ΕΧΟΥΝ αυξηθεί οι συντάξεις και οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων. Ο μικτός κατώτατος μισθός από τα 650 ευρώ το 2019 έφτασε στα 830 ευρώ το 2024, δηλαδή σε καθαρές αμοιβές από τα 550 ευρώ στα 706 ευρώ. Αυτή η αύξηση κατά 160 περίπου ευρώ το μήνα έδωσε στην ουσία τέσσερις μισθούς επιπέδου 2019 παραπάνω σε όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Προφανώς, λοιπόν, και έχουν γίνει βήματα προς τα εμπρός.
ΑΛΛΑ είναι δεδομένο πως ο δρόμος της σύγκλισης με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες παραμένει μακρύς. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδα βρίσκεται στο 67% του μέσου όρου της Ε.Ε., στην προτελευταία θέση των «27». Αντίθετα, το επίπεδο τιμών είναι στο 88% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
ΑΝ γυρίσουμε στην προμνημονιακή εποχή, θα δούμε ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ βρισκόταν στο 95% το 2009 και το επίπεδο τιμών στο 101% σε σχέση με την Ευρώπη.
Σκάκι για τρεις
ΤΙ δείχνει αυτή η πορεία σε εισοδήματα και τιμές; Κατ’ αρχάς πως η ακρίβεια παραμένει το Νο1 πρόβλημα των νοικοκυριών. Υπάρχει δυσκολία για τη μεσαία τάξη και τους οικονομικά ευάλωτους να αντεπεξέλθουν στην καθημερινότητα.
ΕΙΝΑΙ βέβαιο πως τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat δεν αντικατοπτρίζουν την απόλυτη αλήθεια. Το μαύρο χρήμα υπολογίζεται περίπου σε 40 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τραπέζης της Ελλάδας. Αλλά, βέβαια, αυτό συνέβαινε και στα προμνημονιακά χρόνια και στη δεκαετία των Μνημονίων. Γιατί κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι π.χ. η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών ζει με 600 ευρώ το μήνα και το 95% των αγροτών με κάτι λιγότερο από 400 ευρώ το μήνα.
ΚΑΙ πάλι, όμως, η «απόσταση» με την Ευρώπη είναι μεγάλη. Ιδιαίτερα, τώρα που το κόστος ενοικίασης ή απόκτησης κατοικίας έχει εκτοξευθεί και οι τιμές στο σούπερ μάρκετ προσεγγίζουν ή ακόμα και ξεπερνούν τις τιμές σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.
ΕΙΜΑΣΤΕ στον σωστό δρόμο. Εχουν γίνει σημαντικές μειώσεις σε φόρους και εισφορές, έχουν αυξηθεί τα εισοδήματα. Χρειάζεται, όμως, πολλή δουλειά ακόμα.
Η κυβέρνηση οφείλει να συνεχίσει την πολιτική προσέλκυσης επενδύσεων, που ξεκίνησε το 2019. Αυτή η οικονομική πολιτική ήταν άλλωστε που γκρέμισε την ανεργία από το 18% στο 10% και δημιούργησε ανοδική τάση στους μισθούς. Πρέπει να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο οι συνθήκες στην πραγματική οικονομία, ώστε έως το 2030 τα εισοδήματα να έχουν προσεγγίσει όσο το δυνατόν πιο πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.