Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Βάσει αυτής της λογικής, οι 5.560.000 θάνατοι από κορονοϊό σε όλο τον πλανήτη, που κατέγραφε στις 6 χθες το απόγευμα η πλατφόρμα Worldometer, ήταν μια χρυσή ευκαιρία για τους κροίσους αυτού του πλανήτη να γίνουν πλουσιότεροι και μια «αναποδιά» για τους 99 στους 100 κατοίκους της Γης που έγιναν στο ίδιο διάστημα φτωχότεροι. Τυχαίο; Δεν νομίζω.
Λίγο προτού ξεκινήσει η διαδικτυακή σύνοδος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, η «ενοχλητική» βρετανική ΜΚΟ Oxfam ξαναχτύπησε. Εδωσε στη δημοσιότητα μια έκθεση που καταδεικνύει ότι οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο διπλασίασαν την περιουσία τους μέσα στη διετία της πανδημίας από 700 δισ. δολάρια σε 1,5 τρισ.
Προφανώς κάτι πάει πολύ στραβά για να γίνονται κατά 1,3 δισ. πλουσιότεροι καθημερινά 10 άνθρωποι , την ώρα που πέθαιναν 21.000 άλλοι την ημέρα από έλλειψη πρόσβασης σε υγειονομική περίθαλψη, πείνα, ενδοοικογενειακή βία και κλιματικές καταστροφές, και 160 εκατομμύρια βυθίζονταν στη φτώχεια.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Η έκθεση της Oxfam έχει τίτλο «Η ανισότητα σκοτώνει» και το φαινόμενο περιγράφεται ως «οικονομική βία». «Οι δισεκατομμυριούχοι είχαν μια καταπληκτική πανδημία. Οι κεντρικές τράπεζες έριχναν εκατομμύρια επί εκατομμυρίων δολαρίων στις αγορές για να σώσουν την οικονομία, πολλά από τα οποία κατέληξαν στις τσέπες τους», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η μελέτη προτείνει έκτακτο φόρο 99% στα έσοδα που συγκέντρωσαν οι κροίσοι, ώστε να παραχθούν αρκετά εμβόλια, να προσφερθεί ιατρική και κοινωνική περίθαλψη σε όλους, να χρηματοδοτηθεί η κλιματική προσαρμογή και να μειωθεί η έμφυλη βία σε 80 χώρες. Ακόμη κι έτσι, θα τους μείνουν στην τσέπη 8 δισ. επιπλέον – τι παραπάνω χρειάζονται;
Κατά τη σειρά του Forbes πρόκειται για τους: Ελον Μασκ, Τζεφ Μπέζος, Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν (ιδρυτές του Google), Μαρκ Ζάκερμπεργκ, Μπιλ Γκέιτς και Στιβ Μπάλμερ, Λάρι Ελισον (Oracle), Ουόρεν Μπάφετ και Μπερνάρ Αρνό.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr