Η απόσταση μεταξύ κυβερνητικών ευχολόγιων και πραγματικότητας συνεχώς διευρύνεται σε βάρος των φορολογουμένων. Στο Μαξίμου η προπαγάνδα έχει αναχθεί σε μείζονα προτεραιότητα. Κυβερνητικά στελέχη εξαγγέλλουν το τέλος της λιτότητας και την έξοδο της χώρας από την κρίση, όταν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι κανείς δεν πανηγυρίζει.
Εύλογα ρώτησε χθες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η Ντόρα Μπακογιάννη τον κ. Τσακαλώτο εάν πραγματικά τον βοηθούν στη διαπραγμάτευση οι πανηγυρισμοί τύπου Σπίρτζη για την απελευθέρωση της χώρας από τα Μνημόνια ή τελικώς λειτουργούν μπούμερανγκ για την ελληνική πλευρά.
Η κυβέρνηση για άλλη μία φορά εκτίμησε ότι οι καθυστερήσεις θα ενισχύσουν τη διαπραγματευτική της θέση. Πόνταρε στην έξοδο του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα και τελικώς οι δανειστές συμμάχησαν στη λήψη σκληρών μέτρων χωρίς να δεσμευθούν σε τίποτε για το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση.
Ενδεικτικό της σύγχυσης που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο ήταν η χθεσινή επισήμανση του κ. Τσακαλώτου ότι εάν παραμείνει το ΔΝΤ τότε θα είναι θετική εξέλιξη γιατί με αυτό τον τρόπο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα λάβει μήνυμα για να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο QE.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Η επιθετική στάση που τήρησε επί μήνες το Μαξίμου κατά του ΔΝΤ απαιτώντας την αποχώρησή του από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα μετατράπηκε σε επίθεση φιλίας από τον υπουργό Οικονομικών.
Η τακτική αυτή δεν οδηγεί πουθενά. Η κυβέρνηση μοιάζει με το ψάρι που έχει αγκιστρωθεί, όπως θα έλεγε και ο Γ. Βαρουφάκης. Ο κ. Τσίπρας έχασε πολύτιμο χρόνο σε άσκοπες μάχες και τώρα που ξεκινά η κυρίως διαπραγμάτευση έχει ξεμείνει από πολεμοφόδια και συμμάχους.
ΠΟΙΟΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΗ Ν.Δ.;
Δεν ξέρω ποιοι φοβούνται τον Καραμανλή, αλλά το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Τσίπρας φοβάται τη Νέα Δημοκρατία. Αλλωστε είναι παλιά πρακτική να δημιουργείς εχθρούς και να στήνεις προβοκάτσιες για να πλήξεις τον πολιτικό σου αντίπαλο, όμως ο κόσμος της Ν.Δ. δεν τσιμπάει. Εχει δώσει εντολή στον πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη να αντιπολιτευθεί σκληρά τον Τσίπρα οδηγώντας τον εκτός εξουσίας, όχι για να πάρουν οι γαλάζιοι τις υπουργικές καρέκλες αλλά γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. έχει αποτύχει στην οικονομία, μεγαλώνοντας διαρκώς το λογαριασμό που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι. Εχεις όμως ενδιαφέρον ότι πολλοί μιλούν εξ ονόματι του Κώστα Καραμανλή αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν τις πραγματικές του προθέσεις. Στο Μαξίμου μπορεί να ονειρεύονται «πέμπτες φάλαγγες», όμως η συσπείρωση στη Νέα Δημοκρατία είναι πρωτοφανής, ενώ η εισροή ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δίνει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρεύμα πολιτικής κυριαρχίας. Μοναδικός αντίπαλος είναι η ανεύθυνη κυβέρνηση Τσίπρα. Οσοι πάντως της από δω πλευράς πιστεύουν ότι μπορούν να τα έχουν καλά με τη σημερινή κυβέρνηση ας σκεφτούν πώς αντιμετώπισε ο σημερινός πρωθυπουργός το μέντορά του Αλέκο Αλαβάνο και τον όψιμο υποστηρικτή του Φώτη Κουβέλη. Μπροστά στην εξουσία ο κ. Τσίπρας ξεχνάει και φιλίες και «λυκοφιλίες». Ας το έχουν υπόψη τους ορισμένοι αιώνιοι θεσιθήρες…
Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΞΕΡΕΙ ΑΠΟ ΚΡΙΣΗ;
Εάν ύστερα από 7 χρόνια Μνημονίων ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι «η κρίση ξεκίνησε από την αδυναμία των τραπεζών να παράσχουν ρευστότητα στην οικονομία και θα τελειώσει με την άρση αυτής της αδυναμίας», όπως είπε χθες στο προεδρείο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, τότε η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Εάν δεν ξέρεις ποιο είναι πραγματικά το πρόβλημα, τότε δεν θα μπορέσεις να το επιλύσεις. Η ελληνική κρίση δεν προκλήθηκε από το τραπεζικό σύστημα, αυτό συνέβη στην Ιρλανδία, αλλά γιατί είχε χρεοκοπήσει το Δημόσιο και το κράτος δεν μπορούσε να δανειστεί από τις αγορές. Το Δημόσιο παρέσυρε τις τράπεζες και όχι το αντίστροφο, όπως νομίζει ο κ. Τσίπρας.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου