Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Προσερχόμενος στη σύνοδο, ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε για το εάν η πανδημία θα αναγκάσει την Ευρώπη να αλλάξει οικονομικό μοντέλο ή αποτελεί απλώς ένα διάλειμμα, που μόλις τελειώσει θα επαναφέρει τις χρεοκοπημένες πολιτικές λιτότητας, και κατήγγειλε την ευρωπαϊκή Δεξιά ότι τάσσεται με τη δεύτερη εκδοχή.
«Ο Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης υποψήφιος δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να επιστρέψει τάχιστα στη δημοσιονομική ορθοδοξία ενώ στην Ελλάδα ο κ. Μητσοτάκης υλοποιεί μία ακραία πολιτική καταργώντας εργασιακά προνόμια και δικαιώματα, ιδιωτικοποιώντας την κοινωνική ασφάλιση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Αναρωτιόμαστε, ωστόσο, εάν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τα επανέλαβε και στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Ηγετών.
Για παράδειγμα, φανταζόμαστε ότι οι Σοσιαλιστές ηγέτες θα ζήτησαν από τον κ. Τσίπρα λεπτομέρειες για την ακραία πολιτική που εφαρμόζει ο Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα ανέπτυξε το εργασιακό νομοσχέδιο με το οποίο ο Χατζηδάκης καταργεί το οκτάωρο επειδή οι εργαζόμενοι θα μπορούν να ζητήσουν να δουλεύουν δέκα ώρες για τέσσερις ημέρες ώστε να μην εργάζονται την πέμπτη ημέρα.
Στο σημείο αυτό θα ανασκουμπώθηκαν ο πρωθυπουργός της Ισπανίας και μέλος της Ευρωσοσιαλιστικής Ομάδας, Πέδρο Σάντσεθ, αλλά και ο Πορτογάλος ομόλογος του, Αντόνιο Κόστα, που θα είπαν στον κ. Τσίπρα ότι αντίστοιχες ρυθμίσεις ισχύουν στις χώρες τους χωρίς να δέχονται το χαρακτηρισμό περί «εργασιακού μεσαίωνα». Και η Ισπανία και η Πορτογαλία εφαρμόζουν ευέλικτα ωράρια.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Στη συνέχεια οι Σοσιαλιστές θα άκουσαν με ενδιαφέρον τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει την προσπάθεια της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει την κοινωνική ασφάλιση επειδή με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη -Τσακλόγλου το σύστημα για τις επικουρικές συντάξεις μετατρέπεται από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό και κάθε νεοεισερχόμενος στην αγορά εργασίας από την 1η Ιανουαρίου θα έχει ένα δικό του κουμπαρά, τον οποίο θα διαχειρίζεται ένας νέος δημόσιος φορέας.
Δεν ξέρουμε αν συμμετείχε στη σύνοδο ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν, γιατί η κυβέρνησή του έχασε την εμπιστοσύνη της Βουλής, όμως είμαστε βέβαιοι ότι κάποιο μέλος από την αντιπροσωπεία των Σουηδών Σοσιαλιστών θα επεσήμανε στον κ. Τσίπρα ότι αντίστοιχο μοντέλο για τις επικουρικές συντάξεις ισχύει στις περισσότερες σκανδιναβικές χώρες και ότι οι φορείς που επενδύουν τα κεφάλαια αυτά έχουν πετύχει σημαντικές αποδόσεις για τους ασφαλισμένους, καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς περί «ιδιωτικοποίησης του ασφαλιστικού».
Εφόσον ο κ. Τσίπρας συμμετέχει στις συνόδους των Σοσιαλιστών ηγετών ως παρατηρητής, καλό είναι να ασκήσει την ιδιότητα αυτή. Να παρατηρήσει ποια είναι η ατζέντα των Ευρωσοσιαλιστών και να αφήσει τις κραυγές περί Μεσαίωνα και ιδιωτικοποίησης του ασφαλιστικού, γιατί τις ρυθμίσεις Μητσοτάκη τις εφαρμόζουν εδώ και δεκαετίες αρκετές κυβερνήσεις της Κεντροαριστεράς.
Ας το προσέξει και η κυρία Γεννηματά, που χαρακτήρισε τις αλλαγές στις επικουρικές ως μία ακόμη «συντηρητική και ιδεοληπτική επιλογή», γιατί και το σουηδικό μοντέλο για το ασφαλιστικό σε αυτές τις αρχές βασίζεται.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr