Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο αγώνας επιβίωσης για την ύπαρξή μας

κλίμα

Newsroom eleftherostypos.gr

Σε αγώνα επιβίωσης μετατρέπεται η ύπαρξη μας. Οι φυσικές καταστροφές επιφέρουν περισσότερες απώλειες ανθρώπινων ζωών από την πανδημία COVID-19. Η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση δεν αρκεί. Μεταφορά γνώσης χρειάζεται.

Γράφει η Κασάπη Κωνσταντία – Αναστασία*
Στα 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια της Γης έχουν εμφανιστεί είδη που επιβιώνουν μέχρι σήμερα, όπως του καρχαρία που ζει περίπου 450 εκατομμύρια χρόνια και είδη όπως των δεινοσαύρων που κυριάρχησαν στην Γη για περίπου 150 εκατομμύρια έτη και τελικώς εξαφανίστηκαν.
Για την εξαφάνιση των δεινοσαύρων υπάρχουν 4 διαφορετικές θεωρίες, όπου οι 3 σχετίζονται με την εκδήλωση ακραίων φυσικων φαινομένων. Το ανθρώπινο είδος αριθμεί σχεδόν 12.000 χρόνια.
Συγκρίνοντας την ιστορία της Γης με ένα ημερολογιακό έτος, η δημιουργία της συμπίπτει με την 1η Ιανουαρίου, η εμφάνιση των πρώτων Θηλαστικών με τη 10η Δεκεμβρίου και η εμφάνιση του ανθρώπου με τη 31η Δεκεμβρίου και ώρα 22:00, σύμφωνα με τους καθηγητές κυρίους Γεώργιο Θεοδώρου και Νικόλαο Συμεωνίδη.
Στις μέρες μας σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές, χιονοπτώσεις, κάθε φυσικό φαινόμενο που εκδηλώνεται χαρακτηρίζεται από ιδιαιτέρως μεγάλη ένταση και έκταση. Ο Ρυθμός ανανέωσης των φυσικών πόρων δεν ανταποκρίνεται στον ορισμό της βιώσιμης ανάπτυξης. Ενώ λόγος γίνεται για την επίδραση της κλιματικής αλλαγής. Κλιματική αλλαγή υπάρχει, πάντα υπήρχε. Μόνο που οι διακυμάνσεις του κλίματος ήταν της τάξης δεκάδων χιλιάδων έως και εκατομμυρίων ετών.
Η περιοδικότητα του κλιματικου κύκλου άλλαξε. Σήμερα οι χρόνοι μειώνονται αισθητά. Οι δραστηριότητες του ανθρώπου προκαλούν σημαντική αύξηση της περιεκτικότητας των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, κατάσταση που οδηγεί σε έντονα καιρικά φαινόμενα, ψύχους και καύσωνα, ισχυρά πλημμυρικά φαινόμενα, αύξηση της στάθμης της θάλασσας, μείωση του οξυγόνου στο θαλασσινό νερό, αύξηση της οξύτητας στους ωκεανούς.
Η επίδραση του διοξειδίου του άνθρακα στην σηµερινή θέρµανση φαίνεται να αποτελεί έναν σηµαντικό παράγοντα καθώς αυτός ο µεγάλος ρυθµός θέρµανσης δεν µπορεί να ερµηνευτεί ή να συσχετιστεί µε συγκεκριµένα γεωλογικά γεγονότα (τροχιακοί παράµετροι της Γης, κατάρευση των υδριτών µεθανίου, µεταβολή στην κυκλοφορία των ωκεάνιων ρευµάτων, ηφαιστειακή δραστηριότητα, µετακίνηση ηπείρων, µεταβολές στην ηλιακή δραστηριότητα), τα οποία αποτελούσαν αιτίες παγκόσµιας θέρµανσης στο γεωλογικό παρελθόν.
Και σαφώς η τεχνολογική εξέλιξη και η διευκόλυνση της καθημερινότητας είναι στόχος. Όμως θα πρέπει να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος. Αν δεν προσαρμοστούμε, ίσως οδηγηθούμε σε μια νέα δύσβατη πραγματικότητα.
Επομένως χρονικό περιθώριο για εφησυχασμό δεν υπάρχει. Ας δράσουμε με ατομική ευθύνη για το μέλλον του είδους μας. Υπάρχει ελπίδα.
*Η Κασάπη Κωνσταντία – Αναστασία είναι MSc Γεωλόγος – Περιβαλλοντολόγος ΑΠΘ, Γενική Γραμματέας Δήμου Θερμαϊκού

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Τεχεράνη: Περνά τη χειρότερη ξηρασία εδώ και μισό αιώνα

Μαρίνα Μπενέκου

Δεν θα συμμετάσχει στην σύνοδο κορυφής «COP26» για το κλίμα ο Πούτιν

Μαρίνα Μπενέκου

OHE: Η εξαγωγή ορυκτών καυσίμων παγκοσμίως θα φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα

Μαρίνα Μπενέκου

Βρετανία: Σύμπραξη με τον Μπιλ Γκέιτς για πράσινες επενδύσεις

Μαρίνα Μπενέκου

Κλιματική Αλλαγή: Έρχονται ξηρασία και πλημμύρες – Θα λιώσουν σε 2 δεκαετίες οι παγετώνες της Αφρικής

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ισραήλ: Διακόσιοι άνθρωποι πόζαραν γυμνοί για τη σωτηρία της Νεκράς Θάλασσας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η Ασία δυσκολεύεται να ξεπεράσει την εξάρτησή της από τον άνθρακα

Μαρίνα Μπενέκου

Πόσες φορές υπήρξε κλιματική αλλαγή και γιατί να ανησυχήσουμε τώρα;

Μαρίνα Μπενέκου

Εκνευρισμένη η βασίλισσα Ελισάβετ με τους ηγέτες που «πολλά λένε αλλά λίγα κάνουν» για την κλιματική αλλαγή

Ελεύθερος Τύπος Newsroom