Τον Ιούλιο το Κ.Κ. Κίνας ανακοίνωσε ότι σταδιακά θα αρχίσει να αυξάνεται ένα από τα χαμηλότερα συνταξιοδοτικά όρια ηλικίας στον κόσμο. Οι άνδρες στην Κίνα βγαίνουν σε πλήρη σύνταξη στα 60 (περίπου έξι χρόνια νωρίτερα από τον μέσο όρο της Δύσης) και οι γυναίκες στα 55 αν είναι υπάλληλοι γραφείου ή στα 50 αν εργάζονται στα εργοστάσια ή στα χωράφια. Ωραίο σύστημα, δίκαιο και σοσιαλιστικό.
Oυκρανία και γερμανικές εκλογές
Το πρόβλημα είναι ότι ο κινεζικός πληθυσμός γηράσκει ραγδαία και το 2035 το συνταξιοδοτικό σύστημα κινδυνεύει να ξεμείνει από λεφτά. Το καμπανάκι χτύπησε η Κινεζική Ακαδημία Εργασίας και Κοινωνικών Επιστημών, ο διευθυντής της οποίας, Μο Ρονγκ, δήλωσε στην Λαϊκή Ημερησία ότι «είναι αναπόφευκτο να προσαρμοστούμε στη νέα δημογραφική πραγματικότητα». Το προσδόκιμο ζωής στη δεύτερη οικονομία του πλανήτη αυξήθηκε στα 78 χρόνια το 2021 από 44 χρόνια (!) το 1960 και το 2050 αναμένεται να ξεπεράσει τα 80. Την ίδια στιγμή συρρικνώνεται ο ενεργός πληθυσμός, που πρέπει να φροντίζει τους συνταξιούχους.
Επομένως οι δύσκολες αποφάσεις είναι μονόδρομος, παρά την γκρίνια που ήδη ξεκίνησε στα social media. Είναι βέβαια και το άλλο: Λόγω των ειδικών συνθηκών στην Κίνα το φάρμακο μπορεί να αποδειχθεί χειρότερο από την ασθένεια. Αν παραμείνουν περισσότεροι ηλικιωμένοι στην αγορά εργασίας τότε μπορεί να ανέβει κι άλλο η ήδη υψηλή νεανική ανεργία, που προκαλεί απόγνωση σε εκατοντάδες εκατομμύρια 20άρηδες και 30άρηδες Κινέζους.
Το επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι οι νέοι και οι ηλικιωμένοι θα κατευθυνθούν σε διαφορετικά επαγγέλματα, ενώ τα συνταξιοδοτικά ελλείμματα δεκάδων κινεζικών περιφερειών δεν αφήνουν περιθώριο αδράνειας. Ηδη το συνταξιοδοτικό απασχολεί από προχθές το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο της Κίνας, με εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες της πλατφόρμας Weibo να είναι στα κάγκελα.