Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε ότι διαφωνούσε με την τοποθέτηση Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών, πως η έξοδος από το ευρώ θα πήγαινε τη χώρα 50 χρόνια πίσω και θα έστελνε τον Τσίπρα στο Ειδικό Δικαστήριο, ενώ χαρακτήρισε αυταπάτη την κατάργηση του Μνημονίου με έναν νόμο και ένα άρθρο. Βέβαια, την αυταπάτη την έτρεφε και ο ίδιος ο κ. Παπαδημούλης, που εκείνη την εποχή έλεγε ό,τι ακριβώς και όλοι οι σύντροφοί του στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Νίκος Βούτσης αποκάλυψε πως το υπουργείο Εσωτερικών προετοιμαζόταν για δημοψήφισμα από το Πάσχα του 2015, πως τα είχαν όλα έτοιμα, εκτός από φακέλους. Ο κ. Βούτσης τώρα φαίνεται να διαφωνεί με όσα έγιναν, αλλά προφανώς τότε συμφωνούσε, γιατί δεν ψέλλισε ποτέ μία κουβέντα διαφοροποίησης.
Ο Γιώργος Χουλιαράκης δήλωσε ότι η απειλή άτακτης χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ ήταν άστοχη, καθώς η Ευρώπη είχε θωρακιστεί πλήρως από το 2012, και πως ο Σόιμπλε επέμενε στο Grexit. Ούτε, βέβαια, ο κ. Χουλιαράκης, που άνοιξε και την ομιλία στην εκδήλωση του Αλέξη Τσίπρα και υποτίθεται πως είναι τεχνοκράτης και ρεαλιστής, δεν τόλμησε να πει μία λέξη για την καταστροφή που ερχόταν. Το αντίθετο, στη συνέχεια κάθισε και σε υπουργική καρέκλα.
Ο Γιάννης Στουρνάρας είπε αυτό που γνωρίζαμε όλοι, ότι η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου είχε ενημερωθεί από καιρό πως τα capital controls θα ήταν αναπόφευκτα αν δεν υπήρχε συμφωνία με τους Ευρωπαίους και δεν προσπάθησε να τα αποφύγει.
ΤΑ λόγια των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν οργή. Ο Αλέξης Τσίπρας, που τώρα επιχειρεί να επιστρέψει με νέο κόμμα και προσπαθεί να υποδυθεί τον μετριοπαθή πολιτικό, γνώριζε από την αρχή πως πηγαίνει τη χώρα με φόρα προς τον γκρεμό. Ηξερε πως δεν μπορούσε να σκίσει τα Μνημόνια, ούτε να διαγράψει το χρέος ούτε να δανειστεί από τρίτες χώρες. Κι όμως, πήρε αυτό το τεράστιο ρίσκο ποντάροντας στον Βαρουφάκη. Γνώριζε πως θα οδηγηθούμε σε capital controls, πως κινδυνεύαμε με έξοδο από την ευρωζώνη. Προφανώς γνώριζε και το plan B του υπουργού Οικονομικών για την επιστροφή στη δραχμή. Παρ’ όλα αυτά, συνέχισε να παραμυθιάζει τους πολίτες, κέρδισε τις εκλογές, μετά δεν μπορούσε να διαχειριστεί την κατάσταση και συνέχισε να επενδύει στον τοξικό διχασμό. Ολα αυτά αποδεικνύουν πως θα έπρεπε να είχε γίνει Εξεταστική Επιτροπή για το καταστροφικό πρώτο εξάμηνο του 2015.