Αλλά τι ψυχή μπορεί να έχει ένας δάσκαλος ή μία δασκάλα που διακινούν ναρκωτικά, τα οποία σε σημαντικό ποσοστό καταλήγουν σε σχολεία ή σε πλατείες όπου συχνάζουν μαθητές; Τα τελευταία χρόνια ακούς όλο και περισσότερο για όλο και περισσότερα σχολεία στα οποία διακινούνται ναρκωτικά και μαθητές κάνουν χρήση. Μεταξύ αυτών, όχι μόνο δημόσια σχολεία, αλλά και τα «καλά» σχολεία. Είναι ο κανόνας αυτός, δηλαδή η πλειονότητα των δασκάλων να συμμετέχει σε τέτοιες έκνομες ενέργειες; Ασφαλώς και ευτυχώς όχι! Υπήρχαν και στο παρελθόν εκπαιδευτικοί οι οποίοι είχαν παραβατική συμπεριφορά; Και βέβαια. Αρα, γιατί το συζητάμε;
Ισως υπάρχει ένας τουλάχιστον σοβαρός λόγος για να το συζητάμε, εκτός της κραυγαλέας και ασύμβατης δραστηριότητας των δύο δασκάλων με το επάγγελμά τους. Η «ευκολία» με την οποία μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο στις μέρες μας. Η οποία σαφώς είναι μεγαλύτερη από ό,τι πριν από 20, 30 ή 40 χρόνια. Αυτό μοιάζει κάπως με τη σημαντική κουβέντα που έχει πει η ιστορικός Α. Ευθυμίου: «Ενας απόφοιτος του Δημοτικού πριν από 40 χρόνια ήξερε πιο πολλά από έναν απόφοιτο Λυκείου σήμερα». Ο κόσμος προχωράει, εξελίσσεται, πάει μπροστά.
Οι αντιλήψεις διευρύνονται και εκσυγχρονίζονται. Ανοίγουν και δεν κλείνουν. Κι αυτό είναι καλό. Αρκεί να μη συμπαρασύρουν ισοπεδώνοντας και τα βασικά που συνέχουν μια κοινωνία. Και η Παιδεία είναι ένα απ’ αυτά. Κανένας -από όσους τον θυμούνται- δεν θέλει τον αυστηρό δάσκαλο με τον ξύλινο χάρακα που χτυπούσε στις παλάμες τα παιδιά. Ισως και για ψύλλου πήδημα. Αλλά και κανένας δεν ξεχνάει ότι η φιγούρα του δασκάλου ή της δασκάλας ήταν σεβάσμια, αφού έκαναν μια σπουδαία δουλειά. «Λειτούργημα» το έλεγαν, γιατί το σχολείο και η προκοπή ήταν οι μοναδικοί τρόποι για κοινωνική ανέλιξη και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου κυρίως της φτωχολογιάς. Μπορεί να μην ήταν όλοι τους πρότυπα και απίστευτα συνεπείς με το λειτούργημά τους. Αλλά, όχι χωρίς λόγο, η κοινωνία τούς αντιμετώπιζε ως τέτοιους.
Σήμερα ο εκπαιδευτικός, ο δάσκαλος, μπορεί να είναι οτιδήποτε και μπορεί να είναι εξίσου καλός ή κακός στη δουλειά του. Μπορεί να είναι ακτιβιστής ή χαρτογιακάς και να είναι εξίσου καλός ή κακός στη δουλειά του. Αλλά μπορεί να είναι και διακινητής ναρκωτικών. Η ανεκτικότητα της κοινωνίας έχει βοηθήσει να εξαλειφθούν σε σημαντικό βαθμό οι διακρίσεις και να προστατευτεί η διαφορετικότητα. Η ίδια ανεκτικότητα όμως μερικές φορές καταλήγει να μοιάζει όχι με ελευθερία, αλλά με ελευθεριότητα. Ή με βίαιη προσπάθεια των μειοψηφιών όχι να υπερασπιστούν τα αναφαίρετα δικαιώματά τους, αλλά να τα επιβάλουν στις πλειοψηφίες. Κάπου εκεί «στραβώνει» το πράγμα. Και κάπως έτσι είναι πιο «εύκολο» ένας νέος δάσκαλος και μία νέα δασκάλα να μπορούν να είναι και διακινητές ναρκωτικών.
ΑΙΧΜΗ
Η Ν.Δ. ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΚΟ ΕΑΥΤΟ ΤΗΣ
Οι εξαμηνιαίες «τάσεις της MRB» που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας είναι η χειρότερη δημοσκόπηση για τη Ν.Δ. την τελευταία 7ετία. Η Ν.Δ. προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ «μόνο» με 5,4%-5,7%. Στην προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρίας, η διαφορά ήταν 6,1%. Πάντα η MRB ήταν από τις εταιρίες που δείχνουν τη μικρότερη διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Μένοντας όμως σε αυτή την έρευνα, τι διαπιστώνεται; Η διαφορά μειώθηκε κατά 0,7%. Και πιο πολύ έπεσε η Ν.Δ. (0,6%), παρά ανέβηκε ο ΣΥΡΙΖΑ (0,1%).
Στην αξιολόγηση των προβλημάτων, η ακρίβεια παραμένει το νο1 πρόβλημα (73,3%) και δείχνει να φθείρει την κυβέρνηση, χωρίς να ενισχύει τον ΣΥΡΙΖΑ ή κάποιο άλλο κόμμα. Το ΠΑΣΟΚ εντοπίζεται σταθεροποιημένο στο 11,3%, αλλά η έρευνα έγινε πριν προκύψει το Qatargate και η εμπλοκή της Ε. Καϊλή. Ο Κ. Μητσοτάκης προηγείται σταθερά και καθαρά του Α. Τσίπρα στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, ενώ και η παράσταση νίκης παραμένει συντριπτική υπερ της Ν.Δ. Ωστόσο, υποχωρεί ο δείκτης αισιοδοξίας και αυξάνεται η απαισιοδοξία. Κι ενώ οι παρακολουθήσεις βρίσκονται χαμηλά στην αξιολόγηση των προβλημάτων, καταγράφεται ένα ποσοστό περίπου 77% το οποίο θεωρεί το θέμα των υποκλοπών «σοβαρό» ή «πολύ σοβαρό».
Και από τη χειρότερη για τη Ν.Δ. δημοσκόπηση προκύπτει το ίδιο συμπέρασμα: αντίπαλος της Ν.Δ. δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συνεχίζει να κολυμπάει στα νερά της αναξιοπιστίας. Αντίπαλός της είναι ο κακός της εαυτός. Η απολιτίκ προσέγγιση της κοινωνικής πραγματικότητας, ο εφησυχασμός τής μη αναστρέψιμης υπεροχής και η υποτίμηση επιμέρους προβλημάτων τα οποία δεν «τέλειωσαν».
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Ερευνα και στην Ελλάδα για το Qatargate
Ερευνα ξεκινάει η Οικονομική Εισαγγελία για ενδεχόμενο ξέπλυμα μαύρου χρήματος και στην Ελλάδα για το Qatargate. Ζητήθηκαν ήδη η δικαστική συνδρομή των βελγικών Αρχών και η δικογραφία που έχει σχηματιστεί μέχρι τώρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν ήδη κάποιες σημαντικές ενδείξεις -πέραν της εταιρίας real estate που έχει στην Αθήνα η Ε. Καϊλή με τον κρατούμενο σύζυγό της- για ροή μαύρου χρήματος και στην Ελλάδα. Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτό το χρήμα δεν φαίνεται να είναι μόνο καταριανό. Αν και ο στόχος παραμένει ο ίδιος: ο επηρεασμός της κοινής γνώμης υπέρ τρίτων χωρών. Η πρώτη εικόνα είναι ότι οι δρόμοι του μαύρου χρήματος διασταυρώνονται και περνούν και από την Ελλάδα…
Και στη μέση πάλι ΜΚΟ…
Μια φράση του συζύγου της Ε. Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο οποίος καταβάλλει προσπάθεια να πάρει επάνω του την ευθύνη, χτύπησε alarm σε ημέτερες Αρχές. «Οι ΜΚΟ υπάρχουν για να διακινείται το χρήμα», είπε ο σύζυγος της Ε. Καϊλή. Προφανώς, κανένας δεν έπεσε από τα σύννεφα, αλλά τυγχάνει να βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα για τη δράση συγκεκριμένων ΜΚΟ οι οποίες δραστηριοποιούνται και στην Ελλάδα και έχουν δράσει -βάσει γεγονότων- κατά των συμφερόντων της χώρας και υπέρ της προπαγάνδας τρίτης χώρας…
Γρίφος για τον ΣΥΡΙΖΑ
Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει τον Προϋπολογισμό είναι δεδομένο. Υπάρχει όμως ένα ερώτημα που απασχολεί σοβαρά την Κουμουνδούρου: αν θα καταψηφίσει και τις αμυντικές δαπάνες. Κάποιοι, ενθυμούμενοι τον αρνητικό αντίκτυπο που είχε η περσινή καταψήφιση των αμυντικών δαπανών από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και βλέποντας ότι το κόμμα τους υστερεί δραματικά στην υπεράσπιση των εθνικών θεμάτων, εισηγούνται να μην καταψηφιστούν οι αμυντικές δαπάνες και να υιοθετηθεί το «παρών». Οι πιο «σκληροί» επιμένουν ότι και φέτος, που είναι προεκλογική περίοδος, θα πρέπει να προταχθεί η συνέπεια και να καταψηφιστούν πάλι οι αμυντικές δαπάνες.
Ο γρίφος αναμένεται να λυθεί μεθαύριο. Και κάποιοι λένε ότι η πρόσφατη επίσκεψη του Α. Τσίπρα στις Βρυξέλλες μπορεί να παίξει το ρόλο της…