Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Η απόφαση του Μάο να στείλει εκστρατευτικό σώμα εκτός συνόρων, ύστερα από τα εκατομμύρια νεκρών της ιαπωνικής εισβολής και των εμφυλίων πολέμων, υπαγορεύθηκε από την ανάγκη να μη χαθεί το γεωγραφικό «μαξιλαράκι ασφαλείας» και να μην αναθαρρήσουν οι «αντεπαναστατικές δυνάμεις» στο εσωτερικό της Κίνας.
Φαίνεται πως οι επόμενες γενιές Κινέζων εμπέδωσαν καλά την ιστορική αξία αυτού του μαθήματος και την αποφασιστική συμβολή του στο να γίνει η Κίνα η υπερδύναμη που γνωρίζουμε σήμερα. Το δείχνει η μαζική συρροή θεατών στο εθνοπατριωτικό κινηματογραφικό έπος «Η Μάχη της Λίμνης Τσαντζίν», που δεν είναι μόνο η πιο αποδοτική ταινία στον κόσμο μέσα στο 2021, αλλά αποδείχθηκε και η κορυφαία κινεζική παραγωγή όλων των εποχών!
Από την γκαρσονιέρα ως τη βίλα…
Το φιλμ, με πρωταγωνιστή τον διάσημο αστέρα Γου Τζιν, έχει διάρκεια 176 λεπτών και διηγείται τα κατορθώματα του Λαϊκού Εθελοντικού Στρατού στη Βόρεια Κορέα, με τις νίκες κατά των Αμερικανών και των βασάλων τους (συμπεριλαμβανομένων Ελλήνων και Τούρκων, «συμμάχων» στο νεοσύστατο ΝΑΤΟ).
Η «Μάχη της Λίμνης Τσαντζίν» παραγγέλθηκε ουσιαστικά από το τμήμα προπαγάνδας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και ξεκίνησε τις προβολές ανήμερα της εθνικής επετείου, στις 30 Σεπτεμβρίου. Μέχρι στιγμής οι εισπράξεις κοντεύουν τα 900 εκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένης της προπώλησης εισιτηρίων.
Η ταινία γυρίστηκε πριν από την πανδημία, αλλά η επιτυχία της οδήγησε τις κινεζικές Αρχές στην απόφαση να βάλουν μπροστά το σίκουελ με τίτλο «Η Γέφυρα της Υδάτινης Πύλης», γαλβανίζοντας το κοινό με περισσότερους θριάμβους κατά των «Αμερικανών εισβολέων». Πάσα ομοιότητα με τις σημερινές εντάσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας -δυστυχώς- δεν είναι συμπτωματική…
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr