Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Η Τουρκία αντιθέτως -που έτσι κι αλλιώς δεν έχαιρε ιδιαίτερα υψηλής εκτίμησης- κατρακύλησε πολλές θέσεις την περίοδο 2014-17, γεγονός πάντως που δεν εκπλήσσει.
Ο Ερντογάν πήγε κόντρα στα αμερικανικά συμφέροντα στη Συρία, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι οργάνωσαν το πραξικόπημα εναντίον του και ακολουθεί σαν ουραγός τις ρωσικές πρωτοβουλίες για το συριακό. Επίσης με τις μαζικές διώξεις του Τύπου και τις αποτάξεις αντιφρονούντων έγινε συνώνυμο Ασιάτη δικτάτορα, κι εξελίχθηκε σε αδύναμο κρίκο του ΝΑΤΟ (Για κακή του τύχη ούτε ο Τραμπ φαίνεται να τον περιλαμβάνει στα σχέδιά του).
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Στο διάστημα 28/1-1/2 η εταιρία ΥοuGov οργάνωσε έρευνα μεγάλης κλίμακας στις ΗΠΑ (δείγμα 7.150 ενήλικοι) με το ερώτημα «ποια από τις κάτωθι 144 χώρες θεωρείτε φιλική και ποια εχθρική προς την Αμερική». Οι ερωτώμενοι είχαν να επιλέξουν ανάμεσα σε πέντε απαντήσεις: Σύμμαχος, φίλος, δεν είμαι σίγουρος, μη φίλος, εχθρός.
Η Ελλάδα, λοιπόν, κατατάχθηκε κατά μέσον όρο 20ή μεταξύ των καλύτερων συμμάχων των ΗΠΑ (13η δημοφιλέστερη στους Δημοκρατικούς και 21η στους Ρεπουμπλικάνους) υπολειπόμενη μόνο των ισχυρών δυτικών κρατών (Καναδάς, Βρετανία, Αυστραλία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Γερμανία, Ν. Ζηλανδία, Σουηδία, Νορβηγία, Ελβετία, Ολλανδία, Δανία, Φινλανδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ισλανδία, Αυστρία και Βέλγιο). Το 2014 ήμασταν 25οι σε δημοτικότητα, ελάχιστα δηλαδή χαμηλότερα.
Αντιθέτως, η Τουρκία έπεσε τα τρία τελευταία χρόνια από την 47η στην 74η δημοφιλίας στην Αμερική, κάτω μεταξύ άλλων από τις… Παπούα- Νέα Γουινέα, Μαδαγασκάρη, Μπανγκλαντές, Αιθιοπία, Κένυα, Τανζανία, Γουινέα και Βολιβία. Θα είναι έγκλημα αν δεν το εκμεταλλευτούμε.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου