Τι θα γίνει με τα μπλοκάκια, τι ισχύει για εκείνους που κόβουν απόδειξη δαπάνης, πώς υπολογίζεται το χαράτσι αν έχουν ένα ή δύο εργοδότες, τι πληρώνουν αν έχουν μηδενικό εισόδημα. Το εντυπωσιακό όμως ήταν οι απαντήσεις που έδινε στον καθέναν ξεχωριστά: «Δεν γνωρίζουμε ακόμα με σιγουριά. Περιμένουμε».
Η αδυναμία του συγκεκριμένου επαγγελματία να απαντήσει δεν ήταν από άγνοια. Είναι απόρροια του χαοτικού περιβάλλοντος που κατάφερε να δημιουργήσει το κυβερνητικό επιτελείο. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει με σιγουριά τι ακριβώς θα ισχύσει, με το μόνο δεδομένο να είναι ότι το «τσεκούρι» θα είναι εξοντωτικό για την πλειονότητα των φορολογουμένων που υπάγονται στο συγκεκριμένο καθεστώς.
2014 και 2024, ομοιότητες και διαφορές
Τα πισωγυρίσματα της τελευταίας στιγμής, οι αοριστίες, οι διευκρινιστικές εγκύκλιοι που βγαίνουν με δόσεις αποκαλύπτουν ότι ούτε στο ίδιο το υπουργείο είναι σίγουροι για το τι ακριβώς σχεδίασαν και τι από αυτό υλοποιούν. Σε ένα τέτοιο σκηνικό είναι τουλάχιστον αστείος ο χαρακτηρισμός ως «δίκαιη επιλογή» του νέου συστήματος υπολογισμού των εισφορών από την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου.
Τα πρώτα «δίκαια» ραβασάκια προκαλούν σοκ και δέος στους πρώην ελεύθερους και νυν πολιορκημένους επαγγελματίες που βλέπουν ξαφνικά το κράτος να γίνεται συνέταιρος στον τζίρο τους μέσω των εισφορών και των κρατήσεων. Οσοι δεν έκλεισαν ήδη τα μπλοκάκια τους θα τα κλείσουν σύντομα, αυτό είναι βέβαιο. Και τότε η απώλεια εσόδων για το κράτος θα είναι μεγαλύτερη από αυτά που προσδοκούσε να έχει μέσω της αφαίμαξης. Η’ του αρμέγματος, όπως εύστοχα γράφει ο ΣΕΒ, των πιο
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου