Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ομως όποιος διαβάσει προσεκτικά τα στοιχεία και όποιος τα αντιπαραβάλει με τα μεγέθη των υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης θα καταλάβει πόσο ακριβά πληρώνουν οι Ελληνες το πείραμα του Τσίπρα.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο ρυθμός ανάπτυξης στο τέταρτο τρίμηνο του 2016 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015 φρέναρε στο 0,3% όταν στο προηγούμενο τρίμηνο η αύξηση του ΑΕΠ ήταν 2,2%.
Η σύγκριση είναι αποκαρδιωτική εάν σκεφτεί κανείς ότι ως βάση λαμβάνεται υπόψη το δεύτερο εξάμηνο του 2015, κατά τη διάρκεια του οποίου η οικονομία βρισκόταν υπό την επήρεια του δημοψηφίσματος, με κλειστές τράπεζες και νέες εκλογές τον Σεπτέμβριο.
Η επιβράδυνση στην οικονομία είναι αποτέλεσμα της αβεβαιότητας που προκαλεί η συνέχιση των διαπραγματεύσεων και της μεγάλης φορολογική πίεσης που δέχθηκαν τα νοικοκυριά στο τέλος του έτους. Το σκηνικό δεν έχει αλλάξει στο πρώτο δίμηνο του έτους και ο στόχος για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,7% μοιάζει ήδη πολύ μακρινός.
Ο κ. Τσίπρας στη διετία που κυβερνά τη χώρα κατάφερε να εξαφανίσει την ανάπτυξη παρά την ευνοϊκή διεθνή συγκυρία με τις τιμές του πετρελαίου στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών και τον τουρισμό των γειτονικών χωρών να έχει χτυπηθεί από τα τρομοκρατικά χτυπήματα του ISIS και τον πόλεμο στη Συρία.
Η σύγκριση με την Ισπανία, που έχει τα ίδια διαρθρωτικά προβλήματα με εμάς σε τομείς όπως η αγορά εργασίας και το τραπεζικό σύστημα, είναι καταλυτική. Και οι δύο χώρες είχαν με διαφορά λίγων μηνών εκλογές το 2015. Σε εμάς κέρδισε ο Τσίπρας, στην Ισπανία παρέμεινε στην εξουσία ο Ραχόι, έστω και με διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις.
Τον Ιανουάριο του 2015 η ανεργία στη χώρα μας ήταν 25,7% με καθοδική πορεία. Στην Ισπανία ήταν 23,7%.
Τον Νοέμβριο του 2016, που έχουμε τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η ανεργία στην Ελλάδα «κόλλησε» στα επίπεδα του Οκτωβρίου στο 23% ενώ στην Ισπανία υποχώρησε στο 18,6%. Μέσα σε δύο χρόνια η ανεργία στην Ισπανία υποχώρησε 5,1 ποσοστιαίες μονάδες ή κατά 21%. Στην Ελλάδα μειώθηκε μόλις κατά 2,7 μονάδες ή κατά 10,5%.
Αντίστοιχα στις αρχές του 2015 η Κομισιόν προέβλεπε ανάπτυξη 3% για Ελλάδα και λίγο χαμηλότερη για Ισπανία. Τελικώς λόγω της πολιτικής περιπέτειας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 2015 είχαμε ύφεση 0,87% ενώ η Ισπανία αξιοποίησε πλήρως την αύξηση της τουριστικής κίνησης σημειώνοντας ανάπτυξη ρεκόρ 3,4%!
Μένει ώσπου να φύγει…
Το 2016 η οικονομία μας συνέχισε την ασθενική της πορεία καταγράφοντας οριακό θετικό πρόσημο 0,3% ενώ στη Μαδρίτη τα χαμόγελα συνεχίσθηκαν με νέα αύξηση του ΑΕΠ κατά 3%.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης Τσίπρα. Χάθηκαν πάνω από 6 μονάδες του ΑΕΠ ή περίπου 11 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ η πτώση της ανεργίας ήταν η μισή σε σχέση όχι μόνο με την Ισπανία αλλά και με την υπόλοιπη Ευρωζώνη.
Αλλά όταν εμείς το 2015 βγάλαμε τον Τσίπρα και άρχισε η Βαρουφακειάδα, είδαν τα καμώματα του ΣΥΡΙΖΑ οι Ισπανοί και έστειλαν τους Podemos στην τρίτη θέση και τον Ραχόι τον κράτησαν στην εξουσία.
TI EXEI O ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΚΛΑΤΑΡΕΙ
«Ο Μητσοτάκης ζήτησε σχεδόν να μην κλείσει η αξιολόγηση για να προκαλέσει κρίση» είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. «Ο Μητσοτάκης φόρεσε τη φανέλα του ΔΝΤ» συμπέρανε ο ανώνυμος συντάκτης των non papers του Μαξίμου. Τέτοιες μπαρούφες γράφουν και λένε οι ένοικοι του Μαξίμου και μετά απορούν γιατί η Νέα Δημοκρατία προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις με «νταμπλ σκορ». Ο «νεοφιλελεύθερος δράκος» δεν κόβει πια εισιτήρια ενώ η σκανδαλολογία στην οποία επενδύει εσχάτως το Μαξίμου δεν συγκινεί τους πολίτες. Η διαφορά Ν.Δ. με ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει προς τις 20 μονάδες και δεν πρόκειται να μειωθεί με τα παραμύθια του Μαξίμου.
ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑΣ Η Ν.Δ.
Τα στοιχεία από την τελευταία έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που δημοσιοποιήθηκαν από τον Σκάι, δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία κινείται σε τροχιά αυτοδυναμίας. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι η ψαλίδα της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ διευρύνεται κυρίως λόγω της ανόδου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και ότι οι πολίτες είναι απογοητευμένοι από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Τσίπρα. Ανεξάρτητα από το εάν τελικώς η Ν.Δ. κατακτήσει την αυτοδυναμία ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να αναζητήσει ευρύτερες συμμαχίες για να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις σε συνθήκες πολιτικής σταθερότητας και κοινωνικής αποδοχής.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου