Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*
Στην περίπτωση του 77χρονου πολιτικού είναι ξεκάθαρο πως βάρυνε η κακή κατάσταση της υγείας του. Κατά πολλούς, ο πρώην υπουργός έπρεπε να είχε αποφυλακιστεί νωρίτερα, αφού στόχος της σωφρονιστικής πολιτικής δεν μπορεί να είναι η φυσική εξόντωση του κρατουμένου. Το κράτος οφείλει να τιμωρεί, όχι να εκδικείται. Για να είμαστε δίκαιοι, μάλιστα, αν στη θέση του βρισκόταν κάποιος άλλος πολίτης, μη πολιτικός, που είχε καταδικαστεί για ανάλογο οικονομικό έγκλημα, μάλλον θα είχε γίνει δεκτό το αίτημα αποφυλάκισής του πολύ νωρίτερα. Ωστόσο η πολιτική φύση της υπόθεσης και η ταύτιση του προσώπου του με τη διαφθορά της εξουσίας, οδήγησε το δικαστικό σκεπτικό στην εξάντληση της αυστηρότητάς του. Μέχρι χθες.
Υπενθυμίζουμε ότι ανάλογες συζητήσεις που εξελίχθηκαν σε μετωπικές συγκρούσεις μεταξύ πολιτικών κομμάτων ή ομάδων πολιτών, είχαν γεννηθεί και με τις περιπτώσεις αποφυλάκισης των πραξικοπηματιών Σ. Παττακού και Ν. Μακαρέζου, ή σε άλλο επίπεδο με την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού. Στα πρόθυρα πολιτικού εμφυλίου φθάσαμε και με την περίπτωση του Νίκου Ρωμανού για το αν είχε το δικαίωμα ή όχι να κάνει χρήση εκπαιδευτικών αδειών.
Παρακαταθήκες παρόντος και μέλλοντος…
Θα περίμενε κανείς πως ένα ευρωπαϊκό κράτος εν έτει 2017 θα είχε λύσει βασικά νομικά ζητήματα και θα είχε αποφασίσει τη φιλοσοφία που θέλει να υπηρετεί το Ποινικό Δίκαιο. Θα είχε αποφασίσει επίσης αν για αυτά τα ζητήματα τον τελευταίο λόγο έχει η Δικαιοσύνη ή η Πολιτική. Ομως, η Ελλάδα δεν τα έχει ξεκαθαρίσει αυτά ακόμα. Αποτέλεσμα είναι οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες να κάνουν λάστιχο τις διατάξεις του Ποινικού και του Σωφρονιστικού Κώδικα ανάλογα με την ιδεολογία ή την ιδεοληψία τους.
Ετσι, φτάνουμε σε έναν «συνωστισμό» λαθών, ανάλογο και το ίδιο επικίνδυνο με τον συνωστισμό που επικρατεί στις φυλακές: Πότε να αποφυλακίζονται επικίνδυνοι κακοποιοί που απειλούν τη δημόσια ασφάλεια και πότε να παραμένουν έγκλειστοι κατάδικοι για να εξυπηρετηθεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα και να ικανοποιηθεί η πολιτική επικαιρότητα της εποχής. Με αυτά και αυτά οδηγούμαστε η Δικαιοσύνη να κινδυνεύει από ανήκεστον βλάβην της υγείας της.
Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου