Μέσα σε ένα σχεδόν «ηρωικό» κλίμα, το οποίο όμως αναδύει έντονη οσμή μούχλας καθώς έρχεται από δεκαετίες πίσω, οι δικαιολογίες περισσεύουν. «Παιδιά είναι», «αν δεν τα κάνουν τώρα, πότε θα τα κάνουν;», «είναι η πρωτοπορία των αγώνων» κ.λπ. Και ως ένα σημείο, ίσως υπάρχουν ψήγματα αλήθειας. Ομως, όταν αυτό το παιχνιδάκι παίζεται από μεγάλους ανθρώπους, υποτίθεται καλλιεργημένους και «μπαρουτοκαπνισμένους», γίνεται απλώς γελοίο! Για γέλια και για κλάματα.
Τα «αποτελέσματα» φοιτητικών εκλογών, εδώ και πολλά χρόνια είναι κανονικό ανέκδοτο. Καθώς οι φοιτητικές εκλογές είναι η διαδικασία, στην οποία κερδίζουν όλοι. Κάτι σαν «το αφεντικό τρελάθηκε» και μοιράζει αφειδώς νίκες σε όλους. Οταν όμως αυτή η φαιδρότητα συμβαίνει κατά τη διαδικασία εκλογής των συνέδρων ενός -τύποις- κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι μόνο για κλάματα. Γιατί ουσιαστικά τραυματίζει τη Δημοκρατία και αποτελεί όνειδος για την πολιτική ζωή της χώρας. Ιδιαιτέρως όταν αυτά συμβαίνουν όχι σε κάποια γιάφκα που συνεδριάζουν φράξιες, αλλά σε δημόσια κοινή θέα, παρουσία καμερών, δημοσιογράφων και των ίδιων των μελών.
Το Σαββατοκύριακο που πέρασε τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν για την εκλογή των συνέδρων, οι οποίοι θα εκλέξουν και αρχηγό του κόμματος. Αν ισχύουν τα όσα τραγελαφικά και ψευδή ελέχθησαν, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει από το συνέδριό του, με… δύο αρχηγούς. «Νίκησε» και ο Στ. Κασσελάκης, «νίκησαν» και οι «87». Α, πιθανώς «νίκησε» και ο Α. Τσίπρας. Το να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ με δύο αρχηγούς από το Συνέδριό του δεν είναι απίθανο. Το αντίθετο, η διάσπαση του, σημαίνει δύο αρχηγούς, αλλά όχι του ίδιου κόμματος. Αλλά δύο αρχηγοί στο ίδιο κόμμα δεν γίνεται με τίποτα.
Στο διά ταύτα, λοιπόν. Ο Στ. Κασσελάκης ανακοίνωσε επισήμως, ότι έβγαλε 445 συνέδρους περισσότερους από τους αντιπάλους του (1.983 έναντι 1.538). Η λεγόμενη «πλειοψηφία»-οι πρώην «87», υποστηρίζουν επίσης επίσημα, ότι «τα 2/3 των συνέδρων πρόσκεινται στην πλειοψηφία». Πιάσε το αβγό και κούρευ’ το. Εν τω μεταξύ, δεν ανακοινώθηκε ούτε πόσοι ψήφισαν ούτε πόσες κάλπες στήθηκαν ούτε το πού ακριβώς ψήφισαν ούτε πόσοι σύνεδροι εκλέχθηκαν τελικά. Τραγέλαφος σε ένα πρώην κόμμα, το οποίο κυβέρνησε τη χώρα και μάλιστα σε μια πολύ δύσκολη στιγμή. Πρέπει να συνεχίσουμε να αναρωτιόμαστε αν υπάρχει θεός;
Το τι θα γίνει στο τριήμερο 8-10 Νοεμβρίου, εύκολα το φαντάζεται κανείς. Αλλά για όποιον δυσκολεύεται, φρόντισε ο Απ. Γκλέτσος να το κάνει φραγκοδίφραγκα: «Πιστεύω η Εισαγγελία Αθηνών να ακούει και στο Συνέδριο να έχουμε την ανάλογη αστυνομική δύναμη. Ανησυχώ, φοβάμαι και πιστεύω ότι θα έχουμε έκτροπα από την πλευρά Κασσελάκη».
Μέχρι στιγμής, λοιπόν, έχουμε: Οι άνθρωποι που κυβέρνησαν τη χώρα παλιμπαιδίζουν, κάνοντας ό,τι έκαναν σαν φοιτητές, έχουν διαπομπεύσει κάθε εκδοχή δημοκρατίας και είναι έτοιμοι να λύσουν τις διαφορές τους με τα χέρια. Αυτό σημαίνει, «έχουν το τέλος που τους αξίζει»;
ΑΙΧΜΗ
ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΔΑΚΡΥΑ ΚΑΙ ΘΑΡΡΟΣ
Η βασιλεία ποτέ δεν με έπεισε ότι είναι ένα πολίτευμα δίκαιο και συμβατό με τον πυρήνα της Δημοκρατίας. Και όχι μόνο όταν ήταν κανονική μοναρχία. Βέβαια σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχει αντέξει, έστω και σαν κάτι περισσότερο συμβολικό για κάποιους.
Χαμένοι στο πρωτόκολλο
Η επίσκεψη του βασιλικού ζεύγους στην Παϊπόρτα, μια από τις πιο πληγείσες συνοικίες της Βαλένθια, σε ανθρώπινο επίπεδο είχε κάτι το γενναίο και μεγαλειώδες. Το λασπωμένο και δακρυσμένο πρόσωπο της Λετίθια, όπως και η επιμονή του Φελίπε να κάθονται πάνω από μια ώρα και να ακούει στωικά ύβρεις και παράπονα από τους ανθρώπους που υπέστησαν τρομακτικές απώλειες των ανθρώπων τους και της περιουσίας τους, τη στιγμή που κάποιοι τους πετούσαν λάσπες, εκπέμπει γενναιότητα και ανθρωπισμό. Κάποιοι άλλοι εστεμμένοι δεν θα πήγαιναν ή αν πήγαιναν θα έφευγαν αμέσως, βλέποντας τις άγριες διαθέσεις των πληγέντων. Οπως καλή ώρα έκανε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Π. Σάντσεθ. Ο οποίος φυγαδεύτηκε κακήν κακώς από τους σωματοφύλακές του, πριν καν πλησιάσει την περιοχή.
Δεν ξέρω αν το ζεύγος υπέμεινε ό,τι υπέμεινε και έφυγε με το κεφάλι σκυφτό, δείχνοντας συμπόνια και κατανόηση, γιατί δεν είναι αυτό που πήρε τις αποφάσεις. Τις αποφάσεις τις πήρε ή μάλλον δεν τις πήρε έγκαιρα ο Π. Σάντσεθ, που έγινε καπνός. Η τοπική κυβέρνηση δεν αντέδρασε, όχι ερήμην του πρωθυπουργού. Και το μεγάλο παράπονο, η μεγάλη οργή των πληγέντων δεν είναι γιατί άνοιξαν οι ουρανοί πνίγοντας τα πάντα. Είναι ότι έμειναν επί τουλάχιστον 5 ώρες χωρίς προειδοποίηση, άρα απροστάτευτοι για τη ζωή τους. Απολύτως λογικό και δίκαιο.
Το «112» δεν έκανε τη δουλειά του και χάθηκαν εκατοντάδες ζωές. Τι να πει ο κ. Σάντσες στους ξεκληρισμένους; Γι’ αυτό έκανε μεταβολή και την κοπάνησε. Αντιθέτως η στάση της Λετίθια και του Φελίπε είχε ανθρώπινο μεγαλείο. Και έμπρακτη συμπόνια και θάρρος.
Πήρε μπροστά το νέο παραγωγικό μοντέλο
Πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Ανάπτυξης, Τ. Θεοδωρικάκος, εξήγγειλε το νέο παραγωγικό μοντέλο για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας και της χώρας. Ηδη έχουν εγκριθεί 271 επενδυτικά σχέδια, προϋπολογισμού 858 εκατ. ευρώ. Ιδιαίτερη στήριξη δίνεται στη Θεσσαλία που επλήγη από τον «Daniel», την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και για εθνικούς λόγους. Ολα τα επενδυτικά σχέδια για τον Εβρο έχουν εγκριθεί ήδη.
Παράλληλα, ενισχύονται οι τουριστικές επενδύσεις στην Κρήτη και στο Νότιο Αιγαίο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης μόνο απ’ αυτά τα επενδυτικά σχέδια αναμένεται να δημιουργηθούν 4.000 νέες θέσεις εργασίας, ωθώντας την ανεργία ακόμα πιο χαμηλά.
Υπερδιπλασιασμός γιατρών στα ΚΕΠΑ
Τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας είναι από τις υπηρεσίες, τις οποίες όσοι τις έχουν ανάγκη τις αντιμετωπίζουν σαν Γολγοθά. Κι αυτοί είναι οι ανάπηροι. Με απόφαση της Ν. Κεραμέως και του Π. Τσακλόγλου από χθες οι μόλις 500 γιατροί που απασχολούνται στα ΚΕΠΑ, έγιναν 1.250. Υπερδιπλασιάστηκαν. Πρόκειται για μια απόφαση, που έχει στόχο την καλύτερη και πιο γρήγορη εξυπηρέτηση ίσως των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας. Το αν απέδωσε προφανώς θα το κρίνουν αδιαμεσολάβητα οι πολίτες που εξαρτώνται από τα ΚΕΠΑ.
Διαγραφές και face control;
Πύκνωσαν οι πληροφορίες που φέρουν την «πλειοψηφία» του ΣΥΡΙΖΑ να είναι έτοιμη για πογκρόμ διαγραφών, αλλά και ενεργοποίηση της Επιτροπής Νομιμοποίησης, η οποία θα αποφασίσει ποιοι σύνεδροι είναι «καλά παιδιά» και ποιοι είχαν αντικαταστατική συμπεριφορά.
Τέτοιες στιγμές απαράμιλλης δημοκρατίας δεν έχει ξανά δει η χώρα. Και διαγραφές ανεπιθύμητων και face control, ώστε να μην «ξεφύγει» μύγα. Ο Στ. Κασσελάκης, αλήθεια, περιμένει να είναι υποψήφιος πρόεδρος ή απλώς θυματοποιείται, προκειμένου να δώσει καύσιμο στο νέο αστακοκάραβο-κόμμα, που ετοιμάζει;
ΑΠΟΡΙΕΣ-1
Η εκδίκαση της φορολογικής εκκρεμότητας 11,1 εκατ. ευρώ του πατρός Κασσελάκη από το ΣτΕ 6 μέρες πριν από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, είναι… δάκτυλος των «87»;
ΑΠΟΡΙΕΣ-2
Τελικά, μήπως το «μεγάλο μπάζωμα» έχει γίνει στο Μάτι, με τον ομαδικό τάφο στη Ν. Μάκρη και με τα μη ταυτοποιημένα «τμήματα σορών»;
ΑΠΟΡΙΕΣ-3
Τι είναι το ντιμπέιτ Χάρις-Μπάιντεν, μπροστά στο ντιμπέιτ που έκαναν Σπηλιωτόπουλος-Γκλέτσος;