Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*
ΕΚΕΙ βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή. Ο πολιτικός που υποσχόταν πως θα έσκιζε τα προηγούμενα δύο Μνημόνια και υπέγραψε το τρίτο, με τα επαναλαμβανόμενα λάθη του έχει βάλει την Ελλάδα στην τροχιά ενός τετάρτου Μνημονίου. Ποιοι το υποστηρίζουν ή ομολογούν πως φοβούνται μια τέτοια εξέλιξη; Το κακό για τη χώρα είναι ότι πλέον δεν το λέει μόνο ο συνήθης ύποπτος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αυτό θα ήταν κάτι συνηθισμένο. Ετσι κι αλλιώς εδώ και επτά χρόνια ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν έχει πει ποτέ μια καλή κουβέντα ούτε για την Ελλάδα ούτε για οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση. Το λένε οι οίκοι αξιολόγησης, διεθνείς αναλυτές, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος. Το παραδέχεται, όμως, ακόμα και ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
Η ΔΡΑΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ της κατάστασης αποδεικνύεται από το γεγονός ότι υπάρχει πλέον σοβαρό ενδεχόμενο η χώρα μας να μην μπορεί να δανειστεί από τις αγορές στο τέλος του τρίτου προγράμματος, το οποίο υποτίθεται πως θα ολοκληρωθεί σε περίπου ενάμιση χρόνο. Οσο περισσότερο καθυστερεί το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης τόσο πιο αργά η χώρα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο μπορεί να μην έχει πρακτική αξία καθώς λίγα δισεκατομμύρια ελληνικών ομολόγων διακινούνται στη δευτερογενή αγορά, αλλά θα στείλει το συμβολικό μήνυμα πως αρχίζει η αποτοξίνωση της οικονομίας μας. Ετσι, στη συνέχεια θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί δοκιμαστική έξοδος στις αγορές και σιγά σιγά να ομαλοποιηθεί ο δανεισμός.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ώρα ούτε για λεονταρισμούς και πολύ περισσότερο για νέα ψευδοαφηγήματα. Ας θυμηθούμε πόσοι μας έχουν «σώσει» διαδοχικά: ο Βαρουφάκης, ο Ολάντ, ο Πούτιν, η Κίνα, το δημοψήφισμα, ο Ομπάμα, το ΔΝΤ που θα έφευγε ή το ΔΝΤ που θα έμενε και θα κούρευε το χρέος, ο Τραμπ και τώρα ο… Σουλτς. Από παραμύθι σε παραμύθι έως τώρα έχουμε πανηγυρίσει πολλές φορές, αλλά το έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά. Με πολλά δισεκατομμύρια πρόσθετα μέτρα.
Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ αποτυχία του πρωθυπουργού είναι ολοφάνερη. Τώρα πια τρέχουμε να αποφύγουμε το τέταρτο Μνημόνιο. Εδώ υπάρχει, όμως, και το πιο σοβαρό πρόβλημα. Μπορεί κάποιος να εγγυηθεί ότι οι εταίροι θα είναι και πάλι πρόθυμοι να μας δανείσουν, πως θα μπορεί να εγκριθεί από τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια ένα τέταρτο πρόγραμμα στήριξης προς τη χώρα μας; Ή μήπως θα βρεθούμε μπροστά σε ένα αναπόφευκτο Grexit;
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου