ΟΙ γεωπολιτικές εξισώσεις ισορροπιών, όμως, φαντάζουν δυσεπίλυτες. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία γκρέμισε τη βεβαιότητα δεκαετιών πως δεν μπορεί να στηθεί θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων σε ευρωπαϊκά εδάφη.
ΗΡΘΕ στη συνέχεια η ανάφλεξη στη Γάζα για να ανεβάσει κι άλλο το παγκόσμιο θερμόμετρο. Την ίδια ώρα, υπάρχει κλιμακούμενη ένταση στη γειτονιά μας, στα Βαλκάνια, γύρω από τη διένεξη Σερβίας – Κοσόβου, στην Αφρική μαίνονται εμφύλιες και μη συρράξεις, ενώ η αντιπαράθεση Κίνας – Ταϊβάν αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα αποσταθεροποίησης στην Ασία.
ΟΙ τρεις υπερδυνάμεις, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα, σε συνδυασμό με τις αραβικές χώρες, έχουν δημιουργήσει ένα κουβάρι, που πια έχει μπερδευτεί τόσο πολύ. Η κάθε πλευρά τραβάει το σχοινί σε ένα επικίνδυνο γεωπολιτικό σκάκι και μοιάζει δύσκολο να υπάρξει απεμπλοκή, καθώς κανείς δεν δείχνει διάθεση να κάνει μισό βήμα πίσω.
ΤΙΣ συνέπειες της παγκόσμιας αβεβαιότητας τις έχουμε βιώσει ήδη την τελευταία διετία. Τις πληρώνουμε ακριβά στην καθημερινότητά μας. Φαντάζει αρκετά πιθανό πια να υπάρξει νέα έκρηξη τιμών στο πετρέλαιο. Να δημιουργηθούν νέα προβλήματα στις παγκόσμιες εμπορευματικές μεταφορές. Και να μπούμε σε έναν νέο πληθωριστικό κύκλο, που θα χτυπήσει ακόμα περισσότερο τη μεσαία τάξη και τα ευάλωτα νοικοκυριά.
ΖΟΥΜΕ, άραγε, μέρες ανάλογες με τη δεκαετία του 1930; Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πιθανή παγκόσμια ανάφλεξη; Κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ακόμα και αυτό το αποτρόπαιο ενδεχόμενο δεν φαντάζει, πλέον, απίθανο.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, οι δυνάμεις της Ακροδεξιάς και του λαϊκισμού στην Ευρώπη αυξάνουν την εκλογική επιρροή τους. Βρίσκουν πρόσφορο έδαφος. Οι πολεμικές συγκρούσεις, η πτώση του βιοτικού επιπέδου, η αχαλιναγώγητη ακρίβεια και το Μεταναστευτικό δημιουργούν, δυστυχώς, τις προϋποθέσεις γι’ αυτό το επικίνδυνο φαινόμενο.
Η Ευρώπη προφανώς και έχει τεράστιες ευθύνες. Αν δεν δράσει με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, θα βρεθεί μπροστά σε δυσάρεστες καταστάσεις. Απαιτείται γενναιότητα στις αποφάσεις. Απαιτείται αλλαγή στη φιλοσοφία που αντιμετωπίζει θεμελιώδη ζητήματα, όπως η άμυνα, η εξωτερική πολιτική και η οικονομία
ΣΕ αυτό το σκηνικό, πλέον, οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου αποκτούν εξαιρετική βαρύτητα. Τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αποδεικνύεται πως η ψήφος κάθε πολίτη είναι κρίσιμη. Δεν είναι ώρα για «χαλαρότητα» και «ανέξοδη διαμαρτυρία». Τα αποτελέσματα της κάλπης θα διαμορφώσουν το σκηνικό για την επόμενη δύσκολη -όπως διαφαίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο- τριετία.