Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Χρονοκαθυστέρηση, το μεγαλύτερο πρόβλημα

Ελληνικό

Newsroom eleftherostypos.gr

Ολα δείχνουν πως την ερχόμενη εβδομάδα θα υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης του Ελληνικού. Το ελληνικό κράτος χρειάστηκε σχεδόν επτά χρόνια από τη διενέργεια του διαγωνισμού ώστε να ξεπεράσει τη γραφειοκρατία, τις αγκυλώσεις και τις ιδεοληψίες, για να προχωρήσει το μεγαλύτερο επενδυτικό πρότζεκτ όλων των εποχών.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

ΑΠΑΙΤΗΘΗΚΑΝ αρκετές αποφάσεις από το Συμβούλιο της Επικρατείας στο οποίο είχαν προσφύγει φορείς, συλλογικότητες και πολίτες. Απαιτήθηκε μέχρι και να… αποδειχθεί ότι το τσιμεντένιο παλαιό αεροδρόμιο δεν ήταν δασική έκταση (!) ούτε έκρυβε αρχαιολογικούς θησαυρούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση αλλά και ως κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε για να μπλοκάρει το έργο.

ΤΑ επτά χρόνια, όμως, είναι πάρα πολλά. Και αποδεικνύουν ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας: η χρονοκαθυστέρηση. Μια χρονοκαθυστέρηση που υπάρχει σε όλα τα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, που πρέπει να προχωρήσουν. Από τα πιο απλά, τα καθημερινά, έως τις πιο δύσκολες μεταρρυθμίσεις.

ΠΟΛΛΑ λέγονται και γράφονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Κανείς, όμως, δεν ξέρει αν θα είχε κατασκευαστεί το αεροδρόμιο στα Σπάτα, αν θα είχαν φτιαχτεί το μετρό και η Αττική Οδός, αν δεν είχαν γίνει οι Ολυμπιακοί. Γιατί όλα αυτά συζητούνταν από τη δεκαετία του ’50.

ΟΠΩΣ εδώ και τόσα χρόνια κατασκευάζεται το μετρό στη Θεσσαλονίκη αλλά ακόμα δεν έχει τελειώσει. Oπως συζητάμε εδώ και δεκαετίες την ανάγκη να φτιαχτεί ο Βόρειος Οδικός Αξονας στην Κρήτη.

ΚΑΙ η χρονοκαθυστέρηση δεν αφορά μόνο σε έργα υποδομών. Εδώ και δεκαετίες κουβεντιάζουμε για το αν θα προχωρήσει η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και εκπαιδευτικών. Εδώ και δεκαετίες το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ μπλοκάρουν τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Εδώ και καιρό όποιος βγαίνει σε σύνταξη περιμένει δυο και τρία χρόνια μέχρι το κράτος να εκδώσει την απόφαση και να αρχίσει να τον πληρώνει.

ΚΑΠΟΙΑ πράγματα, έστω και αργά, πολύ αργά, προχωρούν. Κάποια, όμως, με το πέρασμα του χρόνου χάνουν πια το νόημά τους.

ΤΡΑΝΟ παράδειγμα η αξιοποίηση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων -αν και όπου υπάρχουν- φυσικού αερίου και πετρελαίου, καθώς πια η παγκόσμια στροφή στην πράσινη ενέργεια βάζει στην ουσία απαγορευτικό στην εφαρμογή αυτού του μεγαλεπήβολου πρότζεκτ.

ΑΡΑ το ζήτημα δεν είναι το να υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις και σημαντικά έργα υποδομών. Το ζήτημα είναι πότε θα υλοποιηθούν. Το πρόβλημα της χρονοκαθυστέρησης είναι το μεγαλύτερο που έχει να αντιμετωπίσει και η σημερινή κυβέρνηση. Το μεταρρυθμιστικό σχέδιο κινείται στη σωστή λογική, χρειάζονται όμως fast track διαδικασίες για να προχωρήσουν. Δεν αρκεί μόνο να ψηφίζονται νόμοι και να εκδίδονται υπουργικές αποφάσεις. Απαιτείται να εφαρμόζονται χωρίς καθυστερήσεις και «παράθυρα» που τις μπλοκάρουν.

 

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Λασπόλουτρα από τον «θερμόπληκτο» ΣΥΡΙΖΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Και το ποδόσφαιρο… μεταρρύθμιση χρειάζεται

ΣΥΡΙΖΑ και καύσωνας: Τα «μέτρα προστασίας» στη γλώσσα του σημαίνει «αργία»!

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η αύξηση των μισθών και η πραγματικότητα

Kon

Αντιπολίτευση κάτω από τη βάση

Kon

Κάτι φαίνεται πως μάθαμε τελικά

Kon

Το ΚΙΝ.ΑΛ. δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ

Kon

Αξιολόγηση εκπαιδευτικών ή πολύ κακό για το τίποτα

Kon

Το γαρ πολύ της θλίψεως στον ΣΥΡΙΖΑ γεννά παραφροσύνη

Kon