Οι νέοι κανονισμοί υιοθετήθηκαν κατά την τελευταία συνεδρίαση της Ιεράς Κοινότητας για το 2024, η οποία ως το ανώτατο διοικητικό, νομοθετικό και δικαστικό όργανο του Αγίου Ορους, αποτελείται από 20 αντιπροσώπους των αγιορείτικων μονών, διασφαλίζοντας την εύρυθμη λειτουργία του Ιερού Τόπου. Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, ο μέγιστος αριθμός προσκυνητών που θα μπορούν να φιλοξενούνται περιορίζεται αυστηρά ως εξής:
- Στις κοινοβιακές σκήτες ο μέγιστος αριθμός διαμονητηρίων είναι μέχρι 200 τον μήνα.
- Στα Κυριακά (μικρές εκκλησίες) των σκητών μέχρι 50 τον μήνα.
- Στα κελιά και τις καλύβες μέχρι 20 τον μήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την ίδια συνεδρίαση τέθηκε και το ζήτημα της θέσπισης πλαφόν και για τους προσκυνητές των μοναστηριών. Ομως, πολλά δεν δέχτηκαν να μπει όριο στα διαμονητήρια και το θέμα έμεινε ως έχει. Να σημειωθεί ότι υπάρχουν μονές, όπως η Ξηροποτάμου που δεν δέχονται προσκυνητές ή άλλες όπως λ.χ. η Σίμωνος Πέτρας που δέχονται πολύ μικρό αριθμό.
Επίσης, έγινε γνωστό ότι οι προσκλήσεις θα πρέπει να αποστέλλονται στο Γραφείο Προσκυνητών το αργότερο έως τις 12:00 την ημέρα πριν από την άφιξη. Επιπλέον, ομάδες άνω των πέντε ατόμων δεν θα επιτρέπονται, εκτός εάν πρόκειται για φοιτητές, μαθητές, νέους ή στρατιωτικό προσωπικό. Η πρόσβαση θα επιτρέπεται μόνο με επίσημες προσκλήσεις, ενώ απαγορεύεται αυστηρά η μετακίνηση ή η αίτηση διαμονής σε άλλα κελιά ή μοναστήρια χωρίς προηγούμενη έγκριση. Σε περιόδους μεγάλων εορτών, θα υπάρχει προσωρινή ευελιξία, αλλά μόνο με την έγκριση του Γραφείου Προσκυνημάτων.
Αναστάτωση στο Αίγιο: Ο εκκωφαντικός θόρυβος που τρόμαξε τους κατοίκους - Τι συνέβη
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, τα διαμονητήρια είχαν κοπεί εντελώς, αλλά από ό,τι φαίνεται οι προσκυνητές επέστρεψαν… δυναμικά στο Περιβόλι της Παναγίας μετά την άρση των περιορισμών και μάλιστα με αυξανόμενο ρυθμό.
ΕΛΛΗΝΕΣ, ΡΟΥΜΑΝΟΙ ΚΑΙ ΣΕΡΒΟΙ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ
Στην πλειονότητά τους οι προσκυνητές του Αγίου Ορους είναι Ελληνες, ενώ από τις άλλες εθνικότητες την πρωτοκαθεδρία για το 2024 είχαν οι Ρουμάνοι και ακολούθησαν κατά σειρά Σέρβοι, Βούλγαροι, Ουκρανοί (που μένουν σε ευρωπαϊκές χώρες), Κύπριοι, Ρώσοι, Γεωργιανοί, Μολδαβοί, Βόσνιοι. Οπως προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων με τις εθνικότητες, μέσα στο 2024 το Αγιον Ορος επισκέφτηκαν 28 προσκυνητές από την Κίνα, 20 από την Τουρκία, έντεκα από τη Βραζιλία, έξι από την Κορέα, πέντε από την Ιαπωνία, πέντε από τη Σαουδική Αραβία, τέσσερις από το Μεξικό και από τρεις από τη Ζάμπια, το Τατζκιστάν και τη Σιέρα Λεόνε.
Οπως είναι γνωστό, το Αγιο Ορος αποτελεί αυτοδιοίκητο τμήμα του Ελληνικού Κράτους, που βρίσκεται στη χερσόνησο του Αθω της Χαλκιδικής. Περιλαμβάνει 20 Ιερές Μονές και το καθεστώς και ο τρόπος λειτουργίας του καθορίζονται με λεπτομερή τρόπο, παράλληλα προς το Σύνταγμα της Ελλάδας, με τον Καταστατικό Χάρτη του Αγίου Ορους της 10ης Μαΐου 1924. Πνευματικά διατελεί υπό την άμεση δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ από τις 6 Αυγούστου 2024 πολιτικός διοικητής του είναι ο πρώην υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, στρατηγός εν αποστρατεία, Αλκιβιάδης Στεφανής. Από το 1988 συγκαταλέγεται στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.