Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Οι μεταλλάξεις έχουν αυξήσει τη μεταδοτικότητα του ιού, ενώ, σύμφωνα με τους γιατρούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης, προκαλούν και βαρύτερη νοσηλεία, ο ιός γίνεται πιο επιθετικός στον ανθρώπινο οργανισμό.
Στο πλαίσιο αυτό, η απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει τις εμπορικές δραστηριότητες και τις μετακινήσεις του Σαββατοκύριακο περιέχει ρίσκο και προϋποθέτει την ανάληψη της ατομικής ευθύνης από όλους. Οι καταστηματάρχες είναι βέβαιο ότι θα τηρήσουν ευλαβικά τα μέτρα, άλλωστε για αρκετούς καταναλωτές το στοιχείο αυτό αποτελεί και κριτήριο για αγοραστικές επιλογές. Ωστόσο, υπάρχει μια μειοψηφία πολιτών που δεν τηρεί τα μέτρα, μικρή αλλά ικανή εν μέσω έξαρσης της πανδημίας να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα.
Επιπλέον, η έλλειψη υποδομών και η ανυπαρξία ελέγχων σε εργασιακούς χώρους δημιουργούν πρόσθετες εστίες μετάδοσης. Για όλους αυτούς τους λόγους η ατομική ευθύνη θα μπορούσε να έχει και την έννοια της αυτοπροστασίας. Οσο πιο πιστή είναι η εφαρμογή των μέτρων τόσο περιορίζονται οι πιθανότητες μόλυνσης.
Βρισκόμαστε στα τελευταία χιλιόμετρα της πανδημίας, όλοι οι ειδικοί θεωρούν ότι μέχρι τις αρχές Ιουνίου θα έχουν εμβολιαστεί όλες οι ευπαθείς ομάδες και θα αρχίσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού.
Το διάστημα έως τότε είναι μακρύ εάν δεν προσέξουμε, ήδη διαπιστώνουμε ότι χώρες στην Ευρώπη όπως η Γαλλία και η Ιταλία έχουν αποφασίσει την επιβολή τρίτου αυστηρού lockdown, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες γίνεται λόγος για το τέταρτο κύμα της πανδημίας.
Η κυβέρνηση πρέπει να διανύσει τα επόμενα βήματα σε σχέση με το άνοιγμα δραστηριοτήτων διασφαλίζοντας το πακέτο του τουρισμού, από το οποίο αναμένουμε φέτος έσοδα μεταξύ 7,5 και 9 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η Ελλάδα πρέπει να είναι ασφαλής προορισμός το καλοκαίρι και όλες οι αποφάσεις πρέπει να εξυπηρετούν αυτό το σκοπό.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
ΠΡΟΣΕΛΚΥΟΝΤΑΣ ΞΕΝΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Η Κύπρος, που μέχρι τη δεκαετία του ’80 έστελνε τους νέους της στην Ελλάδα για να σπουδάσουν, αποτελεί εδώ και χρόνια εκπαιδευτικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου.
Πλέον αρκετοί Ελληνες φοιτούν σε δημόσια ή ιδιωτικά πανεπιστήμια της Μεγαλονήσου, ενώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης της Κύπρου, τα έσοδα από κάθε φοιτητή που μένουν στην οικονομία ανέρχονται σε 25 τουρίστες. Υπό το πρίσμα αυτό, είναι ιδιαίτερα θετική εξέλιξη η ίδρυση αγγλόφωνου τμήματος προπτυχιακών σπουδών στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Το εγχείρημα δεν ήταν εύκολο, υπήρχαν και ορισμένα μέλη του διδάσκοντος προσωπικού που αντιδρούσαν, όμως η διαδικασία για την ίδρυση ξενόγλωσσων προγραμμάτων έχει απλουστευθεί με το νόμο της κυρίας Κεραμέως, που είχε ψηφιστεί το 2020. Μακάρι η Ελλάδα να μιμηθεί την Κύπρο και να γίνει εκπαιδευτικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά, όχι μόνο για την οικονομία, αλλά κυρίως για το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, τα πιο φωτεινά μυαλά, που σήμερα ελλείψει ευκαιριών απασχόλησης αναζητούν θέσεις εργασίας σε ξένα πανεπιστήμια. Η αρχή έγινε, πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr