ΚΑΠΩΣ έτσι συνέβη και με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Θριάμβευσε στις εσωκομματικές εκλογές τον Δεκέμβριο του 2021. Οι πολίτες που κινούνται στο χώρο της Κεντροαριστεράς και του Κέντρου ήλπιζαν πως θα ήταν παικταράς.
ΤΟ ΠΑΣΟΚ πέρσι το χειμώνα εκτινάχθηκε στις δημοσκοπήσεις. Υστερα από αρκετά χρόνια όχι μόνο έπιασε διψήφια ποσοστά, αλλά σε κάποια γκάλοπ έγραψε μέχρι και πάνω από 15%. Ο ΣΥΡΙΖΑ πιέστηκε πολύ. Κάποιοι έφτασαν μέχρι και να νομίζουν πως μπορεί να γίνει ντέρμπι η δεύτερη θέση των εκλογών.
ΤΟΤΕ άρχισαν οι γκέλες και τα αυτογκόλ.
Η πρώτη μεγάλη αστοχία ήταν ότι, αν και έγινε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και όλοι υπέθεταν πως θα δώσει τη μάχη από την Αθήνα, εκείνος αποφάσισε να μην παραιτηθεί από τη θέση του ευρωβουλευτή. Μια κίνηση ακατανόητη για τον μέσο πολίτη.
ΑΚΟΜΑ και τώρα που έχουμε φτάσει μια ανάσα από τις εκλογές, ο Νίκος Ανδρουλάκης παραμένει ευρωβουλευτής. Πότε περιμένει να παραιτηθεί; Το βράδυ των εκλογών;
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
ΚΑΙ να ήταν μόνο αυτό.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν παίρνει ξεκάθαρες θέσεις. Και ναι, και ίσως, και μπορεί, και όχι, και ναι μεν αλλά. Για όλα τα ζητήματα. Ακόμα και στην υπόθεση των υποκλοπών, την οποία θα μπορούσε να καρπωθεί, τελικά, καπελώθηκε από τον Τσίπρα. Και το ΠΑΣΟΚ το πλήρωσε δημοσκοπικά. Μάλιστα, το ομολογεί και ο ίδιος, όταν λέει ότι αν δεν έχει ισχυρό διψήφιο ποσοστό δεν πρόκειται να μπει σε κυβέρνηση συνεργασίας.
ΣΕ αυτό λέει την πεντακάθαρη αλήθεια. Γιατί, αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να πιάσει το 10% στις κάλπες. Ξεφούσκωσε, γιατί δεν έπεισε. Και δεν μπόρεσε να πείσει, γιατί με γενικολογίες περί σοσιαλδημοκρατίας και αοριστολογίες γύρω από τις συνεργασίες, δεν θα μπορούσε να πάει παραπέρα.
ΕΙΔΙΚΑ στο θέμα των πιθανών μετεκλογικών συνεργασιών το έχει… τερματίσει. Μιλάει για συνεργασία μόνο μετά από τις πρώτες εκλογές μέσα από προγραμματικές συγκλίσεις. Μόνο που έως τώρα δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιο είναι το πρόγραμμά του. Τι λέει για την εφαρμογή αυστηρής αξιολόγησης στο Δημόσιο; Είναι υπέρ της κατάργησης του άρθρου 16 και της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων; Συμφωνεί πως υπάρχει «βαθύ κράτος» που πρέπει να γκρεμιστεί; Πώς φαντάζεται το κοινωνικό κράτος του 2030;
ΚΑΙ φτάνουμε στο κορυφαίο ζήτημα των πιθανών συνεργασιών. Λέει, πως δεν δέχεται πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη, τον Τσίπρα, ή οποιονδήποτε κερδίσει τις εκλογές με ποσοστό που θα υπερβαίνει το 30%, αλλά απλά λέει ότι θα πρέπει να είναι κάποιο πολιτικό πρόσωπο. Δηλαδή θα έρθει το κόμμα του 8% ή του 10% και θα απαιτήσει να επιλέξει πρωθυπουργό. Και, το κόμμα άνω του 30%, απλά θα πρέπει να πει «ναι». Και, βέβαια, δεν λέει ποιο θα είναι αυτό το πολιτικό πρόσωπο. Θα το «ανακαλύψει» τις ημέρες των διερευνητικών;
ΩΣ συνήθως το ένα λάθος φέρνει το άλλο. Κάπως έτσι, τώρα τρέχει να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Και το πιο πιθανό είναι στο τέλος να προσπαθεί να πιάσει το 8%, που είχε το ΠΑΣΟΚ το 2019.