«Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα σε μεγάλους παραγωγούς και καταναλωτές ενέργειας. Είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις αποδοτικές διασυνδέσεις, πρέπει να εξετάζουμε την αποδοτικότητα σε οτιδήποτε κάνουμε», είπε ο υπουργός ενώ έκανε ειδική αναφορά στη σημασία των διασυνδέσεων με Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία και Κύπρο (για την οποία αύριο πρόκειται να έχει συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Γιώργο Παπαναστασίου που ήταν επίσης παρών στο σημερινό συνέδριο).
Ο κ. Παπαναστασίου υπογράμμισε από την πλευρά του ότι η σταθερότητα στην περιοχή περνά μέσα από την ενέργεια. Χαρακτήρισε την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ ως ένα καλό παράδειγμα του τι μπορούν να επιτύχουν συνεργαζόμενες οι τρεις χώρες, αναφέρθηκε ωστόσο και σε τεχνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει το έργο. Σε σχέση με τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων σημείωσε ότι το κοίτασμα Κρόνος που βρίσκεται στη μικρότερη απόσταση από το Αιγυπτιακό κοίτασμα Ζορ, και μπορεί συνεπώς να μεταφερθεί μέσω υφιστάμενης υποδομής στην Αίγυπτο προς υγροποίηση θα είναι το πρώτο που θα τεθεί σε εμπορική εκμετάλλευση.
Η υπουργός Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων της Βόρειας Μακεδονίας Sanja Bozhinovska παρουσίασε την ενεργειακή πολιτική της χώρας με στόχο την απανθρακοποίηση και τις ενεργειακές διασυνδέσεις που προωθούνται. Μεταξύ αυτών η κατασκευή διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου με την Ελλάδα, με δυνατότητα διαμεταφοράς προς τη Σερβία και οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις με Ελλάδα, Αλβανία και μέσω αυτής προς Ιταλία.
Ειδήσεις Σήμερα
- Δένδιας: Ελλάδα και Κύπρος πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο
- Πώς η Μαρί Σαντάλ «έσβησε» τη Χρυσή Βαρδινογιάννη – Η απόλυτη πρωταγωνίστρια
- Κρήτη: Στο Νοσοκομείο με έντονη διάρροια δεκάδες μαθητές στα Χανιά
- «Όχι στο σχέδιο του Τραμπ!» – Παλαιστίνιοι δηλώνουν ότι δεν θα εγκαταλείψουν τα ερείπια της Γάζας