ΜΕΧΡΙ τις αρχές της δεκαετίας του ’90, πάρα πολλά μικρά μαγαζιά δεν διέθεταν καν ταμειακή μηχανή. Ηταν τότε που είχε γίνει και η πρώτη καμπάνια του υπουργείου Οικονομικών με σύνθημα «Αγαπάς την Ελλάδα; Απόδειξη». Προφανώς και όλοι αγαπάμε την Ελλάδα, αλλά πάνω από όλα οι φοροδιαφεύγοντες αγαπούν την τσέπη τους.
ΑΣ είμαστε ειλικρινείς και ας μην είμαστε αφοριστικοί με τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αν μπορούσαμε να φοροδιαφύγουμε, τότε ούτε οι μισθωτοί ούτε οι συνταξιούχοι θα δηλώναμε τα πραγματικά εισοδήματά μας στην εφορία. Αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί.
ΕΤΣΙ, έχουμε φτάσει στο 2023, όπου όσοι δεν μπορούν να κρύψουν έσοδα πληρώνουν τους φόρους και οι υπόλοιποι δεν πληρώνουν τίποτα. Και δεν είναι μόνο ο φόρος εισοδήματος. Είναι και η «διπλή κλεψιά» του ΦΠΑ.
ΓΙΑΤΙ κάποιος επαγγελματίας πουλάει προϊόντα ή υπηρεσίες με ΦΠΑ 24%, ο πελάτης το πληρώνει, αλλά όταν δεν κόβεται απόδειξη, αυτό το 24% το τσεπώνει εκείνος που φοροδιαφεύγει.
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
ΜΠΟΡΕΙ να δοθεί πραγματική μάχη κατά της φοροδιαφυγής; Και, αν ναι, μπορεί επιτέλους να νικηθεί αυτό το «τέρας»; Δύσκολο, αλλά αξίζει να το προσπαθήσουμε.
ΣΥΜΦΩΝΑ με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το ετήσιο έλλειμμα ΦΠΑ στην Ελλάδα ανέρχεται σε 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή περίπου ενάμισης ΕΝΦΙΑ. «Ουάου», θα μπορούσε να κραυγάσει κάποιος.
ΚΑΙ δεν είναι ο μοναδικό αριθμός που σοκάρει. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, κάθε χρόνο δηλώνουμε εισοδήματα ύψους 80 δισεκατομμυρίων, ενώ δεν δηλώνονται εισοδήματα 60 δισεκατομμυρίων. Εδώ το «ουάου» πλέον αρχίζει και πονάει.
ΑΣ είμαστε ρεαλιστές. Δεν πρόκειται η ΑΑΔΕ να πιάσει τα 60 δισεκατομμύρια της φοροδιαφυγής. Παράθυρα υπάρχουν πάρα πολλά. Για κάθε δισεκατομμύριο, όμως, που θα δηλώνεται το «κέρδος» για το κράτος, άρα και για όλους τους πολίτες, χοντρικά θα είναι στα 200 εκατομμύρια.
ΝΑ βγάζουν χρήματα οι άνθρωποι που έχουν πολλή δουλειά. Ναι, αυτό είναι το σωστό. Αλλά δεν γίνεται να πλουτίζουν εις βάρος των υπολοίπων. Δεν γίνεται η συντριπτική πλειονότητα των επαγγελματιών να δηλώνει κάτω από 10.000 ευρώ το χρόνο. Δεν μπορούν να πείσουν ότι ζουν με 500 και 600 ευρώ το μήνα και να συντηρούν οικογένεια, σπίτι και αυτοκίνητα. Δεν γίνεται το 95% των αγροτών να δηλώνει κάτω από 5.000 ευρώ, γιατί πολύ απλά δεν θα μπορούσαν να ζήσουν με 400 ευρώ το μήνα.
ΜΕ το νέο φορολογικό νομοσχέδιο γίνεται μία ακόμη προσπάθεια. Κανείς δεν ξέρει αν θα αποδώσει. Το σημαντικότερο είναι το κίνητρο προς τον πελάτη. Γιατί καλά είναι τα μπόνους για φοροκαταγγελίες, αλλά χρειάζονται και άλλα πράγματα. Ισως ο μηδενικός ΦΠΑ για κλάδους που δεν δηλώνουν… τίποτα και η άμεση «επιστροφή» από την εφορία μέσω ηλεκτρονικής συναλλαγής να βοηθούσαν. Ακόμα, όμως, δεν έχει μπει στο τραπέζι κάτι τέτοιο. Για να δούμε, αν κάποια στιγμή στο μέλλον υπάρξει μια τέτοια ρηξικέλευθη απόφαση.