Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Με ανώνυμα non papers ή δηλώσεις στο περιστύλιο κατασκευάζουν εχθρούς, ανάλογα με την περίσταση, ανακαλύπτουν μαγικές λύσεις τύπου δραχμής, επινοούν μεγαλόπνοα σχέδια που συνήθως καταρρίπτονται στις συνεδριάσεις των τεχνοκρατών του Euroworking Group πριν καν φτάσουν στην αίθουσα του Eurogroup και εν τέλει αυτογελοιοποιούνται όταν οι φαντασιώσεις τους συγκρούονται με την πραγματικότητα.
Προχθές το βράδυ θέλησαν να διαψεύσουν το δημοσίευμα του Bloomberg που υποστήριζε ότι ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχει παραδεχθεί ότι μόνο το 30% των δεσμεύσεων της αξιολόγησης έχει ολοκληρωθεί και το υπόλοιπο πακέτο βρίσκεται στον αέρα. Το Μαξίμου με τη «διάψευση» παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει το 30%-35% των προαπαιτούμενων, άλλο ένα 30% βρίσκεται στην τελική του φάση και μόνο για το 30% που αφορά τα δύσκολα θέματα όπως το δημοσιονομικό, τα εργασιακά και την αγορά ενέργειας υπάρχει απόσταση των δύο πλευρών.
Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι η Ελλάδα έχει υλοποιήσει πλήρως τη συμφωνία και είναι σειρά της Ευρώπης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Κυριολεκτικά έχει χαθεί η μπάλα!
Τώρα στο Μαξίμου υποστηρίζουν ότι οι συσχετισμοί δυνάμεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν αλλάξει όπως φάνηκε από την κοινή στάση των 7 ηγετών που συμμετείχαν στη Σύνοδο του Νότου στη Μάλτα. Το πώς διαπίστωσαν ότι ο Ραχόι και ο Μαλτέζος πρωθυπουργός (που παρεμπιπτόντως αναγνώρισε τα Σκόπια ως Μακεδονία χωρίς καμία ελληνική αντίδραση) θα θελήσουν να παρέμβουν υπέρ του Τσίπρα στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, είναι ένα ακόμη μυστήριο. Στα Eurogroup, πάντως, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αισθάνεται μοναξιά όταν μιλάει και δεν τον υποστηρίζει κανείς ομόλογός του. Aλλη θεωρία που ακούμε εσχάτως αναφέρει ότι στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι ο Σουλτς θα κερδίσει τις εκλογές τον Σεπτέμβριο και θα κάνει τα χατίρια στον «όψιμο σύντροφο» Τσίπρα.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Στα γραφεία του Μεγάρου Μαξίμου όπου καθημερινώς «χαράσσουν» τη γραμμή επίθεσης έχουν χάσει την επαφή τους με την πραγματικότητα. Θυμίζουν τους Ελληνες καφενόβιους των αρχών του 20ού αιώνα, που διάβαζαν τις εφημερίδες της εποχής για το ρωσοϊαπωνικό πόλεμο και σύστηναν στο στρατηγό Κουροπάτκιν να κινηθεί δεξιότερα για να εξολοθρεύσει τον ιαπωνικό στρατό. Μόνο που τώρα φωνάζουν «Αριστερότερα, Κουροπάτκιν!»
ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ
Ο Προϋπολογισμός προβλέπει φέτος σημαντική αύξηση της κατανάλωσης προκειμένου να επιτευχθεί ο ρυθμός ανάπτυξης 2,7%, όμως στην πραγματική οικονομία η κατάσταση είναι διαφορετική. Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ, οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις που αυξάνουν την αβεβαιότητα για την οικονομία αλλά και οι γεωπολιτικές εξελίξεις που συνδέονται με τις μεταναστευτικές ροές έχουν επιδεινώσει το κλίμα για τη μέση οικογένεια. Το 94% των νοικοκυριών θεωρεί σχεδόν απίθανη την αποταμίευση στο επόμενο 12μηνο, το 63% δηλώνει ότι τα βγάζει πέρα με μεγάλη δυσκολία, ενώ 17% ξοδεύει από τα έτοιμα. Η αβεβαιότητα σκοτώνει την αγορά και επιδεινώνει τις συνθήκες για τη μέση οικογένεια.
ΚΑΜΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ
Η διαπραγμάτευση έχει κολλήσει στο ζήτημα του αφορολόγητου ορίου. Το ΔΝΤ ζητάει να περικοπεί στα 5.000 από 8.650 ευρώ που είναι σήμερα, η κυβέρνηση απορρίπτει τουλάχιστον επισήμως οποιαδήποτε μείωση. Αλήθεια, όμως, έχει αντιπροτείνει κάτι το οικονομικό επιτελείο; Εχει σχεδιάσει κάποια εναλλακτική φορολογική κλίμακα που μπορεί να συμβάλει και στη δικαιότερη κατανομή των φόρων και στη μείωση της φοροδιαφυγής; Φοβούμαστε πως όχι, γιατί η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σοβαρό σχέδιο ανάπτυξης. Μόνο που η ανυπαρξία αντιπρότασης αφήνει στον τραπέζι μόνο την πρόταση της άλλης πλευράς…
*Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου