Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Πήρε το Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης και το αναπροσάρμοσε με βάση τις σημερινές τιμές.
Το 2014 υποσχόταν κατώτατο μισθό 751 ευρώ, τώρα ανέβασε τον πήχυ στα 800 ευρώ, αν και επί των ημερών του δημιούργησε τη γενιά των 300 ευρώ. Στην πράξη, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού τον Μάιο, κοντά στα 700 ευρώ, ώστε και οι χαμηλόμισθοι να πάρουν ανάσες αλλά και οι μικρές επιχειρήσεις να μπορούν να πληρώνουν τους εργαζομένους.
Το 2014, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποσχόταν κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Τώρα χαρακτηρίζει «ψίχουλα» τις μειώσεις του φόρου κατά 13% που αποφάσισε ο πρωθυπουργός, ενώ υποστηρίζει ότι ευνοείται η μεγάλη περιουσία όταν οι ελαφρύνσεις είναι συνολικές.
Το 2014, ο κ. Τσίπρας δεσμευόταν για φθηνό πετρέλαιο θέρμανσης. Επί των ημερών του περικόπηκε το επίδομα θέρμανσης και αυξήθηκαν όλοι οι φόροι στα καύσιμα.
Η αναβίωση του Προγράμματος Θεσσαλονίκης συνοδεύεται και από μια ακατάσχετη κινδυνολογία για την πορεία της οικονομίας. Το 2020, για την ύφεση ευθυνόταν, σύμφωνα με τον Τσίπρα, ο Μητσοτάκης, το 2021 η εκρηκτική ανάπτυξη θεωρείται από τον ΣΥΡΙΖΑ αυτονόητη αντίδραση, το ίδιο και η αναβάθμιση της οικονομίας από τους επενδυτικούς οίκους. Γενικώς για όλα φταίει ο πρωθυπουργός. Ομως, έτσι δεν χτίζεται σοβαρή αντιπολίτευση, αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει έδαφος, το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας διευρύνεται και η μάχη για τη δεύτερη θέση με το ΚΙΝ.ΑΛ. φουντώνει για τα καλά.
Αντιπολίτευση… υπονομευτική…
Σε ένα γέρικο σκυλί δεν μπορείς να μάθεις νέα κόλπα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί γερασμένες πολιτικές, απαξιωμένες από την κοινωνία, γιατί δοκιμάσθηκαν σε βάρος της κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του και πληρώθηκαν ακριβά με ένα βαρύ, τρίτο Μνημόνιο. Είδαμε και χθες τον κ. Τσίπρα να μην μπορεί να δώσει σαφείς απαντήσεις στα ερωτήματα των συναδέλφων στον ΣΚΑΪ για το πώς θα χρηματοδοτήσει τις προτάσεις του για μειώσεις φόρων σε τρόφιμα και καύσιμα.
Η κυβέρνηση θέτει ως στόχο την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στο πρώτο εξάμηνο του 2023 όχι γιατί έχει καταληφθεί από ένα «τεχνοκρατικό ντελίριο», όπως αφελώς υποστηρίζουν οι λάτρεις των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., όταν το 2015 τα ελληνικά ομόλογα τοποθετήθηκαν στους επενδυτικούς σκουπιδοτενεκέδες, αλλά γιατί μόνο έτσι θα έχουμε ασφάλεια στις αγορές και κυρίως θα προσελκύσουμε κεφάλαια για δημιουργία θέσεων εργασίας στη χώρα μας.
Εδώ πρέπει να επικεντρωθεί και η προσπάθεια της κυβέρνησης. Να δώσει τη μάχη απέναντι στο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ, που προσφέρει μαγικές λύσεις για την ακρίβεια όταν δεν διαθέτει την παραμικρή πρόταση για να φέρει έστω και μία μικροεπένδυση στην οικονομία. Τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι στενά, το κράτος διέθεσε σχεδόν 45 δισεκατομμύρια σε εργαζομένους και επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν την ύφεση της πανδημίας, το μεγαλύτερο πακέτο ενίσχυσης στην Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο ότι οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 40 δισεκατομμύρια μέσα σε δύο χρόνια, η κρατική βοήθεια πέρασε και στους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Τώρα, η βοήθεια πρέπει να αφορά αποκλειστικά όσους έχουν πραγματικά ανάγκη και δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος. Η οικονομία αναπτύσσεται, οι προσδοκίες για τη φετινή τουριστική περίοδο είναι υψηλές και τα εισοδήματα φέτος θα αυξηθούν περισσότερο από τον πληθωρισμό. Η επιστροφή στο παρελθόν δεν αποτελεί λύση, συνήθως καταλήγει σε φάρσα.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr