Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Ομως η έχθρα Ισπανίας-Κοσσυφοπεδίου, που αναμετρήθηκαν χθες στη Σεβίλη για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022, μάλλον δεν έχει διπλωματικό προηγούμενο.
Ποτέ ο βασιλιάς Φερδινάνδος ή οι διάδοχοί του δεν είχαν βλέψεις σε αυτή την επαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ούτε η σύγχρονη Ισπανία έδειξε οποιοδήποτε γεωπολιτικό ενδιαφέρον γι’ αυτή την ταραγμένη γωνιά των Βαλκανίων.
Ωσπου το 2008 το Κόσοβο ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του από τη Σερβία με αμερικανικές πλάτες, και οι κάφτρες από τα πυροτεχνήματα έφτασαν ως τις πλατείες της Βαρκελώνης.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Οι Καταλανοί αποσχιστές είδαν στο Κοσσυφοπέδιο ένα ιδανικό πρότυπο για τη δική τους υπόθεση κι έσπευσαν να το μιμηθούν οπερετικά το 2017 – με τα γνωστά αποτελέσματα. Εκτοτε το Κόσοβο έγινε ο υπ’ αριθ. 1 «εξωτερικός εχθρός» του ισπανικού κράτους, με τη Μαδρίτη να το δείχνει σε κάθε ευκαιρία.
Η ισπανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία επιμένει να θεωρεί το Κοσσυφοπέδιο «έδαφος» και όχι «χώρα», όπως το αναγνωρίζουν η UEFA και η FIFA από το 2016.
Σε απάντηση, η κοσοβάρικη ομοσπονδία απείλησε να μην κατέβει στον χθεσινό αγώνα αν δεν της επιτρεπόταν να χρησιμοποιήσει τον εθνικό ύμνο και τη σημαία της. Μολονότι την προηγούμενη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πίεσε την Ισπανία, την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία να αναγνωρίσουν το Κόσοβο όπως τα υπόλοιπα κράτη της Ε.Ε., ώστε να προοδεύσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες του με τη Σερβία, η Ισπανίδα ΥΠΕΞ Αράντσα Γκονζάλες Λάγια το απέκλεισε κατηγορηματικά.
«Το ποδόσφαιρο δεν έχει σχέση με το Διεθνές Δίκαιο», είπε χαρακτηριστικά, καθώς ο ιστορικός Χοσέ Αλβάρες Χούνκο παραδέχθηκε στην «El Confidential» ότι η χώρα του αντιμετωπίζει κι αυτή απειλή «βαλκανοποίησης», όπως η πρώην Γιουγκοσλαβία. Ποιος είπε ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι πόλεμος αλλά ένα απλό παιχνίδι;
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr