Η διαμάχη των αμερικανικών κέντρων δεν είναι πάντοτε μονοδιάστατη ανάμεσα σε «γεράκια» και «περιστερές», όπως την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Υπάρχουν αποχρώσεις, αναλόγως με το πώς αντιλαμβάνεται κάθε πλευρά τα αμερικανικά συμφέροντα και από ποια λόμπι επηρεάζεται.
Στην προκειμένη περίπτωση, Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Λευκός Οίκος δείχνουν να κινούνται σε διαφορετικό μήκος κύματος στο Παλαιστινιακό, καθώς η αμερικανική διπλωματία διαφωνεί με την απροκάλυπτα φιλοϊσραηλινή στάση του Τζο Μπάιντεν.
Ο πρόεδρος έδειξε να το αλλάζει με το τελεσίγραφο προς τον Νετανιάχου για την προστασία των αμάχων και το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων στη Γάζα, την επαύριο της δολοφονίας 7 μελών της οργάνωσης World Central Kitchen – ανάμεσά τους και Αμερικανών.
Ακόμη, όμως, και την ημέρα της δολοφονίας τους από τον ισραηλινό στρατό (που είπε απλώς «συγγνώμη, λάθος, περάσαμε τους ξένους μαγείρους για μαχητές της Χαμάς»), η κυβέρνηση Μπάιντεν ενέκρινε τη μεταφορά χιλιάδων βομβών στο Ισραήλ και εξετάζει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών και άλλων οπλικών συστημάτων αξίας 18 δισ. δολαρίων.
«Πέρασα 32 χρόνια στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ποτέ δεν ξαναείδα τέτοιο κύμα διαφωνιών, ούτε καν τον καιρό της εισβολής στο Ιράκ το 2003», αποκάλυψε στην εφημερίδα «The Independent» ο Τσαρλς Μπλάχα, μέχρι πρότινος διευθυντής ασφαλείας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων του αμερικανικού ΥΠΕΞ.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Το επίσημο «γραφείο παραπόνων» του Στ. Ντιπάρτμεντ, που δημιουργήθηκε στον πόλεμο του Βιετνάμ, ώστε οι Αμερικανοί διπλωμάτες να εκφράζουν υπηρεσιακά τις απόψεις τους χωρίς να φοβούνται κυρώσεις, έχει δεχθεί μέχρι στιγμής επτά υπομνήματα για τη Γάζα, ενώ υποβλήθηκαν και δύο παραιτήσεις.
Η κατευναστική παρέμβαση του Αντονι Μπλίνκεν με επιστολή στο προσωπικό δεν έφερε αποτέλεσμα. Κατά τον πρώην νομικό σύμβουλο του Στ. Ντιπάρτμεντ, Μπράιαν Φινιουκέιν, υπάρχει τεράστιο χάσμα ανάμεσα στη γραφειοκρατία του υπουργείου και την πολιτική που εφαρμόζει ο Λευκός Οίκος, επιτρέποντας τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.