Δύσκολο να χωνέψει κανείς τη συνύπαρξη αυτών των δύο. Αν θέλει όμως να ξεκινήσει από κάπου, ας αναλογιστεί ότι στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου οι ΗΠΑ εξακολουθούσαν να εξάγουν πετρέλαιο στη ναζιστική Γερμανία, απαραίτητο για την πολεμική της βιομηχανία…
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
Σε στρατιωτικό επίπεδο, ο Κινέζος υπουργός Αμυνας, Λι Σανγκφού, αρνήθηκε να συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Οστιν, σε διάσκεψη στο τέλος της εβδομάδας στη Σιγκαπούρη. Οι Αμερικανοί αιφνιδιάστηκαν δυσάρεστα από την «πόρτα» που έφαγαν από το Πεκίνο και ο Οστιν διαμαρτυρήθηκε για την «επιθετική αναχαίτιση» αμερικανικού μαχητικού στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Ταυτόχρονα, το Πεντάγωνο προειδοποίησε ότι στην Αλάσκα αλωνίζουν Κινέζοι κατάσκοποι παριστάνοντας τους τουρίστες. Τρεις, μάλιστα, πιάστηκαν κοντά σε μεγάλη στρατιωτική βάση με ένα drone μέσα στο βανάκι τους, ενώ Κύριος οίδε πόσοι κυκλοφορούν ακόμη.
Ας δούμε τώρα τι κάνουν την ίδια στιγμή ο κορυφαίος δισεκατομμυριούχος των ΗΠΑ και επικεφαλής της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας. Στη διήμερη επίσκεψή του στην Κίνα, όπου έγινε δεκτός με τιμές αρχηγού κράτους, ο Ελον Μασκ επισκέφθηκε το εργοστάσιο της Tesla, αποθεώθηκε στα κινεζικά social media, δήλωσε ότι ΗΠΑ και Κίνα έχουν «σιαμαία οικονομικά συμφέροντα» και πήρε το μέρος των οικοδεσποτών στο θέμα της Ταϊβάν. Ομως και στο τριήμερο παγκόσμιο φόρουμ της JP Morgan στη Σαγκάη, ο ελληνικής καταγωγής CEO του αμερικανικού κολοσσού, Τζέιμι Ντάιμον (που πέταξε μάλιστα και σπόντες ότι κάποια στιγμή μπορεί να κατέβει για πρόεδρος των ΗΠΑ), «μάλωσε» τις δύο δυνάμεις που τσακώνονται στον Ειρηνικό και τις κάλεσε να δεσμευτούν ότι θα λύσουν τις διαφορές τους σε θέματα ασφάλειας και ελεύθερου εμπορίου. Μα, ποιος επιτέλους κυβερνάει αυτό τον κόσμο;