκαετίες πίσω ή σε μείωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων που περισσότερα προβλήματα θα δημιουργούσε από αυτά που θα έλυνε.