Η ανάπτυξη θα ξεπεράσει το 2,2%, πολύ υψηλότερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, σύμφωνα με τους αναλυτές της Κεντρικής Tράπεζας, ανάλογες θετικές προβλέψεις έχουν κάνει ήδη η Κομισιόν και διεθνείς οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης.
Η οικονομία θα τρέξει, αλλά η κούρσα δεν είναι δεδομένη. Ο Γιάννης Στουρνάρας το έθεσε ρητώς κατά τη διάρκεια της χθεσινής γενικής συνέλευσης της ΤτΕ, ώστε να μη βρεθούν καλοθελητές που θα μπορούσαν να πουν ότι δεν ανέπτυξε εγκαίρως τα μεγάλα διακυβεύματα για τη χώρα. Ο συλλογισμός του κ. Στουρνάρα απολύτως σαφής:
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
«Μέσα σε ένα ευμετάβλητο περιβάλλον διαδοχικών κρίσεων, είναι σημαντικό να αναζητούμε σταθερές, που ενισχύουν την ανθεκτικότητα της οικονομίας και την ικανότητά της να αντεπεξέρχεται στις προκλήσεις. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η συνέχιση αξιόπιστων οικονομικών πολιτικών, ιδιαιτέρως στο χώρο της δημοσιονομικής πολιτικής, η διαφύλαξη των σημαντικών επιτευγμάτων των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών του παρελθόντος και η θέσπιση νέου μεταρρυθμιστικού προγράμματος για την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εθνικές εκλογές, με άξονα τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα και την αναβάθμιση των θεσμών και των υποδομών, πρέπει να αποτελούν το φάρο που θα μας καθοδηγήσει στα ταραγμένα νερά της νέας οικονομικής πραγματικότητας».
Επομένως, δεν υπάρχει χώρος για νέες περιπέτειες. Εν μέσω πρωτοφανών κρίσεων, η Ελλάδα πέτυχε να μηδενίσει το πρωτογενές έλλειμμα, ενώ σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα στη διετία 2021-2022 κατέγραψε στην Ευρώπη τη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση δημόσιου χρέους, το οποίο επέστρεψε σε επίπεδα κάτω από τα προ πανδημίας. Σε σχέση με το 2020, εκτιμάται ότι το χρέος μειώθηκε περίπου κατά 35 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ στο 171,4% το 2022, με τα 2/3 της πτώσης να συντελούνται το 2022.
Οι επιδόσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην οικονομία δεν έχουν την παραμικρή σχέση με όσα έγιναν κατά την περίοδο Τσίπρα, όταν η υπερφορολόγηση έπνιγε την πραγματική οικονομία. Και δεν ήταν μόνο θέμα Μνημονίων, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει με καχυποψία κάθε επενδυτική πρωτοβουλία, ενώ το πρόγραμμά του δεν περιλαμβάνει αναπτυξιακά μέτρα.
Οι διαφορές των δύο κομμάτων αποτυπώνονται και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, όπου προκύπτει ότι η Ν.Δ. ανακτά μέρος των απωλειών της μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα, ενώ όπως παρατηρούσε έμπειρος δημοσκόπος «οι πραγματικότητες υπερισχύουν των συναισθημάτων». Οι πολίτες θα ψηφίσουν για κυβέρνηση τετραετίας συγκρίνοντας προγράμματα και θέσεις. Στο μέτωπο της οικονομίας, οι διαφορές είναι ευδιάκριτες και όσοι ενστερνίζονται την ανάγκη σταθερότητας στην οικονομία διαβάζοντας την έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος αντιλαμβάνονται ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο. Οπως δεν ήταν και το 2015, όταν εκεί που οι πολίτες περίμεναν ότι θα σκίζονταν Μνημόνια, ήρθε ένα τρίτο πακέτο φορολογικής εξόντωσης και λιτότητας.