Η αγορά των Rafale εμπίπτει στον κανόνα. Στρατηγικά η Ελλάδα εκμεταλλεύεται σαν ατού την αεροπορική αδυναμία της Τουρκίας μετά την αποτυχία να αγοράσει F35 σε συνδυασμό με την προηγμένη τεχνολογία των Rafale που τους εξασφαλίζουν επιχειρησιακή εγρήγορση. Τα οποία προστιθέμενα στις φρεγάτες Βelh@rra κάνουν δύσκολη την επανάληψη… τουρκικών μπούλινγκ.
Η γνώμη δεν είναι δική μου αλλά ενός ανώτατου στρατιωτικού και φίλου. Η μόνη που ζήτησα και έλαβα υπόψη, χαμένος μέσα σε έναν ωκεανό κουρασμένων και προβλεπόμενων κλισέ. Με κλασικότερο όλων τον συνδυασμό της αγοράς των Rafale με την οικονομική κατάσταση. Οπου φυσικά όλοι καταλαβαίνουμε ότι τα οπλικά συστήματα αν δεν χρησιμοποιηθούν είναι πεταμένα λεφτά. Από την άλλη όμως τα οπλικά συστήματα δεν είναι πίτσες να παραγγείλεις δύο και να τις παραλάβεις σε μισή ώρα. Από την αρχαιότητα που οι οπλίτες είχαν τις πανοπλίες στο σπίτι, είναι αποδεκτό ότι υπάρχουν για μια περίπτωση ανάγκης. Και όσο και αν η αξία μειώνεται με τον χρόνο δεν μηδενίζεται. Υπενθυμίζω την υπόθεση της πώλησης των 300 χιλιάδων βλημάτων των 105mm 2017 από ελληνικά αποθέματα για να χρησιμοποιηθούν από τη Σαουδική Αραβία σε επιχειρήσεις στην Υεμένη. Προφανώς όταν μια χώρα πουλάει το παρωχημένο πολεμικό υλικό της χάνει λεφτά αλλά όπως καταλάβαμε τότε όλο και κάτι παίρνει.
Οσο για την προσπάθεια να συνδυαστούν τα Rafale με τον αριθμό των ΜΕΘ, στη λογική υπάρχει ένα κενό. Στο επιχείρημα ότι αν παίρναμε λιγότερα Rafale υπάρχει το αντεπιχείρημα «αν είχε γίνει ειλικρινέστερη προσπάθεια να πεισθεί ο κόσμος να εμβολιαστεί δεν θα χρειαζόμασταν τόσες ΜΕΘ». Οπότε ένα λογικό συμπέρασμα θα ήταν ότι θα μπορούσαμε να αγοράσουμε περισσότερα Rafale.
Οι εξοπλισμοί είναι το εύφορο έδαφος για προπαγάνδα και λαϊκισμούς. Τα «ο κόσμος δεν έχει να φάει και αυτοί πάνε και αγοράζουνε παλιοσίδερα που σε μερικά χρόνια θα είναι άχρηστα και θα πρέπει να ξαναγοράσουνε καινούργια» ακούγονται μια ζωή. Τα άκουγαν οι ο πατέρες και οι παππούδες μας. Ολοι όμως ξέρουν ότι στην ιστορία μας τα παλιοσίδερα όταν χρειάστηκαν μας κράτησαν ελεύθερους. Και αν οι κυβερνήσεις έπαιρναν στα σοβαρά αυτούς που σε κάθε εξοπλισμό μουρμουράνε σήμερα το θέμα, θα ήταν αν αντί για καριοφίλια πρέπει να αγοραστούν γκράδες και άρβυλα αντί για τσαρούχια.
Δεν θέλουμε άλλους «λευκούς ελέφαντες»
ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ υπάρχει η έκφραση «λευκός ελέφαντας». Αναφέρεται σε κάποιο σπάνιο αλλά άχρηστο αντικείμενο. Η έκφραση προέρχεται από την πρακτική ενός βασιλιά του Σιάμ να δίνει δώρα σε αξιωματούχους του παλατιού λευκούς ελέφαντες. Οι οποίοι ως πολύτιμα δώρα δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για δουλειά αλλά ο ιδιοκτήτης τους έπρεπε να τους τρέφει αιωνίως.
Από την γκαρσονιέρα ως τη βίλα…
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ κλασική περίπτωση λευκών ελεφάντων είναι τα ολυμπιακά ακίνητα που επειδή δεν υπήρχε πρόβλεψη για τη μετά τους αγώνες χρησιμοποίηση, συντηρούνται εδώ και 18 χρόνια χωρίς κανένας να μπορεί να σκεφτεί τι μπορούν να γίνουν ή να αποφασίζει να τα γκρεμίσει. Σε επίπεδο οργανισμού ο πολυτραγουδισμένος Οργανισμός Αποξήρανσης Κωπαΐδας. Ο οποίος είχε δημιουργηθεί το 1953 για να καταργηθεί το 2014 μαζί με άλλους 21 από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη.
ΕΠΕΙΔΗ ΣΕ ΑΥΤΗ τη χώρα ξέρουμε ότι όσο εύκολα γίνεται ένας δημόσιος οργανισμός τόσο δύσκολα κλείνει και εφόσον η απόφαση για την πανεπιστημιακή αστυνομία έχει ληφθεί, η κυβέρνηση πρέπει να είναι προσεκτική στη στελέχωσή της ώστε να μη δημιουργηθεί ένας λευκός ελέφαντας. Σεμνά δηλαδή με τις προσλήψεις μέχρι να φανεί αν το σύστημα λειτουργεί ή όχι. Το τελευταίο που χρειάζεται η κυβέρνηση είναι μια δημοτική αστυνομία σαν του 2012 με μερικές χιλιάδες μόνιμους που θα πρέπει να βολευτούν κάπου.
Εχει εξελιχθεί η ελληνική αμυντική βιομηχανία
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του ΣΥΡΙΖΑ «για άθλια κομματική εκμετάλλευση {…} κυβέρνηση Μητσοτάκη (που) δεν υπάρχει πάτος σχεδόν σε τίποτα {…} και επιλογές που αγνοούν την ελληνική αμυντική βιομηχανία» είχα νομίσει ότι στα Rafale οι πιλότοι κούναγαν σημαιάκια της Ν.Δ. και είχαν κολλήσει στις μύτες αυτοκόλλητα της ΟΝΝΕΔ. Στο βιντεάκι της παραλαβής των Rafale στο τέλος εμφανιζόταν με «σβήσιμο» το σήμα της Ν.Δ. Οπως θα μπορούσε να εμφανίζεται το σήμα του ΣΥΡΙΖΑ στο τέλος από κάποιο βιντεάκι για την «Ελλάδα στη Σελήνη» του διαστημικού προγράμματος του Νίκου Παππά, χωρίς να προκαλέσει αντιπολιτευτική αγανάκτηση. Την οργή αναζητήστε τη στην αντιπολίτευση τύπου… μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που κάθε μέρα συμβαίνει κάτι φοβερό, που ξεχνιέται την επόμενη.
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ του ΣΥΡΙΖΑ για την ελληνική αμυντική βιομηχανία δείχνουν ότι έχει μείνει στην εποχή του Μαλτσινιώτη και της ΠΥΡΚΑΛ όταν πολεμική βιομηχανία ήταν κάποιο ελληνικό σασί επάνω σε ξένη μηχανή.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ βιομηχανία υπάρχει. Μόνο που δεν είναι ούτε κρατική ούτε στέκι αλληλέγγυων που κατασκευάζει αυτοδιαχειριζόμενα Rafale. Είναι υψηλής τεχνολογίας οι ελληνικές αμυντικές εταιρίες. Είναι κατά βάση ιδιωτικές και συναγωνίζονται τις ευρωπαϊκές σε έναν δύσκολο τομέα μετέχοντας σε πέντε από τα 16 προγράμματα της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανικής Ανάπτυξης.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Χιονοπτώσεις σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων – Εντυπωσιακές εικόνες – Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία
- Κακοκαιρία «Ελπίδα» – Κεραμέως: Μέσω τηλεκπαίδευσης τα μαθήματα σε περίπτωση που κλείσουν τα σχολεία
- Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία – Πού χρειάζονται αλυσίδες
- Δόση ή ενοίκιο; Τι συμφέρει, τελικά, και γιατί – Το… αιώνιο δίλημμα στο μικροσκόπιο του Ε.Τ.
- «Δεν ισχύει το “επειδή εγώ είμαι χριστιανός, θα σωθώ”» – Τι λέει στον Ε.Τ. ο καθηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου, Βαρθολομαίος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr