ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ συμβαίνουν αρκετά παράλογα περιστατικά και κάποια, μάλιστα, καταλήγουν σε δυστυχήματα και τραγωδίες.
ΣΤΟ λούνα παρκ, προφανώς και δεν είχε γίνει κανένας έλεγχος. Αυτή, άλλωστε, είναι και η εικόνα που έχουμε όλοι ως πολίτες όταν πηγαίνουμε σε κάποιο από τα περιφερόμενα ανά την Ελλάδα λούνα παρκ. Παλαιά μηχανήματα, που φαίνονται κακοσυντηρημένα από μακριά, και, βέβαια, χειριστές χωρίς καμία εμπειρία. Κι όμως, συνεχίζουν και λειτουργούν μέχρι το επόμενο ατύχημα.
ΣΤΟ ξενοδοχείο, πιθανότατα, ο μηχανολόγος μηχανικός που κατασκεύασε την εγκατάσταση θέρμανσης-κλιματισμού έκανε κάποιο μοιραίο λάθος. Πέρα από την έρευνα της Δικαιοσύνης και το αν καθίσει στο εδώλιο μαζί με τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου, θα γίνει κάτι που φαντάζει απόλυτα λογικό; Θα του αφαιρεθεί η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, ώστε να μην κινδυνεύσει κανείς στο μέλλον από τις μελέτες και τις κατασκευές του;
ΤΟ ίδιο ερώτημα υπάρχει και για τα ποτά-«μπόμπες» που έδωσαν ασυνείδητοι επιχειρηματίες νυχτερινής διασκέδασης σε έφηβους μαθητές. Κατ’ αρχάς, υπάρχει ένα ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσει η ΕΛ.ΑΣ. Γιατί οι ανακοινώσεις μιλούν για «γνωστό κλαμπ στη λεωφόρο Βουλιαγμένης» και δεν λένε το όνομά του; Και δεν θα έπρεπε να έχει, ήδη, σφραγιστεί διά παντός το κλαμπ, όπως και να μη δοθεί ποτέ ξανά άδεια λειτουργίας στον ιδιοκτήτη του;
ΠΑΛΙ, όμως, το κράτος τρέχει να μαζέψει τα ασυμμάζευτα μετά από ατυχήματα, δυστυχήματα και τραγωδίες. Δυστυχώς, αυτό αποτελεί μια από τις πιο βαθιά ριζωμένες παθογένειες του κρατικού μηχανισμού. Οι αδειοδοτήσεις και οι πιστοποιήσεις δίνονται χωρίς ουσιαστικούς ελέγχους, πολλές φορές και με το ανάλογο «δωράκι» στον υπάλληλο που διενεργεί τις αυτοψίες. Γιατί αν πραγματοποιούνταν κανονικοί έλεγχοι και έπεφταν βαριά πρόστιμα και λουκέτα, τότε δεν θα τολμούσε κανείς να έχει σάπια μηχανήματα σε λούνα παρκ, να δίνει ποτά-«μπόμπες» σε ανήλικους ή να λειτουργεί ξενοδοχείο με προβληματικό σύστημα κλιματισμού.
ΚΑΙ, βέβαια, το ερώτημα είναι: Μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο; Δεν απαιτείται η υλοποίηση δύσκολων μεταρρυθμίσεων στον κρατικό μηχανισμό; Μπορεί να γίνει, και εύκολα. Αποδείχθηκε στη λειτουργία των beach bars, που επί δεκαετίες λειτουργούσαν ανεξέλεγκτα, έπιαναν όσο χώρο ήθελαν στις παραλίες και έκαναν ό,τι γούσταραν. Πάρθηκε η απόφαση να γίνουν έλεγχοι. Επεσαν πρόστιμα, μπήκαν λουκέτα και ξαφνικά όλα λειτουργούν σύμφωνα με τους νόμους. Αρκεί να δοθεί το «σήμα». Τόσο απλά. Γι’ αυτό η κυβέρνηση και η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλουν να ενεργοποιήσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες. Να γίνονται σωστοί έλεγχοι και όχι για τα μάτια του κόσμου. Και να τηρούνται όλοι οι κανόνες.