Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Λειτουργία των καταστημάτων του Ιστορικού Κέντρου τις Κυριακές: Ένα μέτρο στήριξης του εμπορικού κόσμου

Κοινωνική συμμόρφωση στα μέτρα πριν να είναι αργά

Newsroom eleftherostypos.gr

Το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας είναι η πιο πολυσύχναστη και τουριστική περιοχή της πόλης, εκεί που χτυπάει η καρδιά του εμπορίου.

Οι περισσότερες εμπορικές επιχειρήσεις της περιοχής είναι μικρές και οικογενειακές, με καταστηματάρχες δεύτερης και τρίτης γενιάς και με μόνιμους εργαζόμενους, ανθρώπους που εδώ και δεκαετίες αποτελούν την ραχοκοκαλιά του εμπορίου στην Αθήνα και κατέχουν πολύτιμη γνώση και εμπειρία.

Γράφει ο Γιώργος Δημόπουλος*

Τα εμπορικά καταστήματα του Ιστορικού Κέντρου, οι ιδιοκτήτες και οι εργαζόμενοί τους επωμίστηκαν δυσανάλογο βάρος την εποχή της πανδημίας. Η επί μήνες αναγκαστική πλήρης άρση λειτουργίας του λιανεμπορίου, έστω κι αν συνοδεύτηκε από μέτρα στήριξης από την Πολιτεία, αποτέλεσε μια σημαντική επιβαρυντική συνθήκη. Η μεγάλη μείωση το προηγούμενο καλοκαίρι του εισερχόμενου τουρισμού, που αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων της πλειοψηφίας των καταστημάτων στη Πλάκα, στο Μοναστηράκι και στη περιοχή πέριξ της Ακροπόλεως, δεν βοήθησε να καλυφθούν οι οικονομικές επιπτώσεις.

Όπως και οι εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο σε όλη την Ελλάδα, οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι στα εμπορικά καταστήματα του Ιστορικού Κέντρου έκαναν υπομονή, απορρόφησαν μεγάλο κομμάτι του κόστους που δημιουργήθηκε από την υποχρεωτική εφαρμογή των μέτρων προστασίας κατά του COVID-19 και επέδειξαν την απαραίτητη κοινωνική υπευθυνότητα. Με το υπό όρους άνοιγμα του λιανεμπορίου με τις μεθόδους του click-away και του click-inside που έγινε, η αγοραστική κίνηση αρχίζει να αυξάνεται ξανά, προσφέροντας ανάσες αισιοδοξίας στον εμπορικό κόσμο του Κεντρικού Τομέα Αθηνών αλλά και όλης της χώρας.

Εμείς, ως Περιφέρεια Αττικής με τον Περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη και το σύνολο των αρμοδίων φορέων, ήμασταν και παραμένουμε δίπλα στους καταστηματάρχες και τους εργαζόμενους στα εμπορικά καταστήματα του Ιστορικού Κέντρου καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Αντιλαμβανόμαστε την επιβάρυνση που αυτή έχει προκαλέσει στις επιχειρήσεις τους, τους στηρίζουμε και τους ενδυναμώνουμε με κάθε δυνατό τρόπο, μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας.

Σε όλες τις σημαντικές πόλεις του κόσμου, το Ιστορικό Κέντρο έχει μια ιδιαίτερη χροιά, ως το σημαντικότερο μέρος της πόλης, με τα περισσότερα ιστορικά μνημεία και την μεγαλύτερη τουριστική, πολιτιστική και εμπορική κίνηση. Η «παλιά πόλη» παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του εισερχόμενου τουρισμού και τα εμπορικά καταστήματα στην περιοχή αυτή λειτουργούν πάντα με ειδικό ωράριο. Το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας, από τα αρχαιότερα της Ευρώπης, με μνημεία όλων των ιστορικών περιόδων από την αρχαιότητα μέχρι και τον 21ο αιώνα, αποτελεί πόλο έλξης εκατομμυρίων τουριστών από όλο τον κόσμο και η αγορά του οριοθετείται και αναγνωρίζεται ακριβώς στις περιοχές Πλάκας, Μοναστηρακίου και Ακροπόλεως, ήδη με πολεοδομικό διάταγμα του 1993. Το τυπικό ωράριο λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων σαφώς και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του εισερχόμενου τουρισμού. Η αναγκαστική τήρηση ενός συγκεκριμένου ωραρίου και ο αποκλεισμός περαιτέρω επιλογών λειτουργίας, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε διαφυγόντα κέρδη των ίδιων των καταστημάτων, αλλά και σε σημαντική δυσαρέσκεια των τουριστών που επιθυμούν να προβούν σε αγορές κατά την παραμονή τους στην Αθήνα, όσο μικρή ή μεγάλη κι αν είναι αυτή.

Μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας λοιπόν, ως Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών, θεσμοθετήσαμε τη δυνατότητα να είναι ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα στην Πλάκα, το Μοναστηράκι και πέριξ της Ακρόπολης όλες τις Κυριακές του χρόνου. Το σημαντικό αυτό μέτρο στήριξης αναγνωρίζει την ιδιαιτερότητα των εμπορικών επιχειρήσεων του Κέντρου ως εξαρτώμενες κατά κύριο λόγο από τον εισερχόμενο τουρισμό. Πρέπει να τονιστεί ότι αυτή είναι μια προαιρετική δυνατότητα και όχι μια υποχρεωτική συνθήκη. Κάθε επιχειρηματίας μπορεί να αποφασίσει αν θα έχει το κατάστημά του ανοιχτό ή κλειστό.

Η περσινή χρονιά ήταν πολύ δύσκολη για τον τουρισμό διεθνώς, με την πανδημία του COVID-19 να έχει σαρώσει τα πάντα. Φέτος, με τα ισχυρά όπλα των υγειονομικών πιστοποιητικών, των self tests για τους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο και την εστίαση και φυσικά των εμβολίων, η Αθήνα είναι και πάλι έτοιμη να υποδεχτεί τους επισκέπτες της και οι άνθρωποι του Ιστορικού Κέντρου είναι με τη σειρά τους έτοιμοι να τους προσφέρουν υπηρεσίες και αξέχαστες εμπειρίες.

Δεν σταματάμε όμως εδώ, καθώς η Περιφερειακή Αρχή συνεχίζει να βρίσκεται στο πλευρό των καταστηματαρχών στην προσπάθειά τους να χαρακτηριστεί από την Ελληνική Πολιτεία η περιοχή του Ιστορικού Κέντρου ως «τουριστικό κέντρο» και να ισχύουν σε αυτήν όλες οι αντίστοιχες ευνοϊκές διατάξεις που ισχύουν για την εν λόγω κατηγοριοποίηση περιοχών, όπως αυτές ορίζονται στην ελληνική νομοθεσία. Στην κατηγορία αυτή, που ανήκουν πολλοί οικισμοί στα νησιά μας, δεν ανήκει ακόμα το κέντρο της Αθήνας, αδικία που έχουμε βάλει σκοπό να διορθώσουμε σε συνεργασία με φορείς, όπως το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και ο δραστήριος και δυναμικός Σύλλογος Καταστηματαρχών Πλάκας.

Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε έμπρακτα όλους τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους στα εμπορικά καταστήματα του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας, αλλά και σε κάθε γειτονιά. Θα αντιμετωπίζουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια και θα μεριμνούμε για τη σωστή λειτουργία της αγοράς, προς όφελος των Ελλήνων και ξένων καταναλωτών και των συνεπών επαγγελματιών, που τον τελευταίο ενάμισι χρόνο έχουν χάσει σημαντικό κομμάτι του εισοδήματός τους. Θα είμαστε στο πλευρό αυτών που στηρίζουν τον τουρισμό και την οικονομία του Ιστορικού Κέντρου και συνολικά την Ελληνική Οικονομία.

*Ο Γιώργος Δημόπουλος Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr 

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Ο πολιτισμός στην Αθήνα την εποχή της πανδημίας

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom