Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
Το εντυπωσιακό είναι ότι αυτή η επιδερμική και παιδική αντίδραση περί «εξαγοράς» προέρχεται από τους ίδιους οι οποίοι το 2019 έδωσαν επίδομα-Δώρο… Χριστουγέννων τον… Ιούνιο. Αλλά αυτά είναι γνωστά και τιμωρήθηκαν στις εκλογές του 2019 με σκληρό τρόπο. Και συνεχίζουν να τιμωρούνται ακόμα πιο σκληρά, δύο χρόνια μετά το «μεγάλο μαύρο» του Ιουλίου 2019.
ΤΑ ΑΚΟΜΑ πιο εντυπωσιακά είναι τα εξής: 1. Υποτιμάται προκλητικά ο διαπιστωμένος κίνδυνος από τη μετάλλαξη «Δέλτα», η οποία -δικαίως- έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό. Καθώς είναι 60%-70% πιο μεταδοτική και πολλοί ειδικοί θεωρούν ήδη δεδομένο ότι θα χρειαστεί και τρίτη δόση εμβολίου για να αντιμετωπιστεί. 2. Η δήθεν σαρκαστική προσέγγιση για το κίνητρο των 150 ευρώ, εύκολα εκλαμβάνεται από κάποιους ως ευθεία προτροπή στους νέους να μην εμβολιαστούν. Αλλωστε, οι αντιεμβολιαστικές κραυγές του Π. Πολάκη, που συγχέονται με τις «ψεκασμένες θεωρίες» του Κ. Βελόπουλου και των «αρνητών», είναι πολύ νωπές. Οπως και το «εμπόριο ελπίδας με ανύπαρκτα εμβόλια» ή το «ξεστοκάρισμα». 3. Η υποτίμηση του ποσού 150 ευρώ για έναν νέο άνθρωπο είναι και προσβλητική. Αναρωτήθηκαν, άραγε, όλοι αυτοί ξύπνιοι και οι large τι μπορούν να σημαίνουν 150 ευρώ για πολλά παιδιά; Δεν πρόκειται ασφαλώς για κανένα μυθικό ποσόν. Αλλά είναι τόσο λίγα και τόσο ευτελές το ποσόν, ώστε να ντρέπονται όσοι θα το πάρουν; Σίγουρα δεν φτάνει για τριήμερο στο Costa Navarino, αλλά για τα εισιτήρια και δυο-τρεις διανυκτερεύσεις σε ένα μέτριο ξενοδοχείο ή σε ένα κάμπινγκ φτάνουν. Από πότε όμως οι «εκφραστές» των φτωχών έγιναν τόσο υπεράνω χρημάτων;
ΥΠΑΡΧΕΙ όμως και μια άλλη διάσταση σε αυτή τη μίζερη και καταφανώς αμήχανη αντίδραση. Οι νέοι είναι αυτοί που δεν έχουν πάρει ούτε ένα σεντ, από τα 40 δισ. ευρώ που έχει δαπανήσει μέχρι τώρα η πολιτεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της. Ούτε 800άρια ούτε 550άρια ούτε φοροελαφρύνσεις ούτε επιδόματα ενοικίου ούτε επιστρεπτέες προκαταβολές. Τίποτα. Οι δε 18άρηδες είναι και η πιο αδικημένη γενιά υποψηφίων -όλων των εποχών- για τις Πανελλαδικές. Αφού το ενάμισι από τα δύο χρόνια της προετοιμασίας τους για το πανεπιστήμιο το έκαναν με καραντίνα, κλειστά σχολεία και φροντιστήρια και τηλεκπαίδευση. Το freedom pass, εκτός από ένα κίνητρο και επιβράβευση, είναι και ένα «ευχαριστώ» στη νεολαία. Η οποία εδώ και 16 μήνες έδειξε επιμονή και υπομονή, σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, ευρισκόμενη σε μια πολύ δύσκολη ηλικία.
Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ στο μικρό δώρο-κίνητρο για τον εμβολιασμό των νέων είναι η αντίδραση κάποιου ο οποίος νομίζει ότι είναι ο «ιδιοκτήτης» τους. Είναι όμως και μια ακόμα ευκαιρία να δοκιμαστούν στην πράξη, όχι στα εύκολα λόγια, ο ρεαλισμός, η κοινωνική υπευθυνότητά τους και ο σεβασμός στη δημόσια υγεία. Σαμποτάρουν ανοιχτά την προσπάθεια θωράκισης και των ίδιων των νέων, αλλά και της υπόλοιπης κοινωνίας, δεδομένου ότι η «Δέλτα» χτυπάει νέους και ανεμβολίαστους.
Η ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ… FACEBOOK
Ξεσηκώθηκε ο «δημοκρατικός κόσμος» -πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβανομένου- γιατί το FB, το οποίο είναι αμιγώς ΙΔΙΩΤΙΚΗ επιχείρηση και καθόλου ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ η συμμετοχή σε αυτό, επέβαλε ποινές σε κάποιους λογαριασμούς οι οποίοι, κατά την κρίση του FB, παραβίασαν τους κανόνες λειτουργίας τους. Μεταξύ των «τιμωρημένων» είναι και ο Π. Πολάκης και η Ε. Ακρίτα.
Οι οποίοι διακρίνονται για τον «ήπιο» και καθόλου επιθετικό λόγο τους. Αίφνης μια νέα παγκόσμια συνωμοσία (λογοκρισίας), αντίστοιχη με αυτήν με τα τσιπάκια του Μπιλ Γκέιτς στα εμβόλια, αναστάτωσε τον ευαίσθητο χώρο των ανθρώπων οι οποίοι κάνουν «δουλειές» με «τα λεφτά των άλλων».
Ο δε πρώην υπουργός έφτασε στο σημείο να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής, Κ. Τασούλα, να κληθεί η ελληνική εταιρία που εφαρμόζει τους κανόνες του facebook για να δώσει εξηγήσεις σε διακομματική επιτροπή! Για να χρησιμοποιήσει κανείς οποιαδήποτε διαδικτυακή πλατφόρμα «επικοινωνίας», πρώτα αποδέχεται τους κανόνες της. Οπως αποδέχεται και ότι η ίδια η πλατφόρμα κρίνει ποιος, πότε και πώς παραβιάζει αυτούς τους κανόνες.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Οι γνωστές αντιεμβολιαστικές αναρτήσεις του Π. Πολάκη, που αποδοκιμάστηκαν και από το κόμμα του διά του Ε. Τσακαλώτου, ήταν και η αιτία του τριήμερου αποκλεισμού του λογαριασμού του στο FB. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούσε -και ορθώς- να αποδοκιμάσει τις απόψεις του κ. Πολάκη, οι οποίες θόλωσαν την εικόνα του ως προς την πραγματική στάση που έχει έναντι των εμβολίων. Η ιδιωτική επιχείρηση, το FB, όπου έγιναν αυτές οι αναρτήσεις… δεν είχε δικαίωμα να αποδοκιμάσει -με τον τρόπο της, δεδομένου ότι δεν είναι κόμμα- τις ίδιες αναρτήσεις! Πολλή δημοκρατία και ευθυκρισία ενέσκηψαν ξαφνικά…
Η διάσπαση, από φήμη, γίνεται ενδεχόμενο – 1
«Φωτιά» πήρε η τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έφερε με επίσημο τρόπο στο τραπέζι το ενδεχόμενο-κίνδυνο διάσπασης του κόμματος. «Εκεί που διάσπαση ήταν φάντασμα που απλώς πλανιόταν, τώρα μπήκε στο τραπέζι σαν ενδεχόμενο και μάλιστα διά στόματος Τσίπρα», είπε κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχε.
Αφορμή για το «μπουρλότο» ήταν πρόταση των «προεδρικών» ο ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει στη Βουλή την ενίσχυση της Fraport. Η πρόταση αυτή ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων κυρίως από την «Ομπρέλα» (Ν. Φίλης, Ε. Τσακαλώτος, Δ. Βίτσας, Π. Σκουρλέτης, Τ. Χριστοδουλοπούλου. Θ. Δρίτσας, Π. Λάμπρου κ.λπ.). Κάτω από τις ισχυρές πιέσεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, ο Α. Τσίπρας αναγκάστηκε να αλλάξει στάση και από το «ναι» να πάει στο «παρών», αφού προσπάθησε ενδιαμέσως να περάσει το «λευκό».
Πρόκειται, όπως ισχυρίζονται στελέχη με μεγάλη κομματική εμπειρία, για «μεγάλη ήττα του Τσίπρα». Γιατί μπορεί η τελική του πρόταση για το «παρών» να πήρε πάνω από 30 ψήφους σε σύνολο 41, αλλά χρειάστηκε να κάνει στροφή… 360 μοιρών από την αρχική του θέση, που ήταν «υπέρ»…
Η διάσπαση, από φήμη, γίνεται ενδεχόμενο – 2
…Η ατμόσφαιρα φορτίστηκε τόσο πολύ, ώστε ανταλλάχθηκαν βαριές κουβέντες, αλλά υπήρξαν και αποχωρήσεις, όπως η θυμωμένη αποχώρηση του πρώην προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση, ο οποίος έφυγε θιγμένος από τον Α. Τσίπρα, καταγγέλλοντας «απαράδεκτες συμπεριφορές». Τι είχε γίνει; Την ώρα της μεγάλης έντασης, από τα ανοικτά μικρόφωνα του προεδρείου ακούστηκε η φράση «αυτοί εδώ δεν σώζονται με τίποτα». Φράση που αφορούσε την εσωκομματική αντιπολίτευση.
Ο Α. Τσίπρας έσπευσε να σχολιάσει επικροτώντας ουσιαστικά το σχόλιο του συντρόφου, λέγοντας «πράγματι δεν σωζόμαστε με τίποτα». Τότε σηκώθηκε και έφυγε ο Ν. Βούτσης, ενώ ο Ν. Φίλης καλούσε με έντονο ύφος τον Α. Τσίπρα να ανακαλέσει όσα είπε για στελέχη του κόμματος. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πριν πει το γεμάτο απόγνωση «πράγματι δεν σωζόμαστε με τίποτα», είχε πει και κάτι πιο βαρύ «Ερχεστε εδώ προσυνεννοημένοι να θίγετε προβλήματα», κάνοντας λόγο και για «διασπαστικές κινήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ»… Η εξέλιξη αυτή αφενός επιβεβαιώνει την κατάσταση «άγριου φραξιονισμού» που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ εν όψει του Συνεδρίου και αφετέρου, όπως προκύπτει, η διάσπαση, από φάντασμα που ήταν, γίνεται ενδεχόμενο…
Από την στήλη «Δια Ταύτα» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr